Pierwszy posiłek powinno się spożyć do godziny od przebudzenia. Nie wiem, jak Wy, ale ja z samego rana nie mam zbyt wiele czasu, dlatego idealne śniadanie dla mnie to takie, które jest szybkie, a jednocześnie smaczne i zdrowe. Jeżeli Wy również macie wtedy deficyt czasowy, to zerknijcie na przepis na sałatkę z jajkiem sadzonym i pomidorem, który dla Was przygotowałam.
Połączenie pomidorów, sałaty i jajka to nie tylko ładne zestawienie kolorystyczne, ale przede wszystkim bomba witaminowa. Czerwone warzywa, w tym pomidory, zawierają czerwony barwnik likopen posiadający działanie przeciwutleniające. Opóźnia on procesy starzenia, zmniejsza ryzyko zawału i miażdżycy. Jajka natomiast są skarbnicą witamin A, D, E, K, B12 i kwasu foliowego, a dodatkowo najlepiej przyswajalnym źródłem białka. Sałata ma niewiele kalorii, ale posiada między innymi chlorofil, który wykazuje działanie bakteriobójcze.
Poniższy przepis na sałatkę z jajkiem sadzonym i pomidorem to gratka dla miłośników zdrowych i szybkich śniadań. Można ją podawać w towarzystwie domowych grzanek, świeżo wyciśniętego soku czy aromatycznej kawy.
To może Ci się przydać:
- Foremki i akcesoria do jajek – aby urozmaicić posiłek możesz użyć foremki, która umożliwi Ci usmażenie jajka na przykład w kształcie serca.
- Suszarka do sałaty – aby usprawnić proces suszenia sałaty.
- Krajalnica do pomidorów – dzięki niej zaoszczędzisz rano jeszcze więcej czasu.
Sałatka z jajkiem sadzonym i pomidorem – przepis
Składniki
Sałatka:
- 2 garście gotowego lub samodzielnie skomponowanego mix-u sałat
- 1 jajko
- 1 pomidor
- Pieprz
- Sól
- 0,5 łyżki masła
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- Szczypta soli
Sposób przygotowania
Sałatka:
- Sałatę umyj w zimnej wodzie, a następnie osusz przy użyciu papierowego ręcznika. Z sałatą należy obchodzić się delikatnie, gdyż zdeformowane i zgniecione liście tracą nie tylko wygląd, ale i smak. Co ważne, sałaty nie należy kroić nożem, tylko delikatnie rozrywać rękoma.
- Pomidora umyj i pokrój w ósemki.
- Jajko usmaż na maśle tak, aby żółtko pozostało płynne. Przypraw solą i pieprzem.
- Na talerz wyłóż sałatę i pomidora, polej dressingiem, a na górze połóż sadzone jajko.
Dressing:
- Wszystkie składniki umieść w słoiczku lub shakerze do sosów i energicznie potrząsaj, aż powstanie jednolity sos.