Masz ochotę na muffinki czekoladowe z bakaliami? Publikujemy niezawodny, szybki przepis na babeczki, dzięki któremu szybko zaspokoisz swój głód na słodkości! 😉 Uwielbiają je i starsi, i młodsi wielbiciele wypieków. Spróbujesz?
Babeczki czekoladowe z żurawiną i migdałami fantastycznie sprawdzają się na przyjęciach rodzinnych. Znikają w mgnieniu oka w rękach dzieci zajętych zabawą, ale i dorosłych pogrążonych w rozmowach. Jeżeli nie masz pod ręką żurawiny lub preferujesz inne orzechy, śmiało możesz podmienić te z przepisu na swoje ulubione bakalie. Zerknij na mój sprawdzony przepis poniżej, a na pewno się nie zawiedziesz. Smacznego! 🙂
Reklama
Przepis na czekoladowe babeczki z żurawiną i migdałami:
Przepis na babeczki czekoladowe z żurawiną i migdałami
Przepis na muffinki z żurawiną i migdałami.
Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com
Persons
16
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 szklanki mleka
- 1 jajo
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
- 80g suszonej żurawiny
- garść płatków migdałowych
Do dekoracji:
- cukier puder
Sposób przygotowania
- W misce łączymy trzepaczką wszystkie mokre składniki.
- Dodajemy mąkę, cukry, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
- Do gotowej masy wsypujemy suszoną żurawinę, pokrojoną wcześniej czekoladę oraz płatki migdałowe. Mieszamy, by poszczególne składniki równomiernie się połączyły.
- Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffinki w 3/4 objętości.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu.
- Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Do przygotowania muffinek użyłam ślicznych, różowych foremek do muffinek, dzięki którym wypieki prezentują się wprost fantastycznie!