Co można zrobić z różnych odmian dyni i jak je właściwie rozpoznać? Dynia jadalna jest wprost idealna na jesień i zimę, dlatego warto wykorzystać jej rodzaje i przygotować dyniowe przysmaki. Jaka odmiana dyni jest dobra na zupę, a jaka najlepsza na przetwory? Poznaj popularne gatunki dyni, które warto wykorzystać w swojej kuchni!

Warto wykorzystać sezon na dynię i przygotować z niej różne dania – na słodko, na słono i do słoików. Ale zaraz, zaraz… Przecież dynia to różne rodzaje, które mają swoje odmiany… I tak uzbierało się ponad 45 odmian tej rośliny! I jak tu się nie pogubić? Warto poznać chociaż te najpopularniejsze odmiany dyni jadalnej, które zadziwiają swoim kolorem i kształtem. Nie wszystkie dynie są okrągłe i intensywnie pomarańczowe. Niektóre przypominają gruszki, inne żołędzie. Mogą być zielone, żółte, białe i brązowe. Różnią się też strukturą miąższu i grubością skórki. Różne odmiany dyni to także różne zastosowanie w kuchni. Chodź zobaczyć jakie! 🙂

Reklama

Rodzaje dyni jadalnej - infografika

Jak odróżnić dynię jadalną od ozdobnej?

Rodzaje dyń możemy podzielić na: dynie jadalne oraz dynie ozdobne. W ich obrębie wyróżniamy wiele odmian o różnych wielkościach, kształtach i kolorach. Dynie jadalne do odmiany dyni zwyczajnej oraz dyni olbrzymiej. Ich owoce cechują się smacznym i zdrowym miąższem, który można wykorzystać na różne sposoby w kuchni. Z kolei dynie ozdobne uprawiane są w celach dekoracyjnych i wyróżniają się małymi, trwałymi i bardzo twardymi owocami. Z tego też powodu mogą być długo przechowywane, stanowiąc ciekawą ozdobę domowych wnętrz. Ozdobne owoce przybierają fantazyjne kształty i zachwycają różnymi kolorami.

Dynia zwyczajna (cucarbita pepo)

Dynia zwyczajna to bardzo popularna odmiana dyni. Często widywana na różnego rodzaju zdjęciach i grafikach, gdzie prezentuje swoje zazwyczaj okrągłe kształty i soczyście pomarańczową barwę. Warto mieć jednak na uwadze, że dynia zwyczajna może być również podłużna! Może osiągać naprawdę spore rozmiary. Miąższ i skórka tego rodzaju dyni jest pomarańczowa lub żółta. Odmiany dyni zwyczajnej to m.in.: kabaczek, patison i dynia makaronowa.

Dynia zwyczajna będzie idealna na przetwory, na zupę i sosy. Trzeba jednak pamiętać, by doprawić je aromatycznymi przyprawami. Natomiast nie będzie odpowiednia do dyniowych deserów, ponieważ jest najmniej słodka ze wszystkich odmian.

Co można ugotować i przygotować z dyni zwyczajnej?

  • Zupy
  • Sosy
  • Przetwory

Dynia makaronowa

Dynia makaronowa

To mała japońska dynia, zazwyczaj o podłużnym kształcie. To odmiana dyni zwyczajnej. Kolor dyniowej skórki może przybierać różny kolor, od jasnozielonego, przez żółty, do pomarańczowego. Swoją nazwę zawdzięcza miąższowi, który po ugotowaniu rozpada się na włókna, przypominające właśnie makaron. Wyróżnia się delikatnym smakiem, a jej konsystencja sprawia, że najlepiej wykorzystywać ją do warzywnych makaronów, sosów i marynat octowych. Dynia makaronowa nie nadaje się natomiast na potrawy takie jak zupy i desery, ponieważ jej struktura może być nieco problematyczna.

Co można zrobić z dyni makaronowej?

  • Warzywne spaghetti
  • Sosy
  • Placki z dyni makaronowej
  • Marynaty octowe

Japońska dynia Hokkaido

Japońska dynia Hokkaido

Jak wygląda dynia Hokkaido? Ta zgrabna japońska dynia jest niewielkich rozmiarów i wyróżnia się spłaszczonym kształtem. Skórka Hokkaido jest intensywnie pomarańczowa, a jej miąższ złocisty i zwarty. To bardzo popularna dynia jadalna, która swoją sławę zawdzięcza między innymi bardzo cienkiej skórce. Nie musisz jej nawet obierać! Trzeba jednak pamiętać, by porządnie ją wyszorować za pomocą szczoteczki. Będzie pasować do różnego rodzaju dań. Potrawy z dyni Hokkaido mogą być przygotowywane na słodko i na słono. Polecane jest pieczenie dyni Hokkaido w naczyniach do zapiekania, ale i gotowanie jej na parze.

Co dobrego można zrobić z dyni Hokkaido?

  • Kremowa zupa dyniowa
  • Ciasta, serniki i desery
  • Zapiekanki
  • Puree
  • Warzywa na parze

 Dynia piżmowa w kształcie gruszki

Dynia piżmowa w kształcie gruszki

Jak wygląda dynia piżmowa? Jak ogromna gruszka! I to właśnie po tym charakterystycznym kształcie rozpoznasz ją najszybciej. Dynia piżmowa ma najczęściej jasnożółtą skórkę i jasnopomarańczowy, zwarty miąższ z małą ilością pestek. Jest to raczej mała lub średniej wielkości dynia. Jej skórka jest bardzo cienka, dlatego nie sprawia żadnych trudności z obieraniem. Słodkawy smak sprawia, że dynia piżmowa jest bardzo uniwersalna – pasuje zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Można ją zapiekać, dodawać do ciast i blendować na zupy i koktajle.

Co zrobić z dyni piżmowej?

  • Chleb i bułeczki
  • Zupy
  • Gulasze
  • Zapiekanki
  • Ciasta, babeczki i ciastka
  • Dyniowe desery
  • Puree z dyni
  • Przetwory z dyni piżmowej, np. dżem

Dynia masłowa

Odmiany dyni piżmowej to między innymi dynia masłowa. Jak wygląda dynia masłowa? Jest mała i ma bardzo ciekawy kształt – wydłużony i dzwonowaty. W Polsce jest raczej mało popularna i ciężko ją dostać. Intensywnie pomarańczowy, słodkawy i kremowy miąższ sprawia, że dynia ta będzie doskonałym „materiałem” na dyniową zupę-krem zmiksowaną za pomocą blendera kuchennego.

Jakie przysmaki przygotować z dyni masłowej?

  • Kremowe zupy
  • Puree

Dynia prowansalska Muscat de Provence

Dynia muscat de provence

Dynia Muscat de Provence znana jest jako dynia prowansalska lub muszkatołowa. To dynia sporych rozmiarów, o kształcie spłaszczonej kuli i przydymionej barwie. Kolor skórki zależy od dojrzałości dyni i może przybierać kolor od zielonego do pomarańczowo-żółtego. Im więcej tego drugiego, tym bardziej dojrzała jest dynia. Miąższ Muscat de Provence jest intensywnie pomarańczowy, gruby, soczysty i będzie szczególnie dobry na zupy i przetwory przechowywane w szklanych słoikach. Przed przygotowaniem przysmaków z tej dyni, musisz pamiętać o obraniu skórki. Co jeszcze wyróżnia tę odmianę? Bardzo ładny zapach – słodki i melonowy!

Jak wykorzystać dynię Muscat de Provence w kuchni?

  • Przetwory z dyni: dżem, powidła
  • Puree
  • Zupy
  • Placki
  • Gnocchi

Kabocha – japońska dynia zielona

Kabocha - dynia zielona

Dynia z Japonii – kabocha. W przeciwieństwie do intensywnie pomarańczowej dyni Hokkaido, Kabocha ma ciemnozieloną, chropowatą skórkę z widocznymi paskami. Jej miąższ jest z kolei pomarańczowy i pozbawiony włókien. Cechuje się niewielkim rozmiarem i spłaszczonym kształtem. Ze względu na wyraźnie słodki smak, najlepiej sprawdzi się w daniach na słodko – różnego rodzaju deserach. Do dań wytrawnych lepiej wybrać inną odmianę dyni.

Dynia Kabocha – zastosowanie w kuchni:

  • Dyniowy sernik
  • Ciasta, babeczki i ciastka
  • Desery

Dynia Kamo kamo (Kumi kumi)

Dynia kamo kamoKamo kamo, zwana również Kumi kumi, to odmiana dyni pochodząca z Nowej Zelandii. Owoce nie są zbyt duże, osiągają wagę do 1 kilograma. Dynia ta posiada twardą, ciemnozieloną lub pomarańczową skórkę, z ciemniejszymi paskami. Cechuje się również miąższem o lekko orzechowym posmaku i wszechstronnym zastosowaniu w kuchni! Można ją zatem wykorzystać do dań wytrawnych, ale i słodkich.

Dynia Kamo kamo – zastosowanie w kuchni:

  • Zapiekanki
  • Dynia faszerowana

Dynia delicata

Dynia delicata squashDynia delicata, jak sama nazwa wskazuje, wyróżnia się niezwykle delikatnym smakiem, który sprawia, że dynia ta nadaje się do przygotowywania słodkich i lodowych deserów. Swoim kształtem przypomina cukinię o żółto-zielonej barwie.

W jakiej formie jeść dynię delicata?

  • Przetwory z dyni: konfitura
  • Słodkie desery
  • Domowe lody

Dynia Acorn Squash, czyli dynia żołędziowa

Dynia Acorn SquashDynia Acorn Squash pochodzi z Ameryki i to właśnie tam jest najbardziej popularna. Zwana jest również dynią żołędziową, co zawdzięcza kształtowi, przywodzącymi na myśl żołędzie. Owoce dyni Acorn nie osiągają dużych rozmiarów. Cechują się twardą skórką, z widocznymi „żebrami”. Dynia ta ma zazwyczaj ciemnozieloną lub żółtą barwę skórki i żółto-pomarańczowe wnętrze. Miąższ jest dość słodki i wyróżnia się lekko orzechową nutą. Świetnie nada się do faszerowania i zapiekania.

Jakie dania z dynią Acorn?

  • Zapiekanki wytrawne
  • Dania faszerowane
  • Dynia zapiekana na słodko, np. z miodem
Ocena: 4.4/5.
Please wait...