Pączki to nie tylko kuliste ciasto drożdżowe nadziane marmoladą! Poznaj różne rodzaje tych smakołyków, które w różnych zakątkach świata przybierają inną formę. Różnią się kształtem, wielkością, nadzieniem i rodzajem ciasta. Zobacz, jak odróżnić tradycyjne pączki polskie od pączków berlińskich. I dowiedz się, co to właściwie jest lokma, oliebollen, zeppole i donuty.
Tłusty Czwartek nie może obyć się bez pączków! Ociekających lukrem lub posypanych cukrem pudrem, nadzianych marmoladą, czekoladą, toffi, budyniem, a nawet twarogiem. Pyszny pączek to zdecydowanie kwintesencja Tłustego Czwartku. Przesąd głosi, że kto nie zje ani jednego pączka w ten dzień, ten będzie miał niepowodzenie w przyszłości. Po co więc ryzykować? Lepiej zajadać się pączkami i cieszyć życiem! Pytanie tylko jakimi?
Bo mamy różne rodzaje pączków:
- tradycyjne pączki polskie,
- pączki berlińskie,
- pączki amerykańskie – donuty,
- pączki angielskie – oponki,
- pączki wiedeńskie, hiszpańskie – gniazdka,
- pączki tureckie – lokma,
- pączki izraelskie – sufganijot,
- pączki holenderskie – oliebollen,
- pączki włoskie – zeppole,
- pączki włoskie – bomboloni.
Zapraszam do stołu!
Tradycyjny polski pączek z marmoladą
Znany nam wszystkim tradycyjny pączek uformowany jest z ciasta drożdżowego i usmażony na głębokim oleju. Przyjmuje ciemno lub jasno-złoty kolor i nadziewany jest marmoladą lub konfiturą. Bez problemu znajdziemy także pączki z nadzieniem czekoladowym czy budyniowym. Taki pączek oprószony jest cukrem pudrem lub oblany lukrem i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Okrągły, puszysty, słodki, z nadzieniem rozpływającym się w ustach – taki jest idealny, tradycyjny pączek! Pączki tradycyjnie smaży się na głębokim tłuszczu – smalcu lub we fryturze. Jeżeli chcesz przygotować domowe pączki we własnej kuchni, możesz spróbować również nieco innego sposobu i wysmażyć je na nieprzywierającej patelni do pączków.
Pączki berlińskie z jasną obręczą
Pączki amerykańskie – doughnuts, donuts, a może donaty?
Pączki angielskie, czyli oponki serowe
Jak wyglądają pączki angielskie? Pączki “homogenizowane” są małe, lekko spłaszczone, z dziurką pośrodku i bez nadzienia – po prostu oponki! Czasem wysmażane w formie mniejszych kulek. Raczej nie oblewa się ich lukrem ani polewą czekoladową, a zamiast tego posypuje cukrem pudrem, co nadaje im lekkości. Smażone tradycyjnie – na głębokim tłuszczu. Alternatywne rozwiązanie to wypiekanie ich w piekarniku w specjalnej formie do donutów.
Pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub po prostu „gniazdka”
Pączki tureckie – Lokma
Pączki izraelskie – Sufganijot
Tak jak my pałaszujemy tradycyjne pączki w Tłusty Czwartek, tak w Izraelu sufganijot zjadane są z okazji obchodów żydowskiego święta Chanuka. Te słodkie przysmaki wyrabiane są z drożdżowego ciasta i smażone na głębokim oleju, ale różnią się sposobem nadziewania. Nasze polskie pączki nadziewane są z boku, a sufganijot nadziewa się szprycą cukierniczą od góry. Sprawia to, że pączki izraelskie przyjmują charakterystyczny wygląd. Na górze zawsze znajdzie się odrobina przepysznego dżemu lub innego nadzienia – delikatnego waniliowego kremu lub galaretki owocowej. Gotowe pączki posypuje się cukrem pudrem.
Pączki holenderskie – Oliebollen
Pączki holenderskie są ze smakiem wcinane w sylwestrową noc i Nowy Rok! W kolejne dni roku można je jednak kupić na ulicznych stoiskach i jarmarkach w Holandii. Oliebollen to takie nieforemne kulki z lekkiego ciasta drożdżowego i smażone na głębokim tłuszczu. Trochę mniej słodkie od naszych wypieków. Jasnobrązowe, a w środku z różnymi dodatkami. Z czym można zrobić takie pączki? Z rodzynkami, żurawiną i kawałkami jabłek. Smak wprost idealny na zimowy wieczór. Na myśl przywodzą nasze racuchy – również oprószone cukrem pudrem za pomocą małego sitka.
Pączki włoskie z budyniem – Zeppole i bomboloni
Włosi nie ograniczyli się tylko do jednego rodzaju pączków! A co tam! Mają zeppole i bomboloni. Te pierwsze, zeppole, przygotowywane są z okazji Dnia Ojca oraz Dnia św. Józefa. Zeppole przywodzą na myśl polskie ptysie. Te pączki ptysiowe podawane są z kremem budyniowym i obsypane cukrem pudrem lub zwykłym cukrem. Nadzienie koniecznie musi być widoczne!
Z kolei bomboloni przypominają wcześniej już wspomniane pączki berlińskie. Wypełnione crème patissiere, czyli rodzajem pysznego waniliowego kremu budyniowego, czasem z dodatkiem czekolady. Odrobina budyniu zawsze znajduje się na wierzchu pączka. Pączki budyniowe są miękkie i rozpływają się w ustach. Jeżeli planujesz przygotować je w domu, w wycięciu odpowiednich kształtów z ciasta pomoże Ci metalowy wykrawacz do pączków. Pamiętaj, że bomboloni najlepiej smakują podawane jeszcze na ciepło – znikają w mgnieniu oka!
Rodzaje pączków poznane, więc czas na chwilę relaksu – zapraszam do zabawy w naszym quizie z wiedzy o pączkach: QUIZ NA TŁUSTY CZWARTEK