Gofry domowe z ulubionymi dodatkami to doskonały pomysł na pyszne, letnie śniadanie. Poznaj prosty przepis na gofry domowe z klasycznej gofrownicy, ale w oryginalnym wydaniu – takie z płatkami owsianymi i nasionami chia. Gotowe gofry serwujemy z sezonowymi owocami i jogurtem. Pycha! Chodźcie skosztować!
Domowe gofry to dla mnie synonim wakacji i leniwych poranków. Zajadamy się nimi nad polskim morzem, ale często też przygotowuję je w domu. Pysznie smakują podane na niedzielne, niespieszne śniadanie. Ciasto na gofry ma niesamowitą zdolność przyjmowania najróżniejszych dodatków. Dziś przedstawiam Wam przepis na gofry z dodatkiem płatków owsianych i nasion chia. Takie gofry będą nie tylko smaczne, a bogate w błonnik dodatki sprawią, że będą zdrowsze. Tym razem podałam je z jogurtem greckim i sezonowymi owocami. Jeśli chcecie podać gofry na podwieczorek, proponuję serwować je z bitą śmietaną posypane odrobiną startej czekolady. A zimą możecie sięgnąć do spiżarni po słoiczek ulubionego dżemu – też będą smakować wybornie.
Domowe gofry z płatkami owsianymi i nasionami chia przygotowałam w klasycznej gofrownicy, ale równie pyszne wychodzą z piekarnika, pieczone w silikonowej formie do gofrów.
Gofry domowe z płatkami owsianymi i nasionami chia - przepis
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Jokiel z bloga gdywbrzuchuburczy.blogspot.com
Notatki
Gofry śniadaniowe z płatkami owsianymi i nasionami chia podawaj z jogurtem greckim i ulubionymi sezonowymi owocami.
Składniki
- 125 g mąki pszennej
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 250 ml mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki nasion chia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki miodu
- 1 białko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- jogurt grecki
- owoce sezonowe: maliny, porzeczki, wiśnie, morele, borówki
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki za wyjątkiem białka wymieszaj w misce mikserem lub rózgą.
- Ciasto odstaw na jakieś pół godziny, aby płatki owsiane i nasiona chia napęczniały.
- Białko ubij na sztywna pianę ze szczyptą soli, po czym delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Gofrownicę rozgrzej i wysmaruj odrobiną oleju lub masła klarowanego.
- Gofry piecz około 4 -5 minut, w zależności od mocy gofrownicy i preferowanego stopnia wypieczenia.
- Smacznego : -)