Sałatki to świetny pomysł na szybki obiad czy kolację. Idealnie sprawdzą się także jako lunch do pracy. Ogromną zaletą tego typu posiłków jest z pewnością krótki czas przyrządzania. Wystarczy kilkanaście minut, by cieszyć się wspaniałym smakiem. Poniższy przepis na sałatkę z łososiem wędzonym, cebulą i kiełkami wykonasz w zaledwie 10 minut.
Łosoś, który stanowi bazę tego przepisu jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają między innymi na normalizowanie ciśnienia krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Kiełki natomiast są bogactwem witamin, mikroelementów, białka i błonnika, dlatego warto zaprzyjaźnić się z nimi na dłużej, nie tylko na potrzeby tego przepisu. Sałatka z wędzonym łososiem, cebulą i kiełkami sprawdzi się również w sytuacji, kiedy niezapowiedziani goście przyjdą z wizytą. Zaserwowana w pięknych salaterkach będzie prawdziwą ozdobą stołu.
Reklama
Co może Ci się przydać?
- Salaterki i miseczki
- Lunch box – jeśli zdecydujesz się zabrać sałatkę do pracy
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o rodzajach i właściwościach kiełków, sprawdź wpis poświęcony tej tematyce.
Sałatka z łososiem wędzonym, cebulą i kiełkami – przepis
Persons
2
Składniki
- Garść ulubionych kiełków, na przykład słonecznika lub rzodkiewki
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 0,5 dużej cebuli
- Plasterek limonki do ozdoby
- 200 ml śmietany 18%
- 50 ml zimnej wody
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Śmietanę wlej do garnka, dodaj wodę, przypraw i gotuj przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Plastry łososia ułóż na talerzu.
- Łososia polej sosem śmietanowym, a następnie posyp kiełkami i cebulą.
- Aby dodać daniu finezji, udekoruj je plasterkiem limonki.