Boeuf Strogonow to danie znane na szeroką skalę. W Polsce zwykło nazywać się tę potrawę po prostu strogonowem. Dostępna w wielu restauracjach, serwowana w wielu domach. Każdy przyrządza ją na swój sposób. W dzisiejszym wpisie znajdziecie prosty przepis na strogonow wołowy z pieczarkami.
Podstawą tej potrawy są pieczarki oraz wołowina. Eksperymentując z przepisem, tych dwóch składników nie powinniśmy pomijać, ponieważ danie straci swój niepowtarzalny charakter. Strogonow jest nie tylko aromatyczny i smaczny, ale przede wszystkim sycący – to idealne danie na obiad. Świetnie komponuje się między innymi z kluseczkami francuskimi lub ziemniakami. Ponadto, warto wspomnieć, iż do takiego posiłku pasuje wino czerwone dobrze zbudowane lub czerwone wzmacniane.
Do dzieła! ?
Reklama
Dowiedz się więcej o dobieraniu win do potraw z naszego wpisu: Jakie wino do czego, czyli jak dobrać wino do potrawy?
To może Ci się przydać:
Strogonow wołowy z pieczarkami – prosty przepis
Persons
6
Czas Przygotowania
1 godzina, 30 minut/y
Total Time
1 godzina, 30 minut/y
Składniki
- 1 kg polędwicy wołowej
- 3 małe, lub 2 duże cebule
- 70 dag pieczarek
- 2 marchewki
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kartoflanki
- 2 łyżki masła
- 7 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 szklanki buliony warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- Sól do smaku
- 2 łyżeczki pieprzu
- Jałowiec (kilka ziaren)
Sposób przygotowania
- Polędwicę wołową myjemy i kroimy na cienkie paseczki. Skrapiamy cytryną i odstawiamy do lodówki na półtorej godziny.
- W czasie kiedy polędwica marynuje się w cytrynie, myjemy i osuszamy pieczarki.
- Obieramy i drobno siekamy cebulę. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy pieczarki oraz cebulkę. Podsmażamy około 5-7 minut.
- Mięso doprawiamy papryką, pieprzem, solą i obtaczamy w mieszance mąki kartoflanej i pszennej (proporcje jak podane w składnikach).
- Przygotowane mięso wrzucamy do rondla i krótko obsmażamy. Dodajemy bulion, wino, koncentrat pomidorowy, pokrojoną marchewkę i groszek. Wrzucamy kilka ziaren jałowca.
- W tak przygotowanym sosie dusimy mięso pod przykryciem około 45 min.
- Podajemy z kluskami śląskimi, kluseczkami francuskimi, ziemniakami, bułką lub solo.