Zagraniczne wyjazdy bardzo poszerzają nasze horyzonty, dlaczego nie miałyby poszerzyć również naszego codziennego menu? Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na turecką sałatkę kisir, czyli kuskus z warzywami. Sprawdźcie.
W Turcji kisir podaje się jako przystawkę, ale myślę, że sprawdzi się idealnie na przykład jako lunch do pracy. Jest bardzo zdrowa i wartościowa. Kuskus jest produktem dość nietypowym, gdyż łączy w sobie cechy kaszy i makaronu. Jest lekkostrawny, dlatego nadaje się dla osób starszych, dzieci, czy osób cierpiących na problemy z wrażliwym przewodem pokarmowym. Jesteście gotowi na małe kulinarne urozmaicenie? Skorzystajcie z dzisiejszego przepisu.
Reklama
Co może Ci się przydać?
Sałatka turecka KISIR, czyli kuskus z warzywami – przepis
Persons
2
Notatki
Możesz użyć oliwek do udekorowania sałatki.
Składniki
- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 ogórek zielony
- 1 pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Natka pietruszki, szczypiorek
- Przyprawy: sól, pieprz, chilli
- 2 łyżki oliwy
- Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
- Kuskus zalej wrzątkiem, dodaj przecier pomidorowy, przykryj i odstaw na około pół godziny.
- Posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki, pokrój ogórka i pomidora.
- Dodaj je do kuskusu, następnie przypraw, dolej oliwę i sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj.