Piwo to lubiany przez wielu alkohol, po który chętnie sięgamy w okresie letnim i nie tylko. Dostępne na rynku różne gatunki piwa sprawiają, że wybór tego złocistego trunku w sklepie wcale nie jest taki łatwy! Często chcielibyśmy poznać nowe smaki, ale nie potrafimy się zdecydować… Zastanawiamy się, jakie piwa są dobre i które kupić… Mam dla Was małą ściągę, dzięki której dowiecie się, jakie w ogóle są gatunki piwa dostępne w Polsce i jakiego smaku możemy się spodziewać sięgając po dany typ.
Skład piwa
Zacznijmy od podstaw, czyli od składu piwa. Każde piwo w swoim składzie zawiera cztery podstawowe składniki, jakimi są:
- woda – piwo zawiera aż od 85 do 95% wody.
- jęczmień – ten składnik to źródło cukru, z którego wytwarza się alkohol; dodaje piwu smaku, słodyczy, charakteru i koloru.
- drożdże – to kluczowe dla wyrobu piwa organizmy, które przefermentują cukry na alkohol i dwutlenek węgla. Wielu browarników strzeże swoich zasobów drożdży, aby zachować indywidualny charakter produkowanych piw.
- chmiel – ostatni i najważniejszy składnik, istotny przede wszystkim dla smaku i aromatu. Całe szyszki chmielowe zapewnią piwu bogatszy, bardziej złożony bukiet smakowy niż niekiedy stosowane chemiczne ekstrakty i esencje.
Skład piwa jest różny i zależy od indywidualnych receptur producenta. Oprócz czterech wyżej wymienionych, kluczowych składników do piwa dodaje się również inne składniki, np. tańsze formy cukrów – do których producenci przyznają się niechętnie.
Rodzaje piw – jakie piwo pić?
Rodzajów piwa jest mnóstwo. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż ten napój alkoholowy produkowany jest na całym świecie, a więc składniki użyte w procesie produkcji są bardzo zróżnicowane. Niemniej jednak można określić 4 ogólne kategorie smakowe, różniące się pod względem smaku, aromatu, czasu warzenia, a przede wszystkim sposobu przeprowadzania fermentacji. Pamiętaj, że niezależnie (lub zależnie właśnie!) od typu, jaki wybierzecie, ważne są też odpowiednie szklanki do piwa. Więcej o samym szkle do piwa i rodzajach kufli, szklanek i pokali dowiesz się z poniższego przewodnika dla piwosza:
- Zobacz również: Rodzaje szkła do piwa – przystępny przewodnik dla piwosza
1Piwo bezalkoholowe
Zacznijmy od typu piwa z najmniejszą zawartością alkoholu – to piwo bezalkoholowe lub inaczej niskoalkoholowe. Zawiera ono do 1% obj. alkoholu. Napój przeznaczony jest jako alternatywa dla osób, które z jakichś powodów niCe chcą lub nie mogą spożywać alkoholu. Trunek sprzedawany jest w butelkach, dlatego warto zaopatrzyć się w otwieracz do piwa.
2Piwo dolnej fermentacji – Lager
- Piwo o rześkim i czystym smaku.
- Proces produkcji jest trochę dłuższy od pozostałych piw.
- Musi leżakować w niskich temperaturach (ok. 8-12°C).
- W czym serwować? W kuflu, w pokalu na stópce, w szkle z lekko rozchylonym kielichem – to doskonały wybór do piwa typu lager.
LAGER KLASYCZNY – jest to klasyczne piwo jasne, bardzo popularne w Polsce i całej Europie. Trunek charakteryzuje się niższym w porównaniu z innymi piwami poziomem goryczy. Ważony jest z dodatkiem cukru, drożdży, chmielu, słodu jęczmiennego, pszenicznego, a czasem z kukurydzą.
PILSNER NIEMIECKI – posiada jasną, słomkową barwę. Zawiera dużo słodu pilsnerskiego, dzięki czemu w smaku wyczuwalny jest zbożowy aromat. Charakteryzuje się wyrazistą goryczką i kwiatowym zapachem.
KOŹLAK – zawiera dodatek słodu jęczmiennego lub pszenicznego. Jest to typ mocnego piwa, charakteryzującego się silnym aromatem. Występuje w różnych odcieniach, zarówno jasne, jak i w kolorze ciemnego mahoniu czy miedzi. Posiada wyraźny słodowy smak z odczuwalną nutą goryczki.
PORTER BAŁTYCKI – to zdecydowanie mocne i ciemne piwo, powstające przez ważenie słodów ciemnych i jasnych. Charakteryzuje się wyczuwalną w smaku nutą karmelową lub orzechową. Zwany jest piwowarskim skarbem Polski.
W czym serwować?
3Piwo górnej fermentacji – Ale
- Drożdże piw typu Ale pracują w wyższych temperaturach (16-30°C).
- Produkują bogatszy, owocowy smak i aromat.
- Proces górnej fermentacji zachodzi znacznie szybciej niż dolnej.
- Szklanka do piwa typu Ale powinna być szeroka u góry ze zwężeniem ku dołowi.
ANGIELSKI PORTER – piwo o intensywnym jęczmiennym smaku, ważone głównie z ciemnego słodu. Charakteryzuje się zawartością palonych nut, które posiadają delikatnie czekoladowy, karmelowy lub orzechowy smak.
STOUT – ciemne piwo ważone z sodu jęczmiennego, zawierające dużo ilość chmielu. Charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalną goryczką.
WITBIER – Belgijskie piwo charakteryzujące się zbożowym posmakiem cytrynowo-miodowym, który zawdzięcza dużej zawartości drożdży, skórki pomarańczowej i imbiru. Jest to tradycyjne piwo pszeniczne, o mętnej strukturze.
WEISSBIER – jest to jasne lub ciemne piwo musujące, ważone ze słodu jęczmiennego z dodatkiem słodu pszenicznego. Charakteryzuje się delikatnym zapachem pierników, goździków, oliwek lub gałki muszkatołowej.
W czym serwować?
To już wszystkie najpopularniejsze w Polsce typy piwa. Ciekaw jestem jakie piwo jest dobre Waszym zdaniem? Po które sięgacie najchętniej i dlaczego? Wolicie pić z puszki lub butelki czy może chętnie sięgacie po odpowiednie szkło oraz słomki?