Nic tak nie rozgrzewa w mroźne wieczory jak domowy grzaniec. Alkoholowy, z cytrusową nutą, doskonale sprawdza się w towarzystwie ciepłego koca i ulubionej książki lub filmu. Sprawdź prosty przepis na grzańca z wina i rozgrzej się w jesienno-zimowy wieczór!
Przybory do podawania grzanego wina zazwyczaj są kamionkowe, dzięki czemu długo utrzymują ciepło. Wszelkie kubeczki do grzańca mają również beczułkowaty kształt – wprost idealny do wygodnego trzymania i ogrzewania dłoni. Ciepłe, brunatne kolory, dodatkowo wzmacniając leniwą atmosferę, jaka roztacza się wokół gwiazdy wieczoru – domowego, grzanego wina!
Reklama
Przepis na grzaniec – wino grzane
Persons
3
Składniki
- 3 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
- 50 ml koniaku
- 1/4 szklanki cukru (opcjonalnie)
- 2 pałeczki cynamonu
- 5 goździków
- 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki lub krążki
- 1 mandarynka
- starta skórka z połowy cytryny
Sposób przygotowania
- Połowę cytryny (skórkę) przecieramy na małych oczkach tarki.
- Czerwone wino wlewamy do głębokiego garnuszka. Dodajemy pałeczki cynamonu, goździki, cukier i cytrusy, podgrzewamy na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
- Gdy grzaniec będzie niebezpiecznie zbliżał się do momentu wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy koniak.
- Możemy przecedzić lub podawać z kawałkami pomarańczy.
Więcej aromatycznych i rozgrzewających przepisów na grzańca z wina, piwa i miodu znajdziesz tutaj: 10 przepisów na domowego grzańca.