Sałatka meksykańska z fasolą, kukurydzą i nachosami, przygotowana do słoików, może być zarówno przekąską na imprezę, jak i pomysłem na drugie śniadanie do pracy. Podana z jogurtem naturalnym, śmietaną lub z innym dipem jest prostym, a jednocześnie bardzo smacznym daniem. Poznaj przepis na sałatkę meksykańską do słoików i zabierz ją ze sobą na piknik, w podróż lub do pracy.
Jeżeli szukacie efektownej przekąski, która świetnie pasuje na wszelkiego rodzaju przyjęcia i grille, ale również jest ciekawą opcją na śniadanie do pracy – to przychodzę z pomocą. Warstwowa sałatka meksykańska z nachosami robi się praktycznie sama, jest niezwykle sycąca i smakuje bardzo oryginalnie. Wszystkie składniki współgrają ze sobą – słone nachosy uzupełnia słodka kukurydza, całość łagodzi delikatna fasola i lekko kwaśna śmietana. Zapraszam po przepis na sałatkę meksykańską do słoików!
Co może Ci się przydać? Do wykonania tej sałatki nie potrzeba wiele, ale dobrym pomysłem jest serwowanie sałatki w szklanych słoikach na posiłki, które dodatkowo wyposażone są w lekkie, drewniane sztućce lub po prostu w słoikach typu wek.
Sałatka meksykańska warstwowa z nachosami – przepis
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Kwiatkowska z bloga bobobebe.pl
Notatki
Podawaj z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub dipem domowej roboty.
Składniki
- paczka nachosów
- puszka białej fasoli
- puszka kukurydzy
- śmietana lub gęsty jogurt (250 g)
- garść świeżej pietruszki
Sposób przygotowania
- Nachosy przykryj ściereczką i używając tłuczka pokrusz je na drobne kawałki. Część przełóż na dno słoika, tworząc pierwszą warstwę.
- Następnie ułóż w słoiku odcedzoną kukurydzę, później białą fasolę, kolejną warstwę nachosów i tak dalej.
- Gdy dotrzesz prawie na szczyt słoika, ułóż ostatnią warstwę ze śmietany i listków pietruszki.