Roladki z cielęciny to delikatniejsza wersja dań z wołowiny. Odpowiednio przygotowana cielęcina jest krucha i soczysta – z pewnością jest to przepis wart wypróbowania! Zrazy cielęce duszone w winie nabierają pięknego koloru, smaku i aromatu. Mięso faszerowane papryką, cebulą i bryndzą stanowi smaczny i sycący posiłek. Jak przygotować takie roladki? To nic trudnego!
Pyszne danie z cielęciny o niepowtarzalnym aromacie czerwonego wina. Cielęcina z definicji delikatna i krucha rozpływa się w ustach. Bryndza, czyli ser z mleka owczego, idealnie komponuje się ze smakiem pozostałych produktów nadając dodatkowego, ciekawego posmaku. Roladki cielęce w sosie winnym możesz dusić na głębokiej patelni lub w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. W każdym przypadku czas duszenia powinien być odpowiednio długi, by zrazy z cielęciny zdążyły przejść aromatem wina i farszu, stając się soczyste i po prostu wyśmienite w smaku.
Reklama
Co Ci się przyda?
- duża, głęboka patelnia lub naczynie żaroodporne z pokrywką – do wstępnego obsmażenia zrazów i późniejszego duszenia w sosie.
- szpilki do zrazów – spinają mięso i zabezpieczą przed odwijaniem podczas smażenia czy pieczenia.
Faszerowane roladki cielęce w sosie winnym – przepis
Przepis na roladki cielęce faszerowane papryką i bryndzą, duszone w sosie winnym.
Persons
6
Notatki
Zrazy z cielęciny podawaj z makaronem, kluskami śląskimi lub kopytkami.
Składniki
- 6 sznycli cielęcych
- 6 łyżek musztardy
- 20 dag bryndzy (sera owczego)
- 10 dag nadziewanych zielonych oliwek
- 2 pęczki natki pietruszki
- 4 cebule
- 4 papryki
- 2 szklanki czerwonego wina
- 5 łyżek śmietany
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Sznycle cielęce umyj, osusz i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Posyp solą i pieprzem, posmaruj z jednej strony musztardą.
- Oliwki, cebulę i papryki pokrój w paseczki. Natkę pietruszki posiekaj.
- Oliwki i natkę dodaj do bryndzy, dokładnie wymieszaj. Porcję farszu nakładaj na posmarowane musztardą sznycle. Nakryj porcją papryki i cebuli (do nakrycia wykorzystaj tylko połowę pokrojonych warzyw, resztę użyjemy w kolejnych krokach do sosu).
- Sznycle z farszem ciasno zwijaj, spinając mięso wykałaczkami, by nie rozpadło się podczas smażenia.
- Rozgrzej patelnię z olejem, obsmaż roladki. Zalej czerwonym winem, szklanką wody i duś pod przykryciem do miękkości ok. 40 minut. Po wstępnym obsmażeniu, zamiast dusić roladki na patelni, możesz również przełożyć je do naczynia żaroodpornego i tam zalać je winem i wodą. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz z pokrywką ok. 1 godzinę.
- Pozostałą porcję cebuli i papryki podsmaż na oleju, dodaj do sosu uzyskanego z mięsa. Chwilę gotuj, a pod koniec zapraw śmietaną.