Przepis na prostą, ale bardzo efektowną sałatkę z pomarańczą, kurczakiem, pomidorami i czerwoną cebulą. Połączenie dość egzotyczne, ale smakuje i prezentuje się świetnie! Pomarańcza przełamuje klasyczne dodatki sałatkowe, dzięki czemu proste danie staje się ciekawą potrawą. Sałatka z pomarańczą i grillowanym kurczakiem to dobry pomysł na imprezową przekąskę.
Poszukujesz przepisu na prostą, lekką, nieco egzotyczną sałatkę? Proponuję zdrową i sycącą sałatkę z pomarańczą, grillowanym kurczakiem i innymi dodatkami. Przepis jest naprawdę banalny w wykonaniu. Wszystko, co musisz zrobić, to zaopatrzyć się w potrzebne składniki o po odpowiedniej obróbce, zmieszać je ze sobą. Kolorowa sałatka z pomarańczą, cebulą i pomidorkami będzie świetną przekąską na domówce, na zjeździe rodzinnym i na grillu.
Oprócz składników spożywczych, będzie potrzebna Ci także:
- patelnia grillowa – najlepiej taka z nieprzywierającą powłoką, która umożliwi smażenie piersi z kurczaka na niewielkiej ilości tłuszczu. Patelnie grillowe mają charakterystyczne żeberka na powierzchni, pozwalające na grillowanie w klasycznym stylu.
- shaker do sosów – pomoże dokładnie wymieszać składniki na sos, czyli oliwę, ocet balsamiczny, sok z pomarańczy i przyprawy.
- łyżka do dekoracji – specjalna łyżka zakończona dziobkiem, dzięki której udekorujesz potrawę sosem lub ciasto polewą.
Sałatka z grillowanym kurczakiem i pomarańczą – przepis
Przepis na egzotyczną sałatkę z pomarańczą, grillowanym kurczakiem i cebulą. Jako przekąska na imprezę i jako dietetyczny obiad.
Notatki
Sałatkę z pomarańczą i kurczakiem możesz podawać jako przekąskę na imprezie, ale możesz także jeść samą, jako dietetyczną potrawę w ciągu dnia.
Składniki
- 1 czerwona cebula
- 2 pomarańcze
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 pierś z kurczaka
- listki świeżej bazylii
- 3 gałązki świeżego tymianku
Sos
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy z pestek winogron (lub oliwy z oliwek)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Pomarańcze sparz, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Usuń pestki. Sok z pomarańczy, który pozostał na desce podczas krojenia, przelej do miseczki.
- Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka. Pomidorki koktajlowe również umyj i przekrój na pół.
- Pierś z kurczaka podziel na mniejsze części (grube paski). Dopraw solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami. Podsmaż na patelni grillowej z niewielką ilością tłuszczu. Z obu stron powinny być rumiane.
- Na półmisku ułóż pomidorki koktajlowe, piórka cebuli i kawałki pomarańczy. Lekko oprósz solą (pamiętaj, że sos jest już słony!). Posyp tymiankiem i listkami świeżej bazylii. Na samym wierzchu ułóż grillowane kawałki piersi z kurczaka.
Sos
- Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym i sokiem z pomarańczy, który uprzednio przelaliśmy do miseczki. Sos dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Skrop sosem gotową sałatkę na półmisku. Możesz użyć do tego specjalnej łyżki do dekoracji potraw.
Egzotyczna sałatka z pomarańczą najlepiej będzie prezentować się na prostokątnym, białym półmisku, który wyeksponuje wszystkie składniki.