Makaron z czarnymi i zielonymi oliwkami, z dodatkiem suszonych pomidorów, a w dodatku posypany parmezanem – to dobra alternatywa dla klasycznego spaghetti. Nie ma tu mięsa, są za to mocne w smaku dodatki, które przeniosą Cię do słonecznej Italii. Takie oszukane spaghetti bolognese z oliwkami jest świetnym pomysłem na bezmięsny obiad. Danie przygotowuje się naprawdę szybko i sprawnie. Poznaj przepis na makaron z oliwkami we włoskim stylu!
Makaron z kolorowymi oliwkami i suszonymi pomidorami jest z pewnością daniem bardzo aromatycznym. Dodatkowo posypany parmezanem zapewnia prawdziwą eksplozję włoskich smaków! Jak raz zasmakujesz, z lubością będziesz do niego wracać. Wiem, co mówię. 🙂 Zapraszam na przepis na szybkie i proste spaghetti z oliwkami. Pycha!
Reklama
Co przyda Ci się do przygotowania makaronu z oliwkami?
- garnek do makaronu spaghetti – wysoki, zazwyczaj posiada koszyk, który umożliwia szybkie wyjęcie i odcedzenie ugotowanego makaronu z wody. Koniec z łamaniem długich nitek spaghetti!
- drylownica do oliwek – służy również do drylowania wiśni, za jej pomocą szybko usuniesz pestki z oliwek (jeśli zakupiłeś oliwki z pestkami).
- tarka do parmezanu – płaska, poręczna tarka z uchwytem. Idealna do tarkowania parmezanu tuż nad nałożonym na talerz daniem.
Makaron spaghetti z oliwkami i suszonymi pomidorami – przepis
Przepis na makaron spaghetti z czarnymi i zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i tartym parmezanem - eksplozja włoskich smaków!
Persons
2
Notatki
Spaghetti możesz podawać w towarzystwie świeżej lub lekko podpieczonej bagietki - koniecznie z oliwą czosnkową lub bazyliową!
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 200 ml passaty pomidorowej
- garść zielonych oliwek (bez pestek)
- garść czarnych oliwek (bez pestek)
- pół szklanki suszonych pomidorów
- tarty parmezan do posypania
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulka
- płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek (specjalnej do smażenia)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie. Najlepiej sprawdzi się tu wysoki garnek do makaronu.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek do smażenia, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
- Oliwki odcedź, przekrój na pół, pomidory suszonej posiekaj. Dodaj na patelnię, podsmażaj przez chwilę.
- Na patelnię wlej passatę pomidorową, dodaj płaską łyżeczkę cukru, posól i popierz do smaku. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu.
- Makaron spaghetti nałóż na głębokie talerze, polej przygotowanym sosem i posyp startym parmezanem. Ser zetrzyj na tarce do parmezanu tuż przed podaniem.