Przepis na smażoną kiełbasę w pomidorach świetnie sprawdzi się w sytuacji, kiedy w lodówce nie mamy zbyt wielu produktów, a zależy nam na zjedzeniu ciepłego, sycącego posiłku. To przepis, który jest w mojej rodzinie od pokoleń, a to oznacza jedno – to danie jest pyszne!
Wystarczy około pół godziny, by cieszyć się smakiem i aromatem smażonej kiełbasy, pomidorów i cebulki. Do wykonania poniższego przepisu przyda nam się patelnia, najlepiej nieprzywierająca, by móc smażyć kiełbasę na jak najmniejszej ilości tłuszczu. Oprócz tego przyda nam się także deska do krojenia oraz dobry nóż. Jeśli posiadacie wszystkie te rzeczy, to znaczy, że możecie przystąpić do wykonywania przepisu na smażoną kiełbasę w pomidorach. Smacznego!
Reklama
Smażona kiełbasa w pomidorach – przepis
Persons
6
Składniki
- 1 kg kiełbasy śląskiej
- 3 cebule
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i pieprz
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
- Kiełbasę śląską kroimy w plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy kiełbaska się zrumieni, dodajemy pokrojoną w krążki cebulę.
- Smażymy do momentu, kiedy cebula się zeszkli. Całość zalewamy pokrojonymi pomidorami, dodajemy wszystkie przyprawy.
- Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
- Jeśli sos będzie zbyt rzadki dodajemy mąkę rozprowadzoną w małej ilości wody.
- Podajemy ze świeżym pieczywem.