Praktyczne rękawice i łapki ochronne do kuchni to podstawa dla każdego kucharza! Chronią dłonie przed poparzeniami, a przy tym są ciekawym akcentem w naszej kuchni. Rękawice kuchenne mogą być wykonane z tradycyjnego materiału, nowoczesnego silikonu lub neoprenu. Zobacz, czym charakteryzuje się każdy z tych typów i wybierz idealne dla siebie!
Rękawice kuchenne to zdecydowanie podstawa dla każdego, kto choć trochę przebywa w kuchni. Zabezpieczają nasze dłonie przy wyjmowaniu blachy z ciastem czy brytfanki z zapiekanką z rozgrzanego piekarnika. Niezbędne, gdy chcemy szybko chwycić czajnik, garnek lub pokrywkę. Te tradycyjne wykonane są z tkaniny, a te bardziej nowoczesne z silikonu lub neoprenu. Zarówno jedne, jak i drugie mają swoich zwolenników. Czym się charakteryzują i jakie są zalety każdego z tych typów? Poznaj właściwości i wybierz odpowiednie rękawice ochronne do kuchni, by jak najlepiej chroniły Twoje dłonie w czasie kuchennych działań!
Typy rękawic kuchennych:
- materiałowe
- silikonowe
- neoprenowe
- łączone materiały
Tradycyjne rękawice do kuchni – materiałowe
Rękawice wykonane z materiału to klasyczny typ rękawic, który nadal gości lub niegdyś gościł w wielu kuchniach. Bez wątpienia są bardzo popularne i łatwo dostępne! Ich niewątpliwą zaletą fakt, że można prać je w pralce w 30°C. Występują w wielu wersjach kolorystycznych, co również działa na ich korzyść – bez problemu dopasujemy takie rękawice do kuchennej aranżacji, a nawet podarujemy komuś w prezencie. Dostępne są rękawice kuchenne z nadrukiem, doskonałe na Dzień Babci, Mamy czy Taty.
Zasada wyboru rękawic wykonanych z tkaniny jest prosta – im więcej warstw materiału, tym lepsza ochrona naszych dłoni. Zazwyczaj wykonane z bawełny lub syntetycznych tkanin, ale spotykane jest również łączenie bawełny z silikonową powierzchnią chwytającą. Z wydzielonym miejscem na kciuk, wyposażone w uchwyty umożliwiające ich zawieszanie, a znajdą się również rękawice kuchenne z magnesem!
Rękawice kuchenne silikonowe
Ostatnim hitem kuchennego wyposażenia stały się się rękawice silikonowe! W porównaniu do tradycyjnych, materiałowych, rękawice kuchenne silikonowe są bardziej odporne na działanie wysokich (ale i niskich) temperatur! Szeroka rozpiętość temperatur od – 40°C do + 230°C pozwala zarówno na trzymanie zamarzniętych produktów, jak i bardzo gorących naczyń, wyjętych prosto z piekarnika. Grube rękawice silikonowe do kuchni skutecznie chronią przed poparzeniem, ale i odmrożeniami – będą przydatne przy wyciąganiu ciasta z piekarnika, ale również przy robieniu porządków w zamrażalniku.
Rękawice kuchenne neoprenowe – z kauczuku
Wśród kuchennych rękawic znajdziemy również takie, które wykonane zostały neoprenu, czyli kauczuku syntetycznego. Co ciekawe, materiał ten wykorzystuje się przy produkcji kostiumów kąpielowych! Rękawice są elastyczne, a co za tym idzie bardzo odporne na przedarcia. Bez wątpienia rękawice kuchenne z neoprenu ochronią nasze dłonie przed wysoką temperaturą, ponieważ wytrzymują nawet temp. 250°C. Wykazują bardzo dobrą przyczepność. Jeśli będziemy chcieli je wyczyścić, wystarczy wrzucić je do pralki lub włożyć do zmywarki – w tym przypadku łączą sobie cechy rękawic materiałowych i silikonowych.
Co zamiast rękawic? Materiałowe lub silikonowe łapki kuchenne do gorącego!
Bardzo często w komplecie z rękawicą pojawiają się łapki kuchenne. Doskonałe, gdy chcemy szybko chwycić nagrzaną rączkę czajnika z gotującą się wodą lub pokrywkę czy uchwyt garnka, który musimy zdjąć z gazu. Łapki ochronne do kuchni są mniejsze i znacznie wygodniejsze od rękawic kuchennych, ale służą też do innego rodzaju zadań. Bardzo dobrze sprawdzą się przy czynnościach, które musimy zrobić szybko, ale nie będą zbyt bezpieczne przy wyjmowaniu rozgrzanej blachy z piekarnika. Wtedy lepiej sięgnąć po rękawice kuchenne długie, które zapewniają odpowiednią ochronę przedramienia.
Wśród łapek również znajdziemy takie materiałowe, dostępne w przeróżnych kolorach i wzorach, które dopasujemy do rękawic kuchennych. Z pewnością ożywią każdą kuchnię! Dostępne są również łapki silikonowe kuchenne, które doskonale przylegają do dłoni i są płytsze niż same rękawice. Wystarczy delikatnie wsunąć palce w głąb łapki i od razy możemy chwycić gorące naczynie. Łapki silikonowe nadają się do garnków, rondelków, pokrywek i czajnika. Również występują w różnych wersjach kolorystycznych, a niektóre przypominają nawet zwierzątko!
Rękawice ochronne do kuchni są niezbędne przy wielu kuchennych czynnościach, stanowią również swego rodzaju ozdobę. Można je zawiesić nad blatem lub pozostawić na rączce piekarnika. Produkty, które łączą funkcjonalność z walorami estetycznymi to gwarancja bezpieczeństwa oraz sukcesu dekoratorskiego.