Chyba każdy z nas nie jeden raz zgrzeszył i wziął ze sobą na biwak zupkę chińską, którą później zajadał z apetytem po wyczerpującym dniu. Wspominając czasy górskich eskapad, przypomniałam sobie o innym zastosowaniu makaronu z zupek chińskich, którym chciałabym się z Wami dzisiaj podzielić. Zapraszam po przepis na sałatkę z makaronu z zupek chińskich z szynką konserwową i majonezem.
Taka sałatka jest niezwykle sycąca i świetnie sprawdzi się podczas domówki, kiedy spodziewamy się wielu gości. Przez niektórych nazywana jest sałatką studencką. Nic dziwnego, w końcu jest tania i prosta w przygotowaniu. Wariacji na temat sałatki z zupek chińskich jest mnóstwo, ja zdecydowałam się na przepis, z którego odtworzeniem nie będzie miał problemu nawet ktoś, kto nie ma dużego doświadczenia w kuchni.
Reklama
Co może Ci się przydać?
- Łyżka do sałatki – usprawnią mieszanie i nakładanie sałatki.
- Salaterki i miseczki – Potrzebujesz przynajmniej jednej większej miski do przechowywania sałatki.
- Talerze i tacki jednorazowe – bo kto lubi sprzątać po domówkach? 🙂
Jeśli chcielibyście poznać przepisy na zdrowe i szybkie przekąski imprezowe, zajrzyjcie tutaj. Smacznego!
Sałatka z makaronu z zupek chińskich z szynką konserwową i majonezem – przepis
Persons
6
Notatki
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
Składniki
- 3 opakowania zupek chińskich (sam makaron)
- 250 ml wody
- 300 g szynki konserwowej
- Puszka groszku konserwowego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- Pieprz czarny i sól
- Pęczek kopru
Sposób przygotowania
- Makaron pokruszyć, zalać wrzątkiem i poczekać, aż wchłonie wodę i stanie się miękki.
- Szynkę pokroić w paseczki.
- Posiekać koperek i wymieszać go z majonezem, jogurtem naturalnym, musztardą, doprawić solą i pieprzem.
- Makaron, szynkę i groszek wymieszać z sosem majonezowym i odstawić na 20 minut do lodówki, aby smaki się połączyły.