Pancakes – albo spolszczone pankejki – to pulchne, rozpływające się w ustach niewielkie naleśniki. Wraz ze świeżymi owocami tworzą fantastyczny duet i na deser, i na obiad, i na śniadanie. Zobacz przepis na szybkie pankejki z mąki orkiszowej, czyli w zdrowszej, ale nadal pysznej wersji! Zawsze wychodzą idealnie 😉
Pankejki bez wątpienia cieszą wszystkich, dużych i małych. Pulchniutkie i słodkie, wraz z sezonowymi owocami zachęcają do jedzenia. A jak się już zacznie się je pałaszować, to nie można skończyć! Znikają z talerza wprost w mgnieniu oka. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pankejki z mąki orkiszowej z kefirem – szybki, sprawdzony przepis, dzięki któremu w kilka minut przygotujecie pyszne, pulchne naleśniki. Ja wybrałam syrop klonowy oraz borówki, ale swobodnie możecie podmienić je na inne ulubione owoce. Smacznego! 😉
Do zrobienia domowych pankejków na kefirze bardzo pomogła mi patelnia na cztery placuszki, ale równie smaczne wyjdą na innych, podobnych patelniach do jajek i placuszków, a także klasycznych patelniach.
Pancakes na kefirze z borówkami – przepis z mąki orkiszowej
Autorką przepisu i zdjęć jest Jessica Meinhard z instagrama @shining_star_9
Notatki
Podawaj z syropem klonowym, jogurtem naturalnym lub miodem.
Składniki
- 1 jajko
- 1 szkl. mąki orkiszowej
- 1 opak. waniliowego proszku budyniowego bez cukru
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka rozp. masła klarowanego
- 3/4 szkl. kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 garść borówek
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki - oprócz borówek - wrzuć do miski i wymieszaj.
- Po zmieszaniu produktów dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
- Smaż na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
- Polej syropem klonowym i dorzuć kilka świeżych owoców do dekoracji. Gotowe!