Wyjątkowo proste i smaczne – słodkie desery, które przygotujesz na szybko, w przysłowiowe 5 minut! Doskonałe jako przekąski na słodko na imprezę urodzinową czy przyjęcie z udziałem dzieci. Sprawdzą się także jako deska ratunkowa, gdy dopadnie nas ochota na „coś słodkiego”. Zainspiruj się pomysłami na orzeźwiające lody w pucharkach, rurki z bitą śmietaną, tęczowe galaretki czy czekoladowe cake popsy.
Mam zdecydowanie słabość do czekolady i innych słodkości – pod różnymi postaciami. Z wielką chęcią zajadam się taką w formie tabliczki, jak i gorącego napoju. Nie pogardzę również różnymi słodkimi wypiekami! Dlatego w zanadrzu mam zawsze kilka pomysłów, które mogę zrealizować naprawdę bardzo szybko, niewielkim nakładem pracy. Często wykorzystuję je przy przyrządzaniu słodkich przekąsek na przyjęcie. Przygotowałam dla Was zestawienie moich ulubionych!
1. Efektowne cake pops, czyli doskonałe słodkie przekąski na urodziny
Słodkie kuleczki na patyku to tak zwane cake pops. Nie tylko są świetną, słodką przekąską, ale również efektownie się prezentują. Obtoczone w kolorowe posypce, wiórkach kokosowych lub pokruszonych orzeszkach sprawiają, że ślinka cieknie na ich widok! Kolorowe lizaki spodobają się nie tylko dzieciakom, ale i dorosłym. Do ich przygotowania wystarczy odpowiednia forma do pieczenia cake pops oraz długie patyczki do lizaków.Cake popsy możesz wypiec ze specjalnie przygotowanej masy lub wykorzystać resztki innego, wypieczonego już ciasta. Dokładne instrukcje jak przygotować te małe słodkości znajdziesz tutaj: Jak zrobić pyszne cake pops? Gotowe lizaki będą pięknie prezentować się na specjalnej paterze. Zaskocz swoich gości!
2. Czekoladowe fondue z owocami – słodkie przekąski na imprezę!
Zestaw do fondue okazuje się zawsze gwiazdą na przyjęciu! W roztopionej czekoladzie maczać można truskawki, winogrona, kawałki bananów, mango, kruche ciasteczka, pianki i wiele innych. Przekąski wystarczy nadziać na długie patyki do szaszłyków i delikatnie zanurzać w płynnej masie. Podstawą fondue jest oczywiście dobrze rozpuszczona czekolada – w rondelku, na podgrzanej kremówce, wystarczy rozpuścić tabliczki ulubionej czekolady. Zamiast czekolady można rozpuścić także ser, które doskonale łączy się z chrupiącymi grzankami. Ja jednak zawsze stawiam na te słodkie wersje – z udziałem gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. ?
- Fondue możesz zrobić nie tylko z czekolady, ale również z sera i mięsa! Jak? Zobacz poradnik: Jak zrobić fondue czekoladowe, serowe i mięsne?
3. Proste muffinki z dodatkami
Znajomość bazowego przepisy na proste muffinki waniliowe lub kakaowe pozwala mi na ich dowolną modyfikację. Do ich środka można dodać kawałki czekolady, rabarbaru lub malin, rodzynki, skórkę pomarańczy lub płatki migdałów. Wystarczy mąka, mleko, jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy/kakao. Dobranie odpowiednich proporcji składników pozwala wypiec małe babeczki w formie do muffinek. Przedtem warto wyłożyć ją kolorowymi papilotkami – papierowymi lub silikonowymi, które nie tylko pozwolą na łatwiejsze wyjęcie upieczonych babeczek z formy, ale i będą ozdobą wypieków.
4. Słodkie lodowe desery w pucharkach
Lodowy deser to szybka przystawka, ale musi być przygotowywana tuż przed podaniem. W innym przypadku, wiadomo, lody szybko się rozpuszczą. Przygotuj tyle pucharków do lodów, ilu gości się spodziewasz. Ważne, by do przygotowania deseru wykorzystać różne smaki lodów. Podstawą są oczywiście te śmietankowe, czekoladowe oraz truskawkowe. Nabieraj je specjalną łyżką do lodów, która pozwoli stworzyć efektowne gałki. Na spód pucharka możesz włożyć kolorowe pianki, na nie lodowe kulki, a wierzch ozdobić wafelkiem. Sprawdź jak inaczej możesz zaserwować lody i w ogóle jak je zrobić: Jak zrobić domowe lody?
- Sprawdź nasz przepis na domowe lody waniliowe i czekoladowe – Jak zrobić lody bez maszynki?
5. Rurki z bitą śmietaną lub kremem
Rurki nadziewane kremem czy bitą śmietaną to mój przysmak z dzieciństwa, dlatego nie może go zabraknąć na przyjęciach, które wyprawiam! Tym bardziej, że ciasto na rurki przygotowuje się naprawdę szybko – wystarczy dodać do mąki jajko i żółtka, masło, gęstą śmietaną i szczyptę soli. Wszystko szybko zagniatam i schładzam ciasto. Z rozwałkowanego wycinam paseczki, którymi owijam foremki do rurek. Po ich wypieczeniu wystarczy tylko nadziać je bitą śmietaną lub kremem przy pomocy rękawa cukierniczego, a także oprószyć cukrem pudrem.
- Zamiast kupować, możesz zrobić własną bitą śmietanę, przepis znajdziesz tutaj: Domowa bita śmietana na 6 sposobów. Takie proste, a jakie smaczne!
6. Szybkie i słodkie desery? Gofry!
Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z wyjazdami nad morze, gdzie niemal każda budka znajdująca się na promenadzie oferuje takie smakołyki. Koniecznie z owocami, bitą śmietaną i polewą. Takie gofry możesz jednak zrobić samemu! Serwowane w mniejszych rozmiarach są doskonałą przekąską na urodzinowe przyjęcie czy inną domówkę. Przygotujesz je w formie do gofrów – silikonowej lub klasycznej gofrownicy. Gotowe gofry możesz ułożyć na osobnym talerzu, a koło niego ustawić miseczki z owocami, czekoladowymi wiórkami i polewą, dozownik z bitą śmietaną oraz sitko z cukrem pudrem. Goście sami zdecydują, z czym chcą zjeść gofra.
- Zdrowy przepis na pyszne gofry domowe tutaj: Przepis na fit gofry z płatkami owsianymi i nasionami chia.
7. Tęczowe galaretki z owocami, czyli słodkie desery bez pieczenia
Galaretki to bardzo prosty przepis na smaczną przekąskę imprezową. Wybierz różne smaki galaretek, by oczarować gości różnymi kolorami – wiśniowe, agrestowe, pomarańczowe i inne. Wykorzystaj do tego foremki do galaretek, które pozwolą Ci nadać im piękny kształt. By stworzyć tęczowy deser – wlej trochę czerwonej galaretki do formy i poczekaj aż stężeje. Dolej zieloną galaretkę i również odczekaj zanim dodasz tę w kolorze pomarańczowym (kolory i ich kolejność dowolna). Zanim dana galaretka zastygnie, wrzuć do jej środka różne owoce – kawałki truskawek, borówki czy maliny.
8. Słodkie i zdrowe desery: Sałatka owocowa
Słodka i zdrowa – sałatka z różnymi kawałkami owoców. Do jej skomponowania możesz wykorzystać swoje ulubione owoce ! Przy pomocy wykrawacza do owoców wytnij z arbuza, kiwi i melona małe kuleczki. Dodaj przekrojone na pół winogrona, kawałki gruszki, jabłek i banana. Skrop lekko sokiem z cytryny, dzięki czemu owoce nie będą czernieć. Dla orzeźwienia dołóż również listki świeżej mięty. Przekładam wszystko do szklanej salaterki, która będzie ładnie prezentowała się na stole z przekąskami.