Idealnie zrobiona wątróbka smażona jest pyszna w smaku i ma wiele wartości odżywczych. To wspaniały pomysł na szybki obiad. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, aby była miękka i delikatna.
Co warto wiedzieć i jak zrobić soczystą wątróbkę drobiową?
- Na początku pokrojoną wątróbkę zalej mlekiem na min. godzinę.
- Smażona wątróbka drobiowa świetnie komponuje się z cebulą i jabłkiem. Pokrój je w małą kostkę.
- Wybierz naczynie z powłoką nieprzywierającą, którą mają na przykład patelnie Zwilling.
- Kolejno rozgrzej dużą ilość tłuszczu i podsmaż dodatki.
- Pamiętaj, aby dopiero po usmażeniu wątróbkę doprawić solą i nie nakłuwać jej widelcem. Dzięki temu będzie miękka.
- Dorzuć osuszoną z mleka wątróbkę na patelnię.
- Opcjonalnie możesz doprawić wątróbkę w czasie smażenia pieprzem i majerankiem.
- Podawaj usmażoną wątróbkę drobiową z chlebem lub ziemniakami w formie puree.
- Jak zrobić stek? Czym go doprawić, na jakiej patelni usmażyć i jak podać?
- Smażenie na głębokim tłuszczu, stir fry, saute czy beztłuszczowe? Poznaj metody smażenia!
- Patelnia z powłoką nieprzywierającą – czy warto i jaką wybrać?
- Jak przygotować miękkie i soczyste mięso na grilla?
- Stalowe patelnie dla wymagających – poznaj najciekawsze modele