Już sam tytuł tego wpisu brzmi pysznie: przepis na ciasto czekoladowe z nutellą. Mniam! A jeśli dodatkowo spojrzymy na zdjęcia przedstawiające ten deser, to koniec. Przepadniemy. Teraz nie możemy zrobić nic innego, jak zabrać się za pieczenie i późniejsze kosztowanie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z nutellą.
Przepis na ciasto czekoladowe z nutellą to ukłon w stronę wszystkich łasuchów. Jak je przygotować? Z pewnością przyda nam się mikser, którym połączymy wszystkie składniki. Oprócz tego, pomocna może być makutra i kula do ucierania ciasta. To pyszne ciasto świetnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także podczas wyjątkowych okazji, takich jak święta, czy urodziny. Zaserwowane na paterze będzie prezentować się elegancko i stosownie do okoliczności. Problem nakładania kawałków ciasta na talerzyki rozwiąże specjalna łopatka do serwowania. Po takim wstępie teoretycznym z pewnością nie możecie doczekać się przejścia do meritum, zatem… Zabieramy się za pieczenie. Powodzenia!
Reklama
Przepis na ciasto czekoladowe z nutellą – pomysł na deser
Kategoria Ciasta i desery Przepisy kulinarne
Persons
10
Notatki
Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Składniki
Ciasto:
- 100g masła
- 150g Nutelli
- 5 jajek
- 150g drobnego cukru do wypieków
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Polewa:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- Pół kostki masła
Sposób przygotowania
Polewa:
- Składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu stale mieszając, aż do uzyskania średniej gęstości polewy.
Ciasto:
- Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę – za pomocą miksera lub ręcznie.
- Do masy stopniowo dodajemy Nutellę, cały czas ucierając. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy całość.
- Ciasto przelewany do wysmarowanej masłem tortownicy (o średnicy około 20-25 cm).
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut – do „suchego patyczka”.
- Ostudzone ciasto polewamy przygotowaną wcześniej polewą.