Dzisiejszy przepis na sałatkę z makrelą wędzoną i pomidorami to ukłon w kierunku wielbicieli ryb. Fani morskich smaków z pewnością będą zachwyceni aromatem wędzonej rybki.
Przygotowanie makreli znacznie ułatwi specjalna pęseta, dzięki której bez problemu usuniesz ości. Przeplatający się smak ryby i pomidorów to prawdziwa uczta dla koneserów tych składników. Oprócz smaku, sałatka ma także intensywny zapach, dlatego lepiej skonsumować ją w domu, a do pracy zabrać coś, co nie zawiera cebuli i makreli. Jeśli masz ochotę na zdrową i niskokaloryczną sałatkę, skorzystaj z naszego przepisu.
Reklama
To może Ci się przydać:
Sałatka z makrelą wędzoną i pomidorami – przepis
Persons
3
Składniki
Sałatka:
- 30 dag wędzonej makreli
- 1 średnia cebula
- 2 pomidory
- Kilka listków sałaty
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Sposób przygotowania
Sałatka:
- Umyj i pokrój pomidora i cebulę.
- Sałatę umyj i porwij na małe części.
- Makrelę uważnie obierz z ości, podziel na małe kawałeczki, wrzuć do miski, podobnie jak cebulkę i pomidory.
- Całość wymieszaj i polej dressingiem tuż przed podaniem.
Dressing:
- Połącz wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj.