Przepis na włoskie risotto z pieczarkami i kurczakiem wykonuję dość często. Dlaczego? Bo jest prosty i dość szybki w przygotowaniu, a w dodatku wyśmienicie smakuje! To dobra alternatywa dla tradycyjnie gotowanego ryżu z warzywami. Tu ryżu nie gotuje się w woreczku, ale podlewa bulionem, a później dodaje resztę produktów. Taki proces sprawia, że risotto z kurczakiem i grzybami smakuje wyjątkowo dobrze!
Mam niebywałą słabość do włoskich potraw (i włoskich filmów), dlatego w moim domu nie mogło zabraknąć klasycznego risotto. Potrawę można podawać w różnych wariacjach i na różne sposoby – najważniejsze, by zachować przewodni zamysł dania. Przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami to dobra odmiana dla popularnego ryżu z warzywami, który dodaje się do składników dopiero po ugotowaniu w oddzielnym garnku. W przypadku risotto jest inaczej – jeszcze surowy ryż podlewa się bulionem, a później chwilę gotuje razem z pieczarkami. To sprawia, że przesiąka on wszystkimi smakami i aromatami, a danie smakuje wprost cudownie. Zapraszam na przepis!
Do wykonania risotto najlepiej wykorzystać specjalną odmianę ryżu – ryż arborio o krótkich, zaokrąglonych ziarnach. Dlaczego właśnie ta odmiana? Ryż arborio zawiera dużo skrobi, która rozpuszczając się w wodzie, tworzy gęsty sos. Dzięki temu zyskujemy wspaniale kremowe risotto z kurczakiem! Gotowe danie najlepiej serwować na głębokim talerzu obiadowym. Smacznego!
Risotto z kurczakiem i pieczarkami – przepis
Notatki
Risotto podawaj z rukolą.
Składniki
- Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 1 duża pierś z kurczaka lub 2 małe
- 300 g pieczarek
- 1,5 - 2 szklanki bulionu (drobiowego)
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 40 g parmezanu
- 2 łyżki masła
- olej
- sól i pieprz
Dodatkowo
- rukola
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Przypraw solą i pieprzem, podsmaż na niewielkiej ilości oleju na patelni, aż będzie rumiany z obu stron. Odłóż na bok.
- Pieczarki obierz, umyj i pokrój na plasterki. Wrzuć na patelnię, posól i podduś. Pod koniec zdejmij pokrywkę i poczekaj aż woda odparuje.
- W rondelku rozpuść łyżkę masła, zeszklij posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę smaż i wrzuć surowy ryż. Dodaj 100 ml bulionu. Zaczekaj, aż ryż wchłonie pierwszą porcję bulionu i dolej kolejną.
- Pod koniec dodaj kolejną łyżkę masła i starty ser. Dorzuć pieczarki i kurczaka, duś parę minut. Dokładnie wymieszaj składniki do połączenia, w razie potrzeby dopraw.