Prosty przepis na wesołe placuszki śniadaniowe na słodko! Placki smażone na specjalnej patelni z wesołymi buźkami przypadną do gustu szczególnie dzieciom, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnęły po nie również dorośli. Wystarczy kilka podstawowych składników, by wyczarować smaczne placki na śniadanie, ale i na kolację. Do dzieła!
Przepyszne, lekko słodkie placuszki wyrażające emocje! 🙂 Można je oczywiście przygotować na zwykłej patelni, ale to specjalna patelnia do placuszków z “wyrazami twarzy” sprawia, że nawet niejadek sięgnie po takiego placuszka.
Do placuszków idealnie nadaje się syrop klonowy i świeże owoce, takie jak borówki, jagody, maliny, truskawki i banany.
Przepis na placuszki śniadaniowe na słodko
Wesołe placuszki z buźkami to idealna propozycja na śniadanie, ale i na kolację. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli!
Reklama
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga gotujimieszkaj.pl
Persons
5
Notatki
Placuszki najlepiej oblać syropem klonowym lub miodem. Podawać ze świeżymi owocami.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 350 ml mleka
- 2 jaja
- 70 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszaj z cukrami, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jaja, sok z cytryny i olej.
- Całość dokładnie ze sobą połącz przy pomocy trzepaczki.
- Placuszki smaż na rozgrzanej patelni. W przypadku patelni z powłoką non-stick użyj małej ilości tłuszczu, najlepiej spryskaj patelnię olejem w aerozolu.
- Podawaj ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub miodem.