Boże Narodzenie to bez wątpienia czas kiedy chcemy, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Pięknie zdobimy choinkę, stół, zapraszamy gości i przygotowujemy wiele pysznych dań i ciast. Ale co z naszym zachowaniem w te świąteczne dni? Czy wiecie jak ułożyć sztućce lub jak usadzić gości przy wigilijnym stole? Czy znacie najważniejsze zasady kulturalnego zachowania się przy stole wigilijnym i podczas świątecznych dni? Dobre maniery przy stole i nie tylko, to rzecz o której nie można zapomnieć, dlatego przygotowałem dla Was małą ściągę.
Nakrywanie do stołu wigilijnego
W świąteczne dni wybieramy najładniejszą zastawę stołową, polerujemy szkło i sztućce. Wkładamy świąteczny obrus i nie zapominamy o serwetkach bożonarodzeniowych. Na stole znajduje się znacznie więcej naczyń niż na co dzień i często pojawia się problem z ich poprawnym rozmieszczeniem. Zastanawiamy się jak ułożyć sztućce na stole, po której stronie powinien stać kieliszek do wina, a po której do wody, gdzie ułożyć sztućce do ryb, a także jak rozłożyć większą niż normalnie ilość talerzy. Poniżej przedstawiam Wam grafikę zawierającą wszystkie możliwe naczynia. Oczywiście nie musicie ustawiać ich wszystkich podczas Wigilii czy świąt, ale warto to zapamiętać – z pewnością przyda się w przyszłości. Podczas świątecznej kolacji mamy wielu gości i pewnie nie zmieścilibyśmy takiej ilości zastawy dla każdego. Ale dzięki tak dokładnej grafice, każdy znajdzie wszystkie naczynia, które go interesują. A może jest wśród Was ktoś, kto tak bogato nakrywa do stołu wigilijnego? Koniecznie sprawdźcie, jak nakryć stół wigilijny.
Usadzenie gości przy stole świątecznym
Mamy dwie możliwości. Możemy pozwolić gościom wybrać miejsce i siadać dowolnie. Jednak często takie rozwiązanie prowadzi do problemów, np. mogą zostać dwa pojedyncze miejsca przy stole, a czekamy jeszcze na parę albo usiądą obok siebie osoby nie przepadające za sobą, bo nie ma już innego miejsca. Drugim rozwiązaniem jest przygotowanie pięknych, świątecznych etykietek i postawienie ich przy talerzach, sugerując w ten sposób gościom, gdzie powinni usiąść.
1. Na etykietkach podajemy imiona w wersji zdrobniałej, nie piszemy imienia i nazwiska tylko np. Babcia Stasia, Dziadek, Tata Adam. Pamiętajmy, że Wigilia to spotkanie rodzinne i nie ma potrzeby nadawania mu służbowego tonu.
2.Gości sadzamy na przemiennie, raz kobieta, raz mężczyzna. Małżeństwa i pary sadzamy zawsze obok siebie.
3.Gospodarz i gospodyni siedzą przy przeciwległych szczytach stołu.
4.Po prawej stronie gospodarza i gospodyni sadzamy osoby, które chcemy wyróżnić. Może to być na przykład najstarszy członek rodziny lub ktoś kogo dawno nie widzieliśmy.
5.Pamiętamy o dodatkowym nakryciu dla niespodziewanego gościa. Nie stawiamy go przy osobnym stole lub w kuchni. Nakrycie dla gościa niczym nie powinno się różnić od pozostałych.
6.Nie sadzamy blisko siebie osób, które za sobą nie przepadają lub się pokłóciły.
Kiedy już wszyscy goście zasiądą przy stole rolą gospodyni jest nakładanie posiłków, gospodarza natomiast dbanie o napoje. Pamiętacie, aby woda i soki nie stały w plastikowych czy kartonowych opakowaniach – należy przelać je do dzbanków lub karafek. Jeśli to nie Wy jesteście gospodarzami, tylko idziecie na Wigilię w roli gościa warto pamiętać o kilku zasadach.
- Przede wszystkim po otrzymaniu zaproszenia wypada zapytać gospodarzy jakie danie możecie przygotować i przynieść ze sobą.
- Podczas kolacji powinniśmy spróbować wszystkich 12 dań wigilijnych, albo przynajmniej większości. Nie wypada odmawiać gospodyni, gdy częstuje nas daną potrawą. Chyba, że wiąże się to z nietolerancją pokarmowa lub alergią.
- Nie zostawiamy niedojedzonych potraw. Zdecydowanie lepiej zostaniemy odebrani przez gospodarzy jeśli kilka razy sięgniemy po dokładkę, niż jeśli zostawimy część potrawy na talerzu.
- Pamiętamy o odpowiednim odkładaniu sztućców po zjedzonym posiłku. Poprawne ułożenie sztućców na stole daje znak gospodyni czy ma nas jeszcze częstować, czy już się najedliśmy.