Puszysty sernik to jedno z tradycyjnych ciast, które warto przygotować na Święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić taki dobry sernik upieczony na kruchym spodzie? Wbrew pozorom, nie jest to trudna sztuka, ale efekty zniewalające! Zobacz wyjątkowo prosty przepis na puszysty sernik pieczony na kruchym cieście i oblany czekoladą. Doskonałe ciasto na Święta!
Przepyszny, najprostszy na świecie przepis na sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową. Jest to gratka przede wszystkim dla tych, którzy lubią lekkie i puszyste ciasta, cudownie rozpływające się w ustach. Będzie on rozchwytywany w pierwszej kolejności, daję słowo! 🙂 Chodź poznać przepis, jak upiec pyszny sernik z wiaderka, taki na kruchym spodzie, ze słodką polewą.
Reklama
Co Ci się przyda?
Do pieczenia tradycyjnego sernika z wiaderka z pewnością przyda się:
- Tortownica, kwadratowa lub okrągła, z obręczą i z wyjmowanym dnem, które ułatwi wyjęcie gotowego ciasta z formy.
- Sernik tuż po upieczeniu warto ostudzić na specjalnej kratce do studzenia wypieków.
- Warto wykorzystać także miski do rozpuszczania czekolady, które przydadzą się przy przygotowywaniu polewy.
Przepis na sernik z wiaderka na kruchym spodzie
Kuchnia Polska Kategoria Ciasta i desery Przepisy kulinarne Przepisy na Boże Narodzenie Święta i obrzędy
Prosty przepis na puszysty sernik na kruchym spodzie, oblany słodką, czekoladową polewą.
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga gotujimieszkaj.pl
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga gotujimieszkaj.pl
Składniki
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g śmietanki 30%
Sposób przygotowania
Ciasto kruche:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy w miarę szybko, aby go nie ocieplać, ponieważ tego nie lubi.
- Przygotowaną kulkę ciasta rozkładamy na tortownicy o wymiarach 24x24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto ugniatamy także na bokach formy. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.
- W przypadku twarogu w kostce, należy go zmielić przynajmniej 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Na początku należy ubić całe jajka z cukrami na puszystą masę. Dodać miękkie masło i ponownie utrzeć.
- Następnie dodajemy do masy jajecznej twaróg, łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 1 godzinę.
- Po upieczeniu sernik studzimy na kratce do studzenia, polewamy polewą i dekorujemy.
Przygotowanie polewy:
- Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w mikrofalówce. Dodajemy do niej śmietankę i dokładnie mieszamy. Po czym wylewamy na gotowe ciasto.