Jesień widoczna jest już nie tylko w kalendarzu, ale także za oknem. Czas, aby zawitała w naszej kuchni! Jesienne warzywa i owoce są pełne koloru, pysznego smaku, a także witamin i wartości odżywczych. Warto je jeść, aby cieszyć się zdrowiem i odpornością, która jest nam szczególnie potrzebna w nadchodzących, chłodnych dniach. Jesień to przede wszystkim sezon na dynię, cukinię, paprykę, bakłażana, buraki oraz śliwki i gruszki. Owoce i warzywa sezonowe dają wiele możliwości do eksperymentowania w kuchni i poznawania nowych smaków. A ja przygotowałem dla Was listę powodów, dla których warto dodawać do codziennej diety warzywa i owoce jesienne.
Jesień kojarzy nam się w żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwach. I takie też są warzywa i owoce, po które szczególnie powinniśmy sięgać o tej porze roku. Warto jeść produkty sezonowe, przede wszystkim dlatego, że są najświeższe i najtańsze w tym danym okresie.
1. Buraki czerwone– sposób na odporność
Sezon na buraki czerwone zaczyna się we wrześniu i trwa aż do marca. Warto je jeść, ponieważ posiadają liczne właściwości zdrowotne:
- posiadają właściwości odchudzające,
- wspomagają odporność organizmu,
- spowalniają procesy starzenia się,
- wspomagają układ krwionośny
- zapobiegają anemii,
- zawierają kwas foliowy, dzięki czemu regulują rozwój płodu,
- zapobiegają chorobom nowotworowym.
Zarówno surowe, pieczone, jak i kiszone buraki zawierają drogocenne właściwości zdrowotne. Warto je jeść w każdej postaci. Możecie przygotować z nich sok, pyszne domowe frytki, a także ukisić buraki na barszcz. Instrukcję jak przygotować taki barszcz z buraków znajdziesz w artykule: Jak kisić buraki na barszcz czerwony?
2. Cukinia – właściwości lecznice
Cukinię warto kupować od września do października. Sezon na nią jest stosunkowo krótki, dlatego warto go mocno wykorzystać. Cukinia posiada niezliczone wartości zdrowotne i odżywcze. Dzięki temu polecana jest dla osób na diecie oraz dla małych dzieci. Wiele osób poznało się na korzyściach jakie daje częste spożywanie cukinii, dlatego jest ona jednym z dwudziestu najchętniej spożywanych warzyw w naszym kraju. Warzywo przede wszystkim:
- wspomaga procesy trawienia i odkwasza organizm, przez co polecane jest dla osób odchudzających się
- ma niski indeks glikemiczny, co jest szczególnie ważne w diecie cukrzyków,
- wspomaga pracę mózgu oraz układ nerwowy,
- pozytywnie wpływa na odporność.
Cukiernię możemy piec, smażyć, marynować, a także jeść na surowo. Ciekawym i bardzo zdrowym sposobem na przemycenie warzywa do obiadu, jest zrobienie cukiniowego makaronu spaghetti. Za pomocą obieraczki do julienne możemy precyzyjnie pokroić warzywo.
3. Królowa jesieni, czyli dynia – zapobiega nowotworom
Dynia, podobnie jak inne owoce i warzywa jesienne posiada właściwości zdrowotne i odżywcze:
- jest bogata w beta-karoten, dzięki czemu hamuje procesy nowotworowe,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- gwarantuje prawidłową pracę oczu oraz warunkuje umiejętność widzenia w półmroku.
Sezon na nią trwa od września do marca, a możliwości jej wykorzystania się niezliczone. Warzywo posiada kilka odmian, dlatego warto znać rodzaje dyni i sposoby na jej zastosowanie w kuchni.
4. Papryka spowalnia procesy starzenia się
Papryką cieszyć możemy się we wrześniu i październiku. Jest ona wtedy smaczna i w przystępnej cenie. Oprócz pysznego, delikatnie słodkiego smaku posiada cenne właściwości odżywcze i zdrowotne:
- chroni przed chorobami układu krążenia oraz obniża ciśnienie krwi,
- zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się,
- zawiera cztery razy więcej witaminy C niż cytryna, dzięki czemu świetnie wspomaga odporność organizmu,
- surowa papryka wspomaga procesy trawienne, dzięki czemu jest lekiem na wzdęcia i zaparcia.
Paprykę można spożywać w każdej postaci. Jest świetnym dodatkiem do dań z makaronu czy ryżu. Bardzo dobrze smakuje na kanapkach, a także pieczona czy grillowana. Jej porcjowanie oraz wydrążanie nie jest czasochłonne, szczególnie jeśli używa się nożyka do papryki.
5. Gruszki – pozytywnie wpływają na pracę mózgu
Gruszki to jedne z tych produktów, które zawierają cenne właściwości odżywcze, szczególnie wpływające na pracę mózgu. Ale nie tylko! Cenne właściwości gruszek są niezliczone, między innymi:
- pomagają przy przeziębieniu, kaszlu oraz gorączce,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz obniżają ciśnienie krwi,
- miękkie i dojrzałe gruszki pomagają w walce z zaparciami,
- odmiany cierpkie i mniej soczyste owocu zwalczają biegunkę,
- polecane są dla osób na diecie, ponieważ w 84 procentach składają się z wody.
6. Śliwki – na dobry humor i nie tylko!
Śliwkami zajadać możemy się we wrześniu i październiku. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się ich smakiem i cennymi wartościami odżywczymi, jakie zawierają, możemy je ususzyć, Warto jednak pamiętać, że suszone śliwniki zawierają znacznie więcej kalorii niż świeże. Dlatego tez lepszym rozwiązaniem jest mrożenie owoców na zimę. Niezależnie od formy, warto jeść śliwki ponieważ:
- korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego, a także poprawiają apetyt,
- posiadają witaminę E, która jest cenionym przeciwutleniaczem,
- dzięki witaminom z grupy B, poprawiają humor i koją nerwy,
- zapobiegają miażdżycy i chorobom nowotworowym.
Przed spożyciem śliwek powinniśmy usunąć z nich pestki. Drylownica do śliwek pozwala to zrobić szybko i precyzyjnie. Ważne, aby miąższ ostał dokładnie oczyszczony z pozostałości po pestkach, ponieważ zawierają one amigdalinę, która może być nawet trująca dla naszego organizmu.
Jak widać wszystkie sezonowe warzywa i owoce zawierają cenne dla naszego organizmu wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Mam nadzieje, że nie macie wątpliwości, że warto po nie sięgać, szczególnie jesienią. Jestem bardzo ciekawy jakie potrawy z nich przygotowujecie.