Stal nierdzewna to materiał wyjątkowo chętnie używany do produkcji akcesoriów kuchennego wyposażenia. Na rynku znajdziemy stalowe garnki, patelnie, rondle, brytfanny, przybory i wiele innych produktów. Materiał ten ceniony jest za swoją wytrzymałość, nierdzewność i łatwość do utrzymania w czystości. Jakie stalowe artykuły warto mieć w swojej kuchni i za co należy je docenić?
Produkty wykonane ze stali nierdzewnej dopasują się w szczególności do kuchni urządzonych w stylu nowoczesnym i industrialnym. Są jednak na tyle uniwersalne, że znajdą swoje miejsce również w klasycznych wnętrzach. Choć stalowe produkty nie są tak barwne jak te pokryte różnymi powłokami, to jednak wiele osób docenia ich prosty, elegancki wygląd. Utrzymane w jednolitym srebrnym kolorze, z matowym lub błyszczącym wykończeniem, pasują niemalże do wszystkie. Z pewnością nie będą gryzły się z pozostałymi elementami kuchennego wyposażenia. Ze stali nierdzewnej mogą być wykonanie nie tylko zestawy garnków, ale również inne produkty. Na co warto zwrócić uwagę? Poniżej znajdziesz listę ciekawych produktów.
Produkty ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna, jak sama nazwa wskazuje, to stal odporna na korozję. W minimum 10% składa się z chromu, który to właśnie stanowi o jej niewątpliwych zaletach. W skład stopu wchodzą także nikiel, azot i inne składniki. Dodajmy do tego jeszcze obniżoną zawartość węgla i otrzymamy materiał wyjątkowo wytrzymały. Obecnie istnieje wiele różnych rodzajów stali nierdzewnej, które różnią się składem i zawartością poszczególnych domieszek. W zależności od danego składu przejawiają większe lub mniejsze właściwości antykorozyjne.
- odporne na rdzewienie
- odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania
- stosunkowo lekkie
- łatwe w czyszczeniu
- można je poddać recyklingowi
- nie odbarwiają się i nie blakną
- nie pochłaniają zapachów i smaków
- bezpieczne w kontakcie z żywnością
- gładkie i higieniczne – powierzchnia nie jest porowata, dzięki czemu nie gromadzą się w niej bakterie
- nie reagują z kwasami
- wytrzymała na wysokie i niskie temperatury
- estetyczny wygląd (powierzchnia matowa, szlifowana lub błyszcząca)
- zazwyczaj dostosowane do mycia w zmywarce
1 Garnki ze stali nierdzewnej
Garnki wykonane ze stali nierdzewnej to jedne z najczęściej wybieranych do kuchni. Stanowią absolutną podstawę kuchennego wyposażenia. Dostępne w różnych pojemnościach i kształtach przydadzą się do codziennego gotowania posiłków i odświętnego przygotowywania potraw. Choć nie są przeznaczone do smażenia i pieczenia dań, to sprawdzą się do gotowania składników w dużej ilości wody – makaronu, ziemniaków, kaszy czy ryżu. Będą też doskonałe do przyrządzania zup i wywarów. W tych wyposażonych w pokrywkę będziemy mogli nawet dusić potrawy. Choć nie nagrzewają się tak szybko jak te aluminiowe, to są znacznie od nich wytrzymalsze. Pozbawione powłoki będą odporne na zarysowania. Do mieszania składników w garnkach stalowych możemy używać nawet metalowych przyborów kuchennych. Z kolei w porównaniu do garnków żeliwnych, są tańsze, lżejsze i bardziej uniwersalne.
Możemy wybrać pojedyncze garnki lub od razu zdecydować się na zakup całego kompletu garnków stalowych. I takie rozwiązanie polecam. Zestawy składają się z różnej liczby produktów o różnych pojemnościach. Znajdziemy w nich wszystko, co potrzebne – małe garczki do gotowania mniejszych porcji, średnie do nieco większych, a duże do przyrządzania zup, bigosu, gołąbków i innych dań dla całej rodziny. Nowoczesne garnki stalowe w znacznej większości dostosowane są do działania na kuchence indukcyjnej. Nie wszystkie modele nadają się jednak do mycia w zmywarce.
2 Czajniki stalowe na gaz
Czajniki wykonane ze stali nierdzewnej i przeznaczone do użytku na kuchence, wbrew pozorom, wcale nie są dostępne jedynie w srebrnym kolorze. Wręcz przeciwnie! Oferta tradycyjnych czajników na gaz zachwyca bogactwem kolorów. Czajniki w różnych wersjach kolorystycznych mogą być błyszczące lub matowe. Jednolite, dwukolorowe lub ciekawie nakrapiane. Okrągłe, bardziej jajowate, stożkowe, a nawet z oryginalnymi żłobieniami. Aż trudno zdecydować się na jeden model. Oczywiście w ofercie znajdziemy też typowe czajniki stalowe, utrzymane w srebrnym kolorze, pozbawione wzorów i zdobień.
3 Rondle ze stali nierdzewnej
Choć mając na myśli rondel z rączką, wyobrażamy sobie tradycyjny rondelek pokryty kolorową emalią, to tak naprawdę dostępne są produkty wykonane z różnych materiałów. A w tym z wytrzymałej stali nierdzewnej. Takie rondle prezentują się już bardzo nowocześnie. Stworzą idealny komplet ze stalowymi garnkami do gotowania. Dostępne są modele bez pokrywki, z pokrywką szklaną lub z pokrywką stalową. Zazwyczaj są w całości wykonane ze stali nierdzewnej, choć znajdą się też modele pokryte powłoką non-stick, która pozwala na wstępne podsmażanie składników i zapobiega ich przywieraniu do powierzchni. Wyposażone w jeden długi uchwyt, czasem w dziobki ułatwiające przelewanie i wewnętrzną miarkę litrażową, będą wyjątkowo praktycznym dodatkiem do kuchni.
7 Formy stalowe do pieczenia
Choć są droższe i cięższe niż proste blaszki do pieczenia, to są od nich znacznie wytrzymalsze i odporne na odkształcenia. Na dłużej posłużą w domowej cukierni. Formy do ciast mogą być w całości wykonane ze stali nierdzewnej lub pokryte powłoką nieprzywierającą. Występują w przeróżnych wersjach, rozmiarach i kształtach. Dostępne są stalowe formy prostokątne, kwadratowe i okrągłe, głębokie lub płytkie.
5 Brytfanny ze stali nierdzewnej
Brytfanny do pieczenia wcale nie muszą być żeliwne i emaliowane, mogą być także wykonane w całości ze stali nierdzewnej. Choć przypominają wtedy naczynia gastronomiczne, to sprawdzą się świetnie także w domowych warunkach. Mogą być owalne, okrągłe lub prostokątne. Te głębokie i wyposażone w pokrywki sprawdzą się doskonale do pieczenia i duszenia mięs w sosie własnym. Z kolei w tych płytszych i bez pokrywy zapieczemy drób z chrupiącą skórką, a także wieloskładnikowe zapiekanki z dodatkiem sera. Ciekawym rozwiązaniem są także stalowe brytfanny z rusztem – idealne do pieczenia złocistego kurczaka czy tradycyjnej pieczeni. Wytapiający się z mięsa tłuszcz nie wchłonie się w danie, ale ścieknie na dno naczynia.
6 Patelnie stalowe nierdzewne
Trzeba przyznać, że patelnie stalowe bez powłoki nie są tak popularne jak patelnie pokryte powłoką non-stick, ale i one mają swoich zwolenników. Dla jednych brak powłoki nieprzywierającej jest wadą, a dla innych wręcz przeciwnie – zaletą. Brak powłoki to przecież brak ryzyka jej zarysowania. To także brak potencjalnie szkodliwych substancji, które uwalniają się w razie przegrzania patelni z powłoką. Takie patelnie polecane są w szczególności do smażenia mięs, które zyskują wyjątkowy aromat i są odpowiednio wysmażone. Zazwyczaj są dostosowane do działania na indukcji, a niektóre modele można użytkować nawet w piekarniku. Mogą być to patelnie z jednym długim uchwytem lub z dwoma mniejszymi uchwytami. Znajdziemy stalowe patelnie uniwersalne, ale również takie przeznaczone do smażenia naleśników, jajek i placuszków.
4 Inne garnki ze stali nierdzewnej
Mowa była już o klasycznych garnach do gotowania i praktycznych rondelkach. Czas przyjrzeć się jeszcze innym garnkom wykonanym ze stali nierdzewnej. Takim przeznaczonym do zadań specjalnych. Ze stali nierdzewnej wykonuje się sokowniki do produkcji domowych soków, wkłady do gotowania na parze, szybkowary, garnki do szparagów i makaronu, szynkowary, garczki z płaszczem wodnym do mleka, a także bardzo duże garnki gastronomiczne. Możemy mieć pewność, że w każdej grupie z danego typu garnków znajdziemy naczynia ze stali nierdzewnej.
8 Kawiarka stalowa na indukcję
Warto wspomnieć również o stalowej kawiarce do parzenia aromatycznego espresso. Choć w pierwotnej wersji była aluminiowym czajniczkiem, to obecnie dostępne są modele wykonane z wytrzymałej stali. Dostosowane do działania na kuchence indukcyjnej. W przeciwieństwie do kanciastych, kolorowych wersji z aluminium, te mają obłe kształty i srebrny kolor. Stanowią połączenie klasyki i nowoczesności. Zaparzona w nich kawa smakuje naprawdę wyjątkowo.
- Więcej na ten temat: Kawiarka aluminiowa czy stalowa? Jaka lepsza?
9 Stalowe przybory kuchenne
Produktów wykonanych ze stali nierdzewnej jest tak wiele, że aż trudno wspomnieć o nich wszystkich. Oprócz podstawowych naczyń do pieczenia i gotowania, ze stali wykonuje się też mniejsze kuchenne akcesoria. Takie jak łyżki i łopatki do mieszania, chochelki, ugniatacze, miski, tarki, cedzaki, szumówki, wyciskarki do czosnku, trzepaczki do jajek, przecieraki do warzyw i wiele, wiele innych.
Nie ma chyba kuchni, w której nie znalazłaby się chociaż jeden produkt wykonany ze stali nierdzewnej. Ten wytrzymały materiał jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się przy produkcji niemalże wszystkiego, co z kuchnią związane. Decydując się na zakup garnków, patelni czy innych akcesoriów stalowych od sprawdzonych producentów, mamy pewność, że posłużą w naszej kuchni na lata.