Patelnia stalowa to coraz częściej wybierana alternatywa dla patelni z powłokami. Znana już od dawna, wciąż pozostaje w kanonie elementów wyposażenia kuchni. Warto docenić ją za niezwykłą odporność na uszkodzenia i działanie wysokiej temperatury. Tak wytrzymała, odpowiednio użytkowana, posłuży nam naprawdę długo. Poznaj warte uwagi stalowe patelnie dla wymagających użytkowników, które na pewno Cię nie zawiodą!
Patelnia wykonana ze stali to patelnia niezwykle uniwersalna. Posłuży do przygotowania tych codziennych, ale i odświętnych posiłków. Przyda się do smażenia dań, ich duszenia, a nawet pieczenia. Dobra patelnia stalowa to patelnia, która wykonana jest z bezpiecznych materiałów, precyzyjnie wykończona i wyważona, dostosowana do działania na różnych kuchenkach, a nawet w piekarniku. Ta z wyższej półki będzie wyróżniać się także eleganckim wyglądem, który doda uroku Twojej kuchni.
Patelnie ze stali nierdzewnej 18/10
To jedne z najczęściej wybieranych patelni. Patelnia ze stali nierdzewnej 18/10 to artykuł wyprodukowany ze stali, w której skład wchodzi 18% chromu i 10% niklu. Dzięki takiemu składowi, naczynie zyskuje wyjątkowe właściwości:
- jest niezwykle odporna na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania,
- to inaczej stal kwasoodporna (inox) – nie ulega korozji pod wpływem różnych czynników, a w tym kwasów w żywności,
- bezpieczna w kontakcie z jedzeniem,
- nikiel sprawia, że patelnia jest trwalsza, cechuje się jaśniejszym kolorem i większym połyskiem.
Warto wiedzieć, że stal nierdzewna 18/10 to materiał niemagnetyczny, a więc taki, który nie współpracuje z kuchenkami indukcyjnymi. Jak to się dzieje, że patelnie stalowe dostosowane są do działania na indukcji? W ich dnie wbudowano dysk aluminiowy, pokryty zewnętrzną warstwą stali 18/0, co pozwala użytkować naczynie na płycie indukcyjnej, a także na każdej innej – elektrycznej, ceramicznej i gazowej.
Jak smażyć na patelni stalowej?
Patelnia ze stali to produkt, który posłuży w naszej kuchni naprawdę długo, ale trzeba wiedzieć, jak jej używać. Na pewno nie jest to patelnia, na której możemy smażyć bez użycia tłuszczu czy też na minimalnej ilości oleju. Smażenie na stalowej patelni bez powłoki różni się od smażenia na patelni pokrytej powłoką non-stick. W obsłudze naczynia pomoże Ci kilka złotych zasad:
- Najpierw dobrze rozgrzej patelnię – zrób test kropli wody, by przekonać się, czy naczynie zostało odpowiednio rozgrzane.
- Dodaj tłuszcz dopiero na rozgrzaną patelnię.
- Smaż w temperaturze maksymalnie 220°C.
- Wstępnie usmażone danie możesz dodatkowo zapiec w piekarniku.
- Używaj odpowiednich przyborów – choć patelnie stalowe są odporne na uszkodzenia, to i tak lepiej używać przyborów kuchennych z delikatnych materiałów – drewna, nylonu, plastiku czy silikonu.
1 Patelnia stalowa Zwilling Base Pan
Patelnie oferowane przez tego niemieckiego producenta to naczynia wysokiej klasy. Wystarczy tylko na nie spojrzeć, by od razu zauważyć dbałość o najdrobniejszy szczegół. Patelnie Zwilling wykonane zostały ze stali nierdzewnej 18/10 i dostępne są w różnych seriach, te najpopularniejsze to Zwilling Base, Vitality oraz Twin Choice. Są niezwykle wytrzymałe i ładnie błyszczą. Weźmy pod lupę chociażby stylowy model patelni Zwilling Base Pan.
Cechy patelni Zwilling Base Pan:
- wewnętrzna satynowa powierzchnia – elegancko wygląda i łatwo się czyści,
- wyprofilowane brzegi – łatwiej można przelać sos czy inne płyny,
- ergonomiczny uchwyt z otworem do zawieszenia,
- na każdy rodzaj kuchenki i do piekarnika,
- dno wzmocnione technologią SIGMABOND® Boden, zapewniające równomierne rozprowadzanie ciepła i mniejsze zużycie energii podczas smażenia.
- wielowarstwowe dno SIGMA CLASSIC+ posiada masywny, aluminiowy rdzeń. Warstwę wewnętrzną wykonano ze stali 18/10, a zewnętrzną ze stali magnetycznej 18/0 na indukcję.
- patelnię można myć w zmywarce.
2 Patelnia z pokrywką Fissler Original Profi Collection
Patelnie marki Fissler to już produkty z naprawdę wyższej półki. Artykuł wykonano ze stali nierdzewnej 18/10, odpornej na różnego rodzaju zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Materiał ten doskonale przewodzi ciepło. Prezentowany tutaj model posiada dodatkowo pokrywkę wykonaną z hartowanego szkła, która umożliwia nie tylko smażenie, ale również duszenie potraw. Wewnątrz patelni znajduje się miarka litrażowa pozwalająca na dokładne odmierzanie sosów, bulionów czy innych płynnych składników.
Cechy patelni Fissler Original Profi Collection:
- produkt ze stali 18/10, która jest odporna na uszkodzenia i korozję,
- patelnia z dwoma uchwytami,
- do wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcyjnych,
- można używać ją w piekarniku,
- wielowarstwowe dno z aluminiowym dyskiem,
- możliwość mycia w zmywarce,
- wewnętrzna miarka litrażowa,
- pokrywka w zestawie (do 180°C).
3 Patelnia stalowa Fissler Crispy Steelux Comfort
Kolejne stalowe naczynie od marki Fissler, tym razem patelnia z jednym dłuższym uchwytem, posiadająca wewnętrzną powierzchnię Novogrill i dno Super-Thermic. Taka budowa patelni z akutermicznym dnem stanowi o tym, że produkt jest energooszczędny – patelnia lepiej się nagrzewa, przez co szybciej przygotowujemy posiłki.
Cechy patelni Fissler Crispy Steelux Comfort:
- wykonano ze stali nierdzewnej 18/10, która jest odporna na uszkodzenia i korozję,
- poręczny, nienagrzewający się uchwyt wykonany z tworzywa sztucznego, zapobiegający ewentualnym poparzeniom dłoni,
- wewnętrzna miarka litrażowa, dzięki której możemy kontrolować ilość przygotowanych potraw
- posiada wewnątrz powierzchnię Novogrill – umożliwiającą smażenie potraw na niewielkiej ilości oleju oraz pozwala na przypiekanie składników jak na grillu,
- akutermiczne dno Super-Thermic – zapewnia równomierne nagrzewanie się naczynia oraz utrzymywanie ciepła,
- do wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcyjnych,
- przeznaczona tylko do mycia ręcznego.
4 Patelnia stalowa WMF Profi Resist
Wystarczy tylko spojrzeć na patelnię WMF Profi Resist, by wiedzieć, że nie jest to taka zwykła stalowa patelnia. Już sam jej wygląd wyróżnia naczynia na tle innych stalowych artykułów. Podobnie jak jej poprzedniczka, tak i ta patelnia została zaprojektowana i wyprodukowana w Niemczech. Możemy tu więc mówić o prawdziwej niemieckiej jakości. Zamiast jednego uchwytu, patelnia WMF posiada dwie rączki. Może być użytkowana na każdym rodzaju kuchenki, ale i w piekarniku. Korpus wykonano ze stali nierdzewnej 18/10, a jego wnętrze pokryto powłoką o strukturze plastra miodu, odporną na zarysowania i umożliwiającą smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu.
Cechy patelni WMF Profi Resist:
- patelnia z dwoma uchwytami,
- wykonana z polerowanej stali nierdzewnej 18/10 Cromargan,
- do wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcyjnych,
- można używać ją w piekarniku,
- wielowarstwowe dno z aluminiowym dyskiem,
- posiada powierzchnię nieprzywieralną o strukturze plastra miodu, odporną na zarysowania,
- przeznaczona do smażenia z dodatkiem małej ilości tłuszczu,
- materiały są wolne od PFOA,
- przeznaczona tylko do mycia ręcznego.
5 Patelnia stalowa de Buyer Affinity Paris
Patelnia stalowa od francuskiej marki de Buyer to patelnia, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom paryskiego szyku. Wykonana została z niezwykłą precyzją i starannością. Stal nierdzewna jest odporna na wszelkiego rodzaju zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Artykuł doskonale przewodzi ciepło, ale tym, czym najbardziej się wyróżnia jest efektowny uchwyt w kształcie wieży Eiffla.
Cechy patelni de Buyer Affinity Paris:
- patelnia ze stali nierdzewnej 18/10, która jest odporna na uszkodzenia i korozję,
- piękny uchwyt w kształcie wieży Eiffla,
- praktyczny otwór przy uchwycie, umożliwia wygodne odwieszenie na haczyku,
- do wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcyjnych,
- możliwość mycia w zmywarce.
Czy warto wybrać patelnię stalową do smażenia? No pewnie, że warto! Jeśli już decydujemy się na takie naczynie, to wybierzmy patelnię dobrej jakości, by służyła nam przez lata, bez konieczności wymiany artykuły. Pamiętajmy o odpowiednim użytkowaniu takiego produktu – uprzednim rozgrzaniu patelni, wlaniu oleju i uważnym smażeniu. Choć patelnie stalowe wykonuje się w większości z niemagnetycznej stali nierdzewnej 18/10, to wyposażenie ich w dysk aluminiowy i zewnętrzną warstwę dna ze stali 18/0 pozwala użytkować naczynia na wszystkich kuchenkach, w tym na indukcji. Jeśli lubimy dania zapiekanie, to polecam wybranie modelu, który możemy używać nie tylko na kuchence, ale również w piekarniku.