Mam wiele ukochanych przepisów. Zarówno z Internetu, jak i takie przekazywane już od kilku pokoleń. I tu jest pewien problem. Dla mojej prababci nie istniało pojęcie miary w kuchni, a jedynie szczypta czy odrobina. Dlatego właśnie przelicznik kuchenny to grafika, która wisi na lodówce w mojej kuchni od zawsze. Na jego podstawie przygotowałam dziś dla Was małą ściągę 🙂
Większość przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie zawiera niezbyt precyzyjne informacje, a jedynie hasła pokroju „weź garść tego, szczyptę tamtego, odrobinę jeszcze czegoś innego”. Było to związane między innymi z niedostępnością pewnych towarów, z dość ubogim zapleczem kuchennym, obyczajami kulinarnymi i standardami smakowymi. W dawnych czasach podstawą było rodzinę wyżywić, wykarmić, a nie liczyć kalorie, czy pilnować diety. Gospodynie domowe raczej nie gotowały, a po prostu czarowały w kuchni!
Przelicznik kulinarny
Ile gram ma łyżeczka, a ile szklanka?
Wyróżniamy dwa typy współczesnych przepisów – te bazujące na szklankach, łyżkach i łyżeczkach, które pozwalają na trochę pomysłowości i kreatywności w kuchni! Oraz te, które przede wszystkim opierają się na gramach i mililitrach – trudniejsze dla osób nieposiadających wagi kuchennej. W przypadku tych drugich warto mieć w kuchni pod ręką przelicznik miar objętości i wag, aby nie musieć wykonywać skomplikowanych obliczeń i zastanawiać się, ile gramów ma szklanka cukru lub ile mililitrów ma łyżka oleju! Pamiętaj, że miary i waga niektórych produktów mogą ulec zmianie! Na przykład szklanka mąki jest lżejsza od szklanki cukru, a łyżeczka oleju ma więcej gramów niż łyżeczka cukru pudru.
Poniżej znajdziesz przelicznik miar i wag w kuchni, uwzględniający jedne z najczęściej wykorzystywanych produktów. Miej jednak na uwadze, że są to dane przybliżone – wszystko zależy od tego, czy będzie to łyżka płaska, czy czubata i jak wysoka jest Twoja szklanka….
Produkt | Łyżeczka | Łyżka stołowa | Szklanka |
Cukier | 5 g | 13 g | 220 g |
Cukier puder | 4 g | 10 g | 170 g |
Cynamon | 4 g | 10 g | 170 g |
Kasza manna | 4 g | 12 g | 170 g |
Kakao | 3 g | 8 g | 130 g |
Sól | 7 g | 19 g | 300 g |
Bułka tarta | 3 g | 9 g | 150 g |
Mleko, woda, bulion | 5 g | 15 g | 250 g |
Olej | 5 g | 14 g | 230 g |
Mak | 3 g | 10 g | 160 g |
Mąka pszenna | 3 g | 10 g | 160 g |
Mąka graham | 3 g | 10 g | 160 g |
Mąka ziemniaczana | 4 g | 12 g | 190 g |
Masło, margaryna | 5 g | 15 g | 250 g |
Śmietana kremówka 30% | 6 g | 16 g | 260 g |
Śmietana 18% | 4 g | 14 g | 230 g |
Płatki owsiane | 2 g | 7 g | 110 g |
Wiórki kokosowe | 3 g | 10 g | 180 g |
Kasza jęczmienna | 3 g | 11 g | 180 g |
Kasza gryczana | 4 g | 12 g | 190 g |
Ryż (suchy) | 4 g | 14 g | 230 g |
Wagi i miarki kuchenne
Wiadomo, że łyżka łyżce nierówna, tak samo jak szklanka szklance. Jeśli zależy Ci na szybszych i dokładniejszych pomiarach, możesz posiłkować się wagą kuchenną. Do wyboru masz tradycyjne wagi mechaniczne, a także bardziej nowoczesne – elektroniczne. Niektóre wagi elektroniczne posiadają dodatkowe funkcje, a w tym funkcję tarowania, która umożliwia odliczenie wagi pojemnika/opakowania, podając wagę samego produktu. Taka funkcja pomaga odmierzyć przede wszystkim produkty sypkie i płynne, które wcześniej musimy umieścić w pojemniku, jeśli waga nie posiada miski.
- Zastanawiasz się, jaka waga kuchenna będzie najlepsza? Odsyłam Cię do poradnika, który mam nadzieję pomoże w wyborze urządzenia: Jaka waga kuchenna – mechaniczna czy elektroniczna?
Niezastąpione podczas pieczenia i gotowania okazują są również miarki kuchenne. Pozwalają precyzyjnie odmierzyć gramy, mililitry, a nawet uncje potrzebnych produktów. Zdarzyło się Wam spotkać przepisy kulinarne z podanymi składnikami w uncjach? Wiecie, ile gramów ma uncja? Jedna uncja to dokładnie 28,35 grama. Ale kto z nas ma głowę do takich obliczeń, kiedy trzeba wyrobić ciasto i roztopić czekoladę w kąpieli wodnej? Miarki kuchenne znajdziemy pod różnymi postaciami. Mogą być to dzbanki z lejkiem i skalą lub zestaw łyżeczek o różnych pojemnościach.
Mam nadzieję, że przygotowana przeze mnie ściąga pomoże Wam dokonywać kolejnych eksperymentów kulinarnych i że dla wszystkich będzie już jasne, ile gramów najczęściej stosowanych produktów zmieścimy w jednej łyżeczce, łyżce lub szklance. 🙂