Jeśli zastanawiacie się, czym poczęstować gości po niedzielnym obiedzie, to mam dla Was przepis na pieczony sernik z mascarpone na herbatnikach. Jest uwielbiany przez wielu, dlatego zapewniam, że będzie strzałem w dziesiątkę.
Sernik z mascarpone to pyszna alternatywa dla tradycyjnej wersji sernika, którego receptura opiera się na twarogu. W takiej wersji nie tylko świetnie wygląda, ale także wybornie smakuje. Można go przygotowywać na różne sposoby – z bakaliami, owocami, ze spodem lub bez. Poniższy przepis to najprostsza wersja, którą możecie dowolnie modyfikować. Do przygotowania sernika niezbędna będzie tortownica lub blacha oraz papier do pieczenia. Smacznego!
Reklama
Przepis na pieczony sernik z mascarpone na herbatnikach
Kategoria Ciasta i desery Przepisy kulinarne
Persons
8
Czas Gotowania
1 godzina, 30 minut/y
Total Time
1 godzina, 30 minut/y
Składniki
Masa serowa:
- 4 duże jajka
- 1 żółtko
- 1 szklanka cukru
- 0,5 kg mielonego twarogu półtłustego
- 0,5 kg mascarpone
- 1 budyń waniliowy
- Skórka z jednej pomarańczy i jednej cytryny
Spód:
- 200 g drobno pokruszonych herbatników
- 125 g miękkiego masła
Sposób przygotowania
- Kruszymy herbatniki i mieszamy je z miękkim masłem.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy miazgę z herbatników. Rozprowadzamy równomiernie za pomocą szpatułki i wstawiamy do zamrażalnika.
- Składniki na masę serową umieszczamy w misce i mieszamy za pomocą trzepaczki.
- Wyciągamy tortownicę ze schłodzonym spodem, wlewamy do niej masę serową, wyrównujemy powierzchnię.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę (bez termoobiegu). Upieczony sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na 30 minut.
- Sernik przechowujemy w lodówce.