Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem, koperkiem i pomidorami? Jeśli użyjesz szatkownicy, to bardzo szybko i prosto! 🙂 Zobacz smakowity przepis na młodą kapustę gotowaną z aromatycznymi dodatkami – cebulką, czosnkiem, ziołami, octem balsamicznym, słodką papryką… Zdradzę Ci mój sekret na pyszny letni obiad!
Nie wyobrażam sobie wiosny i lata w mojej kuchni bez młodej kapusty. Można z niej wyczarować w kilka chwil pyszne i proste dania. Najczęściej przygotowuję przepis na młodą kapustę z boczkiem. To taka lżejsza i szybsza wersja bigosu ze słodkiej kapusty. Zazwyczaj najwięcej czasu zajmowało mi siekanie kapusty. Ku mojemu zaskoczeniu można to zrobić dużo szybciej za pomocą szatkownicy. Jestem zachwycona tym prostym, ale tak użytecznym przyrządem. To fantastyczne jak równo tnie kapustę, trzeba tylko uważać na palce – jest potwornie ostra. Przy jej pomocy można szybko zrobić także surówkę czy przyszykować kapustę do kiszenia.
Do mojej wersji kapusty z boczkiem dodaję pomidory obrane ze skóry, marchew i cebulę, a na koniec całość obficie doprawiam koperkiem i zieloną pietruszką, octem balsamicznym i słodką papryką. Podpowiem Wam, że boczek w tym przepisie możecie zamienić na dobrej jakości kiełbasę. Taką kapustę dobrze przygotować w garnku o grubym dnie, żeby nie przypalić dania. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami albo świeżym domowym chlebem z masłem.
Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem - przepis
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Jokiel z bloga gdywbrzuchuburczy.blogspot.com
Notatki
Młodą kapustę z boczkiem najlepiej podawaj z gotowanymi ziemniakami lub świeżym domowym chlebem z masłem. Boczek w przepisie możesz zamienić na dobrej jakości kiełbasę.
Składniki
- ¼ główki średniej młodej kapusty
- 2 pomidory
- 1 marchew
- 250 g wędzonego boczku
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Boczek pokrój w około jednocentymetrową kostkę. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, marchew w półplasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pokrojony boczek wrzuć do garnka o grubym dnie (ja użyłam garnka Ambition) i wstaw na mały ogień. Smaż, aż wytopi się tłuszcz.
- Do boczku dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
- Całość podsmaż na niezbyt dużym ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj marchew pokrojoną w połplasterki i obrane, rozdrobnione pomidory. Duś, aż pomidory się rozpadną, a marchewka zmięknie.
- Do garnka, w którym dusi się boczek z warzywami dorzuć posiekaną na szatkownicy kapustę, dolej wodę.
- Całość duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu przez około 10-15 minut. Kapusta powinna zrobić się miękka, ale nie powinna się rozgotować. Jeśli to konieczne, dodaj jeszcze odrobinę wody.
- Na koniec do młodej kapusty dodaj łyżkę masła i przypraw do smaku słodka papryką, octem balsamicznym, pieprzem i solą. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki.
- Smacznego :- )