Domowe, chrupiące i pachnące bułki pszenne na drożdżach to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia! Poznaj przepis na domowe, śniadaniowe bułeczki pszenne bez wyrastania! Doskonale smakują posmarowane masłem i dżemem, z dodatkiem twarożku lub obłożone plastrem sera czy szynki. Przepis na bułeczki pszenne drożdżowe jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu!
Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie leniwy poranek… Parzycie aromatyczną kawę, szykujcie ulubione dodatki, a z piekarnika unosi się wspaniały zapach świeżo pieczonych domowych bułeczek. Taki pyszne, pszenne bułeczki śniadaniowe może zrobić błyskawicznie i nie zajmie Wam to więcej niż 45 minut. Przedstawiam Wam przepis na śniadaniowe bułki pszenne, które nie muszą wyrastać. Wystarczy wstawić je do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na wskazana temperaturę. Przyznam, że sama byłam ciekawa czy uda się taki eksperyment. Bułeczki pszenne pięknie wyrosły i wspaniale smakowały. Oczywiście najsmaczniejsze były tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe z rozpływającym się masłem, ale dobrze smakują także dzień po upieczeniu.
Przygotujcie zatem formę do pieczenia bułek i do dzieła!
Przepis na bułeczki pszenne na drożdżach
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Jokiel z bloga gdywbrzuchuburczy.blogspot.com
Składniki
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml pełnotłustego mleka
- 250 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- ⅔ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
- ziarna do posypania bułeczek (mak, sezam, słonecznik, dynia, płatki owsiane)
Sposób przygotowania
- Drożdże rozkrusz, wrzuć do kubeczka, dodaj cukier i 3-4 łyżki ciepłego mleka. Rozczyn wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Mleko i wodę podgrzej (powinny być ciepłe, ale nie mogą być gorące).
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj miód, oliwę, wlej podgrzane mleko, wyrośnięty rozczyn oraz większość wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Najszybciej można zrobić to za pomocą miksera, ale ciasto łatwo zagniata się również ręcznie. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj więcej wody, jeśli za rzadkie - dodaj więcej mąki.
- Gotowe elastyczne ciasto podziel na 9 części - wówczas bułeczki będą dość spore (lub na 12 mniejszych bułeczek). Pszenne bułki przełóż do perforowanej formy do wypieku pieczywa. Każdą z bułek posmaruj mlekiem i posyp ulubionymi nasionami. Może to być mak, sezam, nasiona słonecznika, dyni czy płatki owsiane.
- Bułeczki wstawiaj do nienagrzanego piekarnika. Ustaw temperaturę na 200°C z włączoną górną i dolną grzałką.
- Pszenne bułki śniadaniowe piecz 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią i wyrosną.
- Przed podaniem bułeczki lekko wystudź, po czym podawaj z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego :- )