Dania z grilla, takie jak mięso czy ryby, najlepiej czują się w towarzystwie lżejszych dodatków. Lekka i prosta w przygotowaniu sałatka grillowa będzie doskonałą przeciwwagą dla ciężkostrawnych potraw. Poznaj łatwe przepisy na zdrowe sałatki do potraw z grilla, które dostarczą Ci sporej dawki witamin!
Prosta, a zarazem lekka sałatka na grilla powinna znaleźć się w każdym grillowym menu. Ma same zalety! Jest przede wszystkim smaczna, zdrowa i bardzo łatwa w przygotowaniu. Jej przyrządzenie tu bułka z masłem, a świetnie komponuje się z pieczonym mięsem czy rybą. Smakuje nawet ze zwykłymi, chrupiącymi grzankami. ? Jakie sałatki najlepiej przygotować na grilla? Mogą być to jarzynowe sałatki z ziemniaczkami, kolorowe surówki z pekińskiej, pożywne przysmaki z makaronem, a także włoskie lub greckie wariacje. Możliwość jest naprawdę wiele! Dzisiaj podsuwam Wam naprawdę proste przepisy na zdrowe sałatki na grilla, które nie ociekają majonezem czy oliwą, ale też od nich nie stronią. Wszystko z umiarem!
1 Koperkowa sałatka do grilla z ziemniakami
Jarzynowa surówka z dodatkiem gotowanych ziemniaków jest nie tylko smaczna, ale i bardzo pożywna. Koperek i śmietana sprawiają, że sałatka z ziemniaków do grilla wyróżnia się świeżym smakiem, który idealnie łączy się z mięsnymi daniami z grilla.
- Ziemniaki
- Długie, zielone ogórki
- Pęczek koperku
- Ząbek czosnku
- Śmietana 18%
- Majonez
- Musztarda
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyj ziemniaki, ale nie obieraj ich ze skórki! Ugotuj je w mundurkach, w osolonej wodzie. Jeśli chcesz dodać ziemniaki bez skórki, obierz je dopiero po ostudzeniu.
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrój w plasterki lub w większą kostkę.
- Umyte ogórki pokrój w cienkie plasterki.
- Wszystkie warzywa wrzuć do pojemnej miski plastikowej. Naczynie musi być odpowiednio duże, by z łatwością można było wymieszać w niej składniki, a później nakładać sałatkę na talerzyki.
- Dodaj pęczek posiekanego koperku oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Dodaj również parę łyżek śmietany, majonezu i musztardy – takie dodatki sprawią, że sałatka nabierze doskonałego smaku.
- Na koniec dopraw danie solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw do lodówki, by podawać lekko schłodzoną.
2 Kolorowa sałatka na grilla z kapusty pekińskiej
Surówka na grilla z kapusty pekińskiej to uczta dla oczu i podniebienia. Kolorowe warzywa pięknie się prezentują, dobrze smakują, są lekkostrawne i zdrowe. Stanowią idealne połączenie, które warto zaserwować do grillowych przekąsek.
- Kapusta pekińska
- Czerwona i zielona papryka
- Zielony ogórek
- Kukurydza konserwowa (z puszki)
- Ser feta
- Pęczek koperku
- Oliwa z oliwek
- Ocet winny
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i lekko osusz papierowymi ręcznikami.
- Posiekaj główkę kapusty pekińskiej oraz koperek, pokrój paprykę w mniejszą kostkę, a ogórka w półplasterki.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki przełóż do pojemnej miski, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową i wymieszaj.
- Z kilku łyżek oliwy z oliwek, odrobiny wody i octu winnego stwórz sos, który będzie doskonałym zwieńczeniem całej tej warzywnej kompozycji. Polej nim składniki i dopraw solą.
W mieszaniu produktów i nakładaniu gotowej surówki na talerzyki pomogą Ci łyżki do sałatek.
Zobacz więcej praktycznych łyżek do sałatek >> klik!
3 Sałatka na grilla z makaronem
Do przygotowania makaronowej sałatki z różnymi warzywami możesz tak naprawdę dobrać taki rodzaj makaronu, jaki tylko chcesz. Ja proponuję wybór gwiazdek lub kokardek, ale możesz zdecydować się na świderki, penne lub wesoły makaron w różnych kształtach.
- Drobny makaron (gwiazdki, kolanka lub kokardki)
- Czerwona papryka
- Groszek konserwowy (z puszki)
- Kukurydza konserwowa (z puszki)
- Por
- Żółty ser
- Szczypiorek
- Jogurt naturalny
- Zioła prowansalskie
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Wykonanie sałatki zacznij od ugotowania wybranego makaronu (białego lub razowego) w osolonej wodzie, by zdążył przestygnąć. Do wody dodaj też łyżkę oleju, która zabezpieczy makaron przed sklejaniem.
- Umyj warzywa i odpowiednio pokrój – paprykę w kostkę, a por w plasterki. O
- sącz kukurydzę i groszek z zalewy, dodaj do reszty składników.
- Szczypiorek drobno posiekaj i również dodaj do miski.
- Małą kostkę żółtego sera zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starty ser doda sałatce ciekawego smaku.
- Przygotuj sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz ziół prowansalskich. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę majonezu.
- Dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
Makaronową sałatkę możesz przełożyć do szklanej miski, która ładnie wyeksponuje wszystkie składniki.
4 Pyszna i zdrowa sałatka na grilla z brokułami
Banalna w przygotowaniu, ale wyjątkowa w smaku! Bardzo lekka sałatka z brokułami, migdałami i serem feta jest wykwintna w swojej prostocie. Idealna do grillowanej piersi kurczaka czy rybnego filetu. Sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i pikników, urodzinowej imprezy lub innych okazji.
- Brokuł
- Set feta
- Jogurt naturalny
- Płatki migdałów lub pestki słonecznika
- Ząbki czosnku
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Podstawą tej prostej sałatki jest brokuł, dlatego musisz zadbać o to, by został właściwie ugotowany. Uważaj, by go nie rozgotować – najlepszy jest taki al dente! Najlepiej podziel brokuł na różyczki i przyrządź w garnku do gotowania na parze, co sprawi, że będzie chrupki i jędrny. Gotowanie na parze nie wymaga użycia soli, bo tak przygotowane warzywa zachowują swój naturalny smak.
- Ser feta pokrój w kostkę, a płatki migdałów lub łuskane pestki słonecznika upraż na patelni (bez dodatku tłuszczu), by zyskały złoty kolor.
- Przygotuj podłużny półmisek i ułóż na nim różyczki ugotowanego brokuła oraz kostki sera feta.
- Polej wszystko jogurtem naturalnym z dodatkiem wyciśniętego ząbku czosnku oraz szczyptą pieprzu.
- Oprósz sałatkę prażonymi migdałami lub pestkami słonecznika. Nie musisz przyprawiać dania solą, ponieważ ser feta jest już wystarczająco słony.
Cała oferta półmisków do potraw >> klik!
5 Włoska sałatka ze świeżych pomidorów do grilla
Włoska sałatka ze świeżych pomidorów wbrew pozorom dobrze komponuje się z tradycyjnym, polskim grillem. A to ze względu na fakt, że lekkość jej składników jest doskonałą przeciwwagą dla cięższych grillowanych potraw.
- Pomidory
- Mozzarella
- Rukola
- Świeża bazylia
- Oliwa z Oliwek
- Ocet balsamiczny
- Pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
- Do wykonania włoskiej sałatki możesz wybrać większe pomidory i pokroić je na mniejsze kawałki lub zdecydować się na mniejsze pomidorki koktajlowe, które wystarczy przekroić na pół.
- Do pomidorów dodaj mozzarellę – małe kuleczki lub pokrojoną na mniejsze kawałki kulkę.
- Umyj rukolę i osusz ją w suszarce do sałaty.
- Do sałatki dodaj listki świeżej bazylii, skrop wszystko oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym.
- Oprósz sałatkę świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli.
6 Szybka, grecka sałatka do grilla z fetą
Ser feta i czarne oliwki to wyśmienite połączenie. Do greckiej sałatki dodaj jeszcze chrupiącą sałatę lodową, soczyste pomidorki i więżą natkę pietruszki, która nada wszystkiego niebanalnego posmaku. I nie może zabraknąć tutaj sosu winegret! Taka sałatka może być również świetną przekąską do pracy, bez problemy przeniesiemy jej porcję w lunch-boxie.
- Ser feta
- Sałata lodowa
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórek zielony
- Czarne oliwki
- Świeża natka pietruszki
- Sól i pieprz
Sos winegret:
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Zanim przystąpisz do krojenia warzyw, umyj wszystkie składniki.
- Po osuszeniu sałaty w wirówce, porwij ją na mniejsze kawałki, przekrój pomidorki na pół, pokrój ogórka i ser feta. Przełóż składniki do większej miski i dorzuć do nich czarne oliwki.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do sałatki.
- Przygotuj lekki sos na bazie oliwy z oliwek, łyżki soku z cytryny (lub octu winnego) oraz przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Polej nim składniki i klasycznie dopraw sałatkę solą i pieprzem wedle uznania.
Zobacz więcej lunch boxów >> klik!
A jakie są Wasze ulubione sałatki, które doskonale komponują się z grillowanym mięsem czy rybą? Czekam na pomysły! 🙂