Co to za grzyby? Lasy skrywają wiele okazów, ale czy wiesz, które grzyby są jadalne? Przed wybraniem się do lasu, warto przypomnieć sobie, które gatunki można jeść, w jaki sposób odróżnić te nieszkodliwe od trujących i czy każdy jadalny grzyb można bez obaw wykorzystać do przygotowania smacznych potraw.
Pomimo wieloletniego doświadczenia w zbieraniu grzybów, warto od czasu do czasu odświeżać i aktualizować sobie pewne informacje, tym bardziej, że nawet wytrawnym grzybiarzom może przytrafić się pomyłka. Zweryfikuj swoją wiedzę w naszym quizie!
1. Co to za grzyb?
To czubajka kania (Macrolepiota procera) - grzyb jadalny.
2. Co to za grzyb?
To opieńka miodowa (Armillaria mellea) - grzyb jadalny.
3. Co to za grzyb?
To borowik szlachetny (Boletus edulis) – grzyb jadalny.
4. Co to za grzyb?
To pieczarka biaława (Agaricus arvensis) – grzyb jadalny.
5. Co to za grzyb?
To koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) – grzyb jadalny.
6. Co to za grzyb?
To gołąbek zielonawofioletowy (Russula cyanoxantha) - grzyb jadalny.
7. Co to za grzyb?
To pieczarka szlachetna (Agaricus bitorquis), znana również jako pieczarka miejska. Jest grzybem jadalnym.
8. Co to za grzyb?
To pieprznik trąbkowy (Craterellus tubaeformis) - grzyb jadalny.
9. Co to za grzyb?
To muchomor zielonawy (Amanita phalloides) – grzyb niejadalny, śmiertelnie trujący.
10. Co to za grzyb?
To pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius). Jak sama nazwa wskazuje, jest to grzyb jadalny.
I jak Ci poszło? Daj znać w komentarzu i udostępnij quiz, by Twoi znajomi również mogli sprawdzić swoją wiedzę 🙂