Każdy z nas choć raz w życiu jadł owsiankę. Jedni ją uwielbiają, inni kręcą nosem. Pewne jest, że to zdrowa propozycja pełnowartościowego śniadania i że dostarcza nam wielu wartości odżywczych. Ale czy można podać płatki owsiane w inny sposób?
Jak jeść płatki owsiane, aby były smaczne i lubiane przez całą rodzinę? Jak zachęcić dzieci by je jadły? Czy lepsze są płatki owsiane zwykłe, błyskawiczne czy może górskie? Przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciastka, puszysty omlet, pożywne naleśniki i placki, a także zdrowe batony – i to wszystko z płatków owsianych!
Płatki owsiane – czy są zdrowe? Wartości odżywcze, właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Płatki owsiane zawierają 67 kalorii na 100 g i klasyfikują się w produktach o średnim indeksie glikemicznym (40). Oznacza to, że są bardzo wartościowym produktem, który polecany jest szczególnie osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy, a także tym dbającym o zdrową dietę. Nie ma wątpliwości, że płatki owsiane są zdrowe. Są one bowiem ogromnym źródłem witamin i minerałów, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację, a także przyspieszają przyswajanie wiedzy. Zapobiegają ciągłemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, a ponadto spowalniają proces starzenia się. Płatki owsiane to najlepsze śniadanie zarówno dla sportowców, jak i umysłów ścisłych.
Płatki owsiane zwykłe, górskie i błyskawiczne – rodzaje
Płatki owsiane zwykłe – płatki, które powstały w wyniku zgniecenia oczyszczonego i natłuszczanego ziarna owsa. Jest to najmniej przetworzony produkt, ze wszystkich dostępnych rodzajów, ponieważ proces rozdrabniania został w tym przypadku pominięty.
Płatki owsiane górskie – to płatki, które powstają z wcześniej pokrojonego ziarna owsa. Ponadto poddany on jest procesowi parowania. Dodatkowe rozgniecenie ziarna powoduje, że płatki zawierają mniej składników mineralnych.
Płatki owsiane błyskawiczne – płatki te poddawane są dodatkowo procesowi hydratacji, czyli nawodnieniu ziarna przed obróbką. W konsekwencji tego płatki są bardziej rozmiękczone i szybciej chłoną wodę. Dzięki temu są gotowe do spożycia od razu po zalaniu wodą lub mlekiem.
Z czym jeść płatki owsiane? Pomysły!
Ciastka z płatków owsianych i banana z miodem – przepis
Te ciastko owsiane mają kilka zalet: są pyszne, szybkie w wykonaniu, fit, dietetyczne, a w dodatku przygotowane bez mąki i bez cukru. Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości, że to ciasteczka idealne?
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe banany
- Łyżka miodu
- Szklanka płatków owsianych górskich
- Łyżka ziaren słonecznika
W blenderze zmiksuj banany, dodaj płatki owsiane, miód i ziarna słonecznika. Dokładnie wymieszaj. Otrzymaną masę nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wypieki ułóż na paterze do ciastek, a z pewnością oczarujesz zaproszonych gości!
Omlet z płatków owsianych i jajek – przepis na fit śniadanie!
Ten omlet z płatkami owsianymi z pewnością jest fit i polubią go wszyscy sportowcy oraz osoby na diecie. Ponadto przepis jest prosty w realizacji, a co najważniejsze jego przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- Mały banan
- Łyżka cynamonu (opcjonalnie)
Blenderem lub widelcem rozdrobnij banana. Dodaj do niego jajka i płatki owsiane oraz cynamon, jeśli lubisz. Na patelni do omletów roztop odrobinę oleju kokosowego. Masę smaż ok. 3 minuty z jednej strony i przewróć na drugą. Po minucie śniadanie jest gotowe!
Naleśniki i placki z płatków owsianych i banana – przepis dla dzieci
Aby przygotować pyszne naleśniki lub packi z płatków owsianych bez mąki, które będą fit i pokocha je każde dziecko, potrzebujesz kilku składników oraz odpowiednią patelnię.
Składniki:
- Pół szklanki płatków owsianych
- 1 duży banan
- 1 jajko
Jajko roztrzep rózgą. Dodaj do niego płatki i posiekanego drobno banana. Całość dokładnie wymieszaj i nakładaj łyżeczką w otwory na patelni do placuszków. Smaż na oleju kokosowym przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Placuszki podawaj z syropem klonowym, konfiturą lub domowym karmelem, na który przepis znajdziesz w tym artykule: Jak zrobić karmel?
Kruszonka z płatków owsianych – palce lizać
Jeśli jesteś na diecie, bardzo dobrze wiesz, że najbardziej w zdrowym jedzeniu brakuje deserów. Ale walka o wymarzoną sylwetkę nie musi wiązać się z całkowitym wyeliminowaniem słodkości z diety. Po prostu dotychczasowe desery należy zamienić ich zdrowszymi i mniej kalorycznymi odpowiednikami. Domowe ciasto z kremem polecam zastąpić owocami pod kruszonką. Godna polecanie jest kruszonka z płatkami owsianymi – nie dość, że pyszna to jeszcze zdrowa!
Składniki:
- Szklanka mąki
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- Pół szklanki cukru
- 4 łyżki płatków owsianych
- 80 g masła
W makutrze wymieszaj wszystkie sypkie składniki. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj je do pozostałych składników. Energicznie zagnieść masę i zetrzyj na tarce lub rozgnieść w palcach. Posyp kruszonką owoce lub placek i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Batony z płatków owsianych z miodem – przepis
Batoniki z płatków owsianych z miodem to świetna propozycja na zdrowe drugie śniadanie do szkoły i pracy. Z pewnością zmieści się w każdej śniadaniówce i wywoła uśmiech na twarzy naszej pociechy. Ponadto doda dziecku dużo energii do dalszego zmagania się z wyzwaniami w szkole i na zajęciach pozalekcyjnych.
Składniki:
- Pół kostki masła
- Pół łyżeczki cukru wanilinowego
- 70 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 350 g płatków owsianych górskich
- Ulubione bakalie i orzechy
W rondelku zagotuj masło z cukrem waniliowym, zwykłym cukrem oraz miodem. Cały czas mieszaj, aż powitanie jednolita masa. Zdejmij z ognia, dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj. Dorzuć ulubione bakalie i orzechy. Całość przełóż do blachy do pieczenia lub foremek do batoników. Piecz około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli chcesz przygotuj polewę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. I gotowe!
Muffinki z płatkami owsianymi i bananami – zdrowy deser
Babeczki i muffiny z płatków owsianych bez mąki to ulubiony deser mich dzieciaków. Często pieczemy słodkości razem. Świetnie się wtedy bawimy, a dzieci uczą się jak przygotować zdrowy i pożywny posiłek.
Składniki:
- 2 duże banany
- 2 jajka
- 280 g płatków owsianych
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 6 daktyli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- Pół łyżeczki sody
Daktyle zalej wrzącą wodą i pozostaw na około 30 minut. Pozostałe składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Całość przelej do foremek na babeczki i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut.To już wszystkie przepisy. Mam nadzieje, że przekonałam Was, że płatki owsiane trzeba jeść! Wierzę, że każdy z Was znajdzie swój ulubiony przepis na coś pysznego. Dajcie znać czy wolicie muffinki z płatków owsianych czy może Wasze serce skradł omlet 🙂