Paszteciki z kapustą i grzybami w cieście drożdżowym to jedna z potraw, których nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. Smakują wyśmienicie jedzone solo, ale i jako dodatek do innych potraw. Jak zrobić kruche paszteciki wigilijne, które będą idealnym uzupełnieniem świątecznego barszczu? Zapraszam na przepis!
Złociste, półkruche paszteciki idealnie nadają się do wigilijnego czerwonego barszczu. Ja co roku przygotowuję faszerowane z kiszoną kapustą i grzybami, ale możesz przygotować również paszteciki z pieczarkami. Takie przysmaki można zajadać również solo, w towarzystwie domowego sosu czy dipu. Domowe paszteciki z kapustą i grzybami, takie krucho drożdżowe, już na stałe weszły do wigilijnego menu, a sam przepis nie jest wcale taki skomplikowany.
Reklama
Przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami – idealne do barszczu
Przepis na wigilijne paszteciki z kiszoną kapustą i grzybami - idealne do barszczu.
Persons
12
Notatki
Paszteciki serwuj do barszczu wigilijnego lub podawaj z różnymi sosami.
Składniki
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżeczki masła
- sól do smaku
- garść ziaren sezamu
Farsz:
- 75 dag kwaszonej kapusty
- 2 dag suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 1 czubata łyżka masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Farsz:
- Suszone grzybki opłucz, włóż do garnka i zalej niewielką ilością zimnej wody. Gotuj 20 minut. Odcedź na sitku lub w durszlaku, ale nie wylewaj wywaru. Grzybki drobno posiekaj.
- Cebulę obierz i posiekaj. Kapustę poszatkuj. Włóż warzywa do garnka, zalej wywarem z grzybów, dodaj masło i duś tak długo, aż cały wywar odparuje. Po odparowaniu, dodaj posiekane grzybki, sól i pieprz do smaku.
Ciasto:
- Drożdże utrzyj z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżeczkami ciepłego mleka. Odłóż do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
- Po wyrośnięciu dodaj resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Posól i zagnieć.
- Powoli wlewaj rozpuszczony tłuszcz, wyrabiaj aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj do grubości 1 cm, wykrawaj trójkąty i nakładaj po łyżce farszu. Zwijaj ciasto w rogaliki.
Pieczenie
- Gotowe paszteciki układaj na natłuszczonej i posypanej mąką blaszce. Pozostaw na trochę do wyrośnięcia.
- Każdego tak zwiniętego paszteciki z kapustą i grzybami posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego. Posyp odrobiną sezamu.
- Nagrzej piekarnik do 190°C i piecz ok. 20 minut.
Paszteciki drożdżowe - garść porad
- Podstawą udanego przepisu jest dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe. Pamiętaj, by nie zalewać drożdży gorącą wodą/mlekiem, które mogłyby zabić grzyby – w efekcie ciasto nie urośnie. Miskę z ciastem najlepiej ustawić w ciepłym miejscu. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest specjalna miska do ciasta drożdżowego – z pokrywką i podgrzewaczem, które przyspieszają cały proces.
- By ciasto na paszteciki nabrało złocistego, apetycznego koloru podczas pieczenia, posmaruj je roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego.