Co można zjeść na śniadanie zamiast klasycznych kanapek? Zobacz ciekawe pomysły i propozycje na pożywne śniadanie z jajek, z kaszy jaglanej, płatków owsianych, ryżu, dyni i innych zdrowych składników. Rozgrzewające potrawy umilą każdy poranek, dodadzą energii i nasycą na długo!
Pogoda za oknem z pewnością nas nie rozpieszcza i daje znać, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Czas zatem porzucić poranną mrożoną kawę oraz lodowe desery i wybrać rozgrzewające potrawy. Pyszne i pożywne śniadanie na ciepło przygotuje nasz organizm do stawienia czoła chłodnym porankom. Warto zatem zamienić klasyczne kanapki jedzone w biegu na wartościowe, rozgrzewające śniadania.
Co najlepiej zjadać na jesienne śniadanie?
Rozgrzewające śniadanie powinno składać się z gotowanych zbóż (płatki owsiane, kasza jaglana, komosa ryżowa lub brązowy ryż). Węglowodany złożone dostarczają energii, a dzięki błonnikowi zapewniają uczucie sytości na długo. Do zbożowych produktów warto dorzucić sezonowe owoce lub warzywa – w zależności od tego czy wolisz śniadanie na słodko, czy na słono. By śniadanie stało się jeszcze bardziej wartościowe, dodaj do dania orzechy, pestki i nasiona. Dieta jesienna powinna uwzględniać także rozgrzewające przyprawy, które dodatkowo poprawiają smak dania i działają przeciwbakteryjnie – cynamon, imbir, kurkumę.
- węglowodany złożone, czyli gotowane zboża – kasza jaglana, płatki owsiane, brązowy ryż lub komosa ryżowa,
- sezonowe owoce i warzywa (świeże lub suszone),
- orzechy i migdały,
- pestki i nasiona,
- przyprawy – cynamon, imbir, kurkuma, kardamon,
- miód, syrop z agawy lub syrop klonowy.
Rozgrzewające śniadanie – ciekawe przepisy:
Kasza jaglana z jabłkiem na śniadanie
Długo nie mogłam przekonać się do jaglanki – zawsze wychodziła zbyt jałowa i nazbyt rozgotowana. Jednak nie poddawałam się w swych próbach i w końcu udało mi się przygotować naprawdę smaczne, jaglane śniadanie. Odpowiednio ugotowana kasza z dodatkiem owoców i aromatycznych przypraw wkradła się do mojego serca.
Składniki:
- kasza jaglana,
- jabłko,
- parę orzechów włoskich,
- szczypta cynamonu,
- miód lub syrop klonowy.
Sposób na dobrze ugotowaną kaszę jaglaną? Zanim przystąpisz do gotowania, dobrze opłucz kaszę pod ciepłą wodą – dzięki temu nie będzie gorzka. Jabłka obieram i wycinam gniazda nasienne za pomocą drylownicy do jabłek. Trę na tarce o większych oczkach. Owoce możesz również pokroić w drobną kostkę. W niedużym rondelku gotuję kaszę na wodzie lub na mleku (krowim lub kokosowym) – na wolnym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dorzucam do garnuszka jabłko.
Ugotowaną kaszę przekładam do miseczki, przyprawiam szczyptą cynamonu, dosładzam łyżeczką miodu lub syropu klonowego i dodaję odrobinę posiekanych orzechów włoskich. Kasza jaglana na śniadanie w takiej postaci smakuje naprawdę świetnie!
Owsianka z karmelizowaną gruszką – przepis na śniadanie
Płatki owsiane gościły u mnie dość często na śniadanie. Później, na jakiś czas o nich zapomniałam, by próbować jaglanek i ryżowych puddingów. Chłodne poranki przypomniały mi jednak o rozgrzewających właściwościach owsianki z korzennymi przyprawami. Wygrzebałam zatem z kuchennej szafki płatki owsiane, by przygotować przepis idealny na śniadanie.
Składniki:
- płatki owsiane ,
- mleko,
- gruszka,
- trochę pestek dyni,
- garść rodzynek lub suszonej żurawiny,
- szczypta cynamonu i kurkumy,
- cukier trzcinowy i masło – do karmelizowania.
Płatki owsiane wsypuję do rondelka i podprażam chwilę na ogniu. Dolewam mleka (można również gotować na wodzie) i wsypuję garść rodzynek. Podczas gdy płatki owsiane gotują się na wolnym ogniu, karmelizuję gruszki. Obieram owoce ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Na palniku stawiam patelnię, wsypuję cukier trzcinowy i dodaję odrobinę wody. Do skarmelizowanego cukru dodaję 2 łyżki masła i dorzucam gruszki. Owoce są gotowe, gdy nabiorą rumianego koloru, a sos zgęstnieje.
Do ugotowanych płatków owsianych dodaję szczyptę cynamonu i kurkumy. Przekładam je do miseczki. Na wierzchu układam karmelizowane gruszki, a całość obsypuję pestkami dyni. Pyszne!
Pudding ryżowy, czyli ciepłe śniadanie na słodko
Co jeszcze można zrobić na śniadanie, by było smacznie, zdrowo i rozgrzewająco? Proponuję mleczny pudding z brązowego ryżu, z dodatkiem suszonych owoców. Latem zajadałam taki pudding na zimno, ale wraz z nadchodzącą jesienią, przestawiłam się na jego ciepłą wersję.
Składniki:
- brązowy ryż,
- mleko sojowe lub kokosowe,
- syrop z agawy,
- suszone daktyle,
- ziarenka z laski wanilii,
- szczypta cynamou,
- kawałek imbiru,
- sól.
Brązowy ryż przesypuję do garnka i dodaję wodę wraz ze szczyptą soli. Po zagotowaniu się wody, zmniejszam moc palnika i gotuję na małym ogniu. Ryż brązowy gotuje się dłużej niż ten biały. Po 30 minutach gotowania, dodaję do wstępnie ugotowanego ryżu mleko roślinne, ziarenka z laski wanilii, szczyptę cynamonu i troszkę startego imbiru. Gdy mleko zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień do minimum i gotuję już pod przykryciem przez kilkanaście minut. Pod koniec dodaję posiekane daktyle i syrop z agawy. Czekam aż woda odparuje, przekładam do słoika na posiłki i zjadam wszystko ze smakiem!
Zdrowe placuszki dyniowe na śniadanie
Zamiast zwykłych racuchów z jabłkami czy amerykańskich naleśników, proponuję przygotować coś zdrowego i szybkiego na śniadanie – dyniowe placuszki! Przygotowane z puree z dyni i podane z sosem klonowym, powidłami śliwkowymi lub jogurtem naturalnym uprzyjemnią każdy poranek.
Składniki:
- puree z dyni – 6 łyżek,
- mąka pszenna – 1 i 1/3 szkl,
- szklanka mleka,
- jajko,
- łyżka cukru,
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki,
- szczypta soli.
Do miseczki wbijam jajko, dolewam szklankę mleka, dodaję cukier i dyniowe puree. Czasami dorzucam również kilka ziarenek z laski wanilii. Łączę składniki, a po wymieszaniu dodaję pozostałe – mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszać łyżką. Gotową masę nakładam na patelnię z rozgrzanym olejem. Placuszki na śniadanie smażę z obu stron na rumiany kolor. Podaję na słodko – oprószone cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Powidła śliwkowe i dżemy owocowe również zdadzą egzamin. To jeden z moich ulubionych pomysłów na zdrowe i pożywne śniadanie!
Muffinki jajeczne – danie idealne na śniadanie
Pomysł na zdrowe śniadanie, ale w wersji wytrawnej? Muffinki jajeczne z warzywami i szynką! To połączenie pożywnej jajecznicy i babeczek, tym razem jednak nie słodkich, ale słonych. Jeśli szukasz pomysłu na śniadanie z jajkiem, ale znudziły Ci się typowe przepisy, to takie danie będzie wprost idealne.
Składniki:
- jajka – 3 jajka na 6 muffinek,
- mleko – parę łyżek,
- szynka,
- ser żółty,
- papryka czerwona,
- natka pietruszki,
- por,
- sól i pieprz.
Jajka wbij do miseczki i roztrzep za pomocą rózgi. Szynkę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę. Por i natkę pietruszki posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o większych oczkach. Dodaj wszystkie składniki do masy jajecznej i przypraw solą i pieprzem. Przygotuj formę do pieczenia muffinek i przelej masę do silikonowych papilotek. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz muffinki jajeczne przez około 20 minut. Takie pomysłowe śniadanie podawaj koniecznie na ciepło!
Naleśniki z jabłkami, czyli pomysł na pyszne śniadanie
Rozgrzewające naleśniki z dodatkiem słodkich jabłek i korzennych przypraw rozjaśnią każdy poranek. Wystarczy wykorzystać klasyczny przepis na domowe naleśniki, który znajdziesz tutaj: Jak zrobić dobre naleśniki? Przepis. Dodaj parę składników i przepis na zdrowe, smaczne śniadanie gotowy!
Składniki:
- naleśniki z klasycznego przepisu (mąka, jaja, mleko, sól),
- jabłka – 2 szt,
- cukier trzcinowy – 2 łyżki,
- opakowanie cukru waniliowego (15 g),
- olej do smażenia,
- szczypta cynamou,
- mielony kardamon.
Na patelni do naleśników usmaż cienkie placki. Klasyczny przepis na około 10 naleśników składa się ze szklanki mąki, szklanki mleka, 2 jajek i szczypty soli. Składniki łączę z sobą i wyrabiam mikserem lub rózgą do ciasta. Wlewam porcję masy na rozgrzany olej i smażę placki.
Z umytych i obranych jabłek wydrążam gniazda nasienne za pomocą drylownicy do jabłek. Kroję owoce na małe kawałki. Wrzucam do rondelka, dodaję odrobinę wody, dosypuję cukier trzcinowy i waniliowy i zaczynam dusić na małym ogniu. Gdy jabłka staną się miękkie, przekładam porcję na wysmażonego naleśnika, posypuję cynamonem oraz mielonym kardamonem. Zwijam placek w rulon lub składam w trójkąt. Naleśniki oprószam cukrem pudrem lub pozwalam sobie na nieco słodszy dodatek – polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Smakuje wybornie!
A jakie są Wasze pomysły na jesienne, rozgrzewające śniadanie? 🙂 Wolicie śniadania na słodko czy raczej na słono?