Roladki z wołowiny to dość czasochłonne danie obiadowe, ale efekt końcowy jest bez wątpienia wyśmienity! Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i boczkiem, podane w domowej roboty sosie, będą świetnym pomysłem na codzienny, ale i odświętny posiłek. Bogactwo smaków i aromatów sprawia, że przepis na rolady wołowe w piekarniku jest wart wypróbowania! Jak zrobić? Już wyjaśniam!
Roladki wołowe z piekarnika to nie danie, które przygotujesz w pięć minut. Jednak efekt końcowy jest na pewno wart czasu poświęconego na doglądanie dania. Wołowina, aby zmiękła potrzebuje sporo czasu, dlatego najlepiej zarezerwować sobie około 3 godzin na duszenie dania. Roladki wołowe zapiekane w sosie wymagają pieczołowitej opieki – podlewania mięsa, by nie stało się suche i twarde. Pamiętaj, że wołowina nieco skurczy się podczas smażenia, dlatego wybierz większe kawałki mięsa wołowego. Roladki z wołowiny mogą być zawijane z różnymi składnikami. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić przepis wędzoną śliwką czy suszonymi morelami. Ja dzisiaj serwuję roladki z ogórkiem i boczkiem – pyszna klasyka gatunku!
W czym najlepiej przygotować roladki wołowe duszone w piekarniku? W brytfannie z aromatyzerem, czyli ze specjalnym otworem, umożliwiającym podlewanie potrawy bulionem bez zdejmowania pokrywki. Oczywiście możesz wykorzystać również zwykłe naczynie żaroodporne, ale za każdym razem, by podlać danie, będziesz musiał zdejmować pokrywkę. Zaopatrz się również w metalowe szpilki do zrazów, które zabezpieczą mięso przed rozwijaniem w czasie podsmażania i pieczenia.
Roladki wołowe zawijane z ogórkiem i boczkiem – przepis
Notatki
Gotowe roladki wołowe podawaj z makaronem, ziemniakami lub pyzami. W towarzystwie lekkiej sałatki lub buraczków.
Składniki
Rolady:
- 6 kawałków mięsa wołowego
- 3 kiszone ogórki
- 3 plastry boczku (wędzonego)
- 2 małe cebule
- 5 łyżeczek musztardy
- koperek lub pietruszka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Bulion warzywny (do podlewania):
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- czerwona papryka w proszku do smaku
Sposób przygotowania
Bulion warzywny:
- Włoszczyznę umyj i obierz. Warzywa zagotuj w litrze osolonej wody. Dorzuć ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz liście laurowe. Wszystko gotuj przez ok. 1 godzinę. Przygotowany bulion przecedź.
Rolady wołowe:
- Szerokie, podłużne kawałki mięsa wołowego rozbij tłuczkiem na cienkie plastry.
- Cebulę pokrój w piórka, ogórki w cienkie paseczki, boczek w cienkie słupki.
- Koperek lub natkę pietruszkę posiekaj. Możesz użyć też suszonych ziół.
- Rozbite mięso posól, popieprz i posmaruj z jednej strony musztardą. Na posmarowanej stronie ułóż kilka paseczków ogórka, boczku i piórka cebuli.
- Farsz dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Posyp posiekanymi ziołami.
- Zwijaj mięso, tak aby po zwinięciu nie wystawały z rolady składniki. Najlepiej wykorzystać do spięcia szpilki do zrazów, aby mięso nie rozwinęło się w trakcie pieczenia.
Smażenie i pieczenie
- Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż zwinięte rolady wołowe. Po wstępnym obsmażeniu, przełóż zrazy do naczynia żaroodpornego (naczynie możesz spryskać olejem za pomocą atomizera) i zalej częścią bulionu. Nakryj naczynie pokrywką.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 180°C (turbogrill), wstaw roladki z wołowiny i piecz przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewaj bulionem.
- Do pieczenia najlepiej wykorzystać brytfannę z aromatyzerem, czyli specjalnym otworem, umożliwiającym podlewanie dania sosem czy bulionem, bez zdejmowania pokrywki.
- Po upieczeniu powstały sosik możesz zaciągnąć odrobiną śmietanki i mąki (aby zgęstniał).