Lubisz zajadać słodkie desery? Ale co tak naprawdę o nich wiesz? Czy wiesz, czym nasącza się włoskie tiramisu, co wieńczy wierzch francuskiego creme brulee i jakie lody są składnikiem amerykańskiego Banana Split? Już na sam widok deserów z różnych stron świata cieknie ślinka… Przekonaj się, czy znasz je wszystkie i dowiedz się paru ciekawostek na temat światowych słodkości.
1. Włoski deser tiramisu składa się z warstwy biszkoptu mocno nasączonej:
Włoskie tiramisu to deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto. Biszkopt pokrywa się warstwą serka mascarpone, jajek i cukru, a górę obsypuje się kakao. Włosi jadają tiramisu na drugie śniadanie – w szczególności w gorące dni!
2. Creme brulee to francuski, zapiekany deser, przygotowywany ze śmietanki i uwieńczony warstwą:
Creme brulle w języku francuskim oznacza dosłownie „przypaloną śmietankę”. Ten zapiekany deser przygotowuje się ze śmietanki, żółtek i cukru. Całość zostaje uwieńczoną warstwą cukru, który karmelizuje się pod wpływem ciepła – w piekarniku lub za sprawą specjalnego palnika.
3. Bakława (inaczej baklawa lub baklava) to deser kuchni bałkańskich, który przygotowuje się z:
Popularna w krajach bałkańskich bakława to deser przygotowywany z ciasta listkowego, zwanego ciastem filo. Ciasto przekłada się posiekanymi orzechami, posypanymi cukrem lub oblanymi miodem. Zapieczony deser polewa się lukrem lub cukrowym syropem.
4. Pavlova, czyli deser kuchni australijskiej i nowozelandzkiej,który dekoruje się bitą śmietaną i świeżymi owocami, jest rodzajem:
Pavlova to australijski i nowozelandzki rodzaj torcika bezowe, który dekoruje się bitą śmietaną i kawałkami świeżych owoców (truskawki, maliny, kiwi, brzoskwinie).
5. Suflet to deser o delikatnej, porowatej strukturze, która jest wynikiem:
Sufet to lekki deser, podawany na gorąco, przyrządzany na bazie utartych z cukrem żółtek jaj oraz piany z ubitych białek. Do sufletu można dodać również orzechy, migdały lub przeciery owocowe. Podaje się go w wersji słodkiej lub wytrawnej. Suflety piecze się w ceramicznych kokilkach, a deser należy zjeść bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
6. Panna Cotta to kolejny włoski deser podawany z różnymi dodatkami i przygotowywany przede wszystkim z:
Panna cotta, po włosku „gotowana śmietanka”, to deser przygotowywany na bazie śmietany podgrzewanej razem z żelatyną i innymi dodatkami: wanilią czy skórką cytrynową. Deser podaje się z sosem owocowym i świeżymi owocami.
7. Banana Split to amerykański deser składający się z obranych bananów, bitej śmietany i trzech gałek lodów o smaku:
Banana split to deser rodem z amerykańskich filmów! Na klasyczną wersję deseru składa się obrany i przepołowiony banan, trzy gałki lodów o smaku waniliowym czekoladowym i truskawkowym, góra bitej śmietany, owocowe polewy, pokruszone orzechy włoskie i kandyzowana wiśnie.
8. Apple pie, czyli angielska tarta z jabłkami, to deser, który często serwuje się na ciepło wraz z:
Kawałek angielskiej szarlotki najczęściej serwuje się z gałką lodów na wierzchu. Ciasto podaje się również z dodatkiem bitej śmietany, a nawet kawałkiem sera cheddar! Apple pie jest tradycyjnie pokryte kratką z ciasta pociętego na cienkie paski, które nadaje jej charakterystycznego wyglądu.
9. Tort Sachera, słynny wiedeński deser, zwany „królem deserów” tradycyjnie przekładany jest:
Czekoladowy tort został stworzony przez Franza Sachera, austriackiego cukiernika, w Wiedniu, w XIX wieku. Tort przekładany jest marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową. Wyłączone prawo do używania nazwy „Tort Sachera” ma hotel Sacher (wybudowany przez syna Franza), który pilnie strzeże receptury przepisu!
10. Churros to tradycyjny, tłusty wypiek wytwarzany z ciasta, które wyciska się na głęboki olej i smaży w wysokiej temperaturze. Wywodzi się z
Churros to tradycyjny wypiek hiszpański, popularny też w Meksyku i Portugalii, stanowiący jedną z najpopularniejszych przekąsek, które Hiszpanie zjadają na śniadanie. Churros posypuje się najczęściej cukrem pudrem, a nawet podawane z roztopionym serem! Przekąska jest jedzona samodzielnie lub maczana w filiżance czekolady.