Jedzenie na Halloween powinno być nie tylko smaczne, ale i nieco „upiorrrrne”! Proste i szybkie przepisy na Halloween dodadzą imprezie wyjątkowego klimatu! Przygotuj ciasteczka halloweenowe, parówki-mumie, dyniowe desery, straszne kanapki i inne słodkie lub słone przekąski na Halloween. Takie potrawy to z pewnością oryginalna dekoracja stołu. Do dzieła!
Jak zrobić różne potrawy na Halloween? Wykonanie takich straszliwych przekąsek nie jest wcale trudne. Jak zwykle przyda się trochę wyobraźni i zapału do pracy. Od czego zacząć? Od zebrania najfajniejszych inspiracji, które chcielibyśmy przyrządzić. Będzie śmiesznie i słodko, upiornie i wytrawnie, a nawet znajdzie się coś koszmarnie zdrowego. Przepisy przygotowane specjalnie na Halloween są bardzo proste w wykonaniu – na pewno dasz radę!
Halloween to święto, które w Polsce obchodzi się od stosunkowo niedawna. „Przywędrowało” do nas w latach 90., ale chyba już każdy kojarzy wydrążoną dynię o złowieszczej minie! Prawdziwy halloweenowy symbol. Dla jednych jest to wciąż obce zachodnie święto, a dla drugich okazja do przebieranek i przygotowywania własnych dyniowych lampionów. To frajda przede wszystkim dla dzieciaków, ale nie tylko! Dla mnie to świetny powód do zabawy – i to w kuchni! Halloween to okazja, by przygotować upiorrrrne przekąski!
1 Parówki/kabanosy mumie w cieście francuskim – przepis
Menu na Halloween powinno składać się z przekąsek na słodko, ale i na słono. Z wytrawnych propozycji proponuję przygotować parówki-mumie lub kabanosy-mumie. Ta przekąska jest bardzo szybka do przyrządzenia, a w dodatku mega smaczna i sycąca! Takie jedzenie na Halloween będzie dobre zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Parówki-mumie najlepiej włóż do piekarnika tuż przed startem imprezy, by serwować je na ciepło.
Potrzebne:
- parówki lub kabanosy,
- arkusz ciasta francuskiego,
- jajko,
- trochę białego serka,
- kilka ziarenek pieprzu.
Wykonanie:
- Ciasto francuskie tnę na paseczki o centymetrowej szerokości.
- Po kolei biorę po jednym pasku ciasta i owijam go spiralnie wokół parówki/kabanosa. Zaczynam od jej czubka, zostawiam małą przestrzeń na buźkę mumii i dalej owijam, owijam – do końca parówki lub do jej połowy.
- Wykładam blachę do pieczenia pergaminem i układam na niej przygotowane parówki lub kabanosy mumie.
- Przed włożeniem do pieca, zawsze smaruję ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu nabierze złocistego koloru. Świetnie nadaje się do tego specjalny pędzel silikonowy, który ładnie rozprowadzi jajko.
- Nagrzewam piekarnik do temperatury 180°C i piekę moje mumie około 15 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Wyjmuję z pieca – koniec tego wygrzewania się!
- Dorabiam upiornym przekąskom oczka – na każdej parówce/kabanosie robię kropeczki z białego serka i układam na nich ziarenka pieprzu.
2 Potworkowe desery dyniowe na Halloween
Dynia to świetna sezonowa bomba witaminowa. Dlatego oprócz wydrążania z niej lampionów, warto przygotować dyniowe dania na Halloween. Proponuję potworkowy deser! Takie halloweenowe przysmaki są zdrowe, fajnie się prezentują i dobrze smakują!
Potrzebne:
- dynia,
- jogurt naturalny,
- przyprawy,
- ciemne płatki crunchy,
- żelki,
- czekolada.
- Zaczynam od przygotowania dyni do gotowania – płuczę ją, usuwam luźny miąższ wraz z pestkami i obieram. Kroję dynię w kostkę.
- Zagotowuję wodę, wrzucam do niej dynię i odliczam 30 minut od ponownego zagotowania się wody.
- Ugotowane kawałki blenduję na gładką masę, dodaję jogurt naturalny i przyprawy, jakie tylko chcę! Zamiast cukru zawsze wybieram zdrowszy miód i dorzucam aromatyczny cynamon, sproszkowany imbir i wanilię. Cudowne zapachy! Zmiksowane składniki przekładam na razie do kokilek.
- Ciemną warstwę przygotowałam z czekoladowego crunchy, ale równie dobrze może być to musli czy pokruszone ciemne herbatniki.
- Czas ułożyć warstwy w słoiczku weck: dyniowa, ciemna, dyniowa.
- Na koniec: oczy! Okrągłe, białe żelki przecinam na półokręgi, a środek oka robię z czekolady. Układam je na górze warstwy.
3 Straszne kanapki Frankensteina na Halloween
Potrawy na Halloween wcale nie muszą być nie wiadomo jak skomplikowane! Nawet proste kanapki możesz zamienić na takie, które będą przypominać zieloną głowę Frankensteina. Mimo strasznego wyglądu, to tak naprawdę bardzo zdrowe warzywne przekąski. Możesz wykorzystać do tego zwykłe kromki chleba, albo podpiec je trochę i zyskać chrupiące grzanki. Przystawki na Halloween w takiej formie na pewno zyskają zwolenników! 😉
Potrzebne:
- kromki chleba,
- czarne oliwki,
- jajko,
- czerwona papryka,
- awokado.
Wykonanie:
- Zaczynam od przygotowania pasty z awokado: wyjmuję pestkę, obieram awokado i ucieram na pastę. Bardzo ważne, by wybrać miękkie awokado. Doprawiam wszystko solą i pieprzem do smaku. Smaruję zieloną pastą kromki chleba lub grzanki.
- Gotuję jajko i wykorzystuję plasterki białka, by wykonać potworkowe oczy. Na białku kładę kółeczka z czarnych oliwek.
- Fryzurę tworzę z przeciętych na pół oliwek, którym nadaję kształt łezki. Układam je na samej górze kromek. Z oliwkowych paseczków można ułożyć także charakterystyczne szwy.
- Buźki moich zielonych potworków wykonuję z paseczka czerwonej papryki.
Kanapki „straszą”, ale z pewnością nikogo nie „odstraszą” od ich zjedzenia!
4 Wampirze cake pops, czyli słodkości na Halloween
Na stole powinny zagościć również słodkie smakołyki na Halloween. Na ciasteczkowe czy czekoladowe cake popsy skusi się każdy, kto nie chce wcinać od razu całego kawałka ciasta, ale ma ochotę na słodkiego kęsa. Takie proste słodycze na Halloween muszą się pojawić!
Potrzebne:
- przepis na ciasto (np. pół szkl. mąki pszennej, 20 g skrobi kukurydzianej, łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ szkl. cukru, 2 jajka, ¼ szkl. masła, starta skórka cytryny lub inny),
- biała i ciemna czekolada,
- masa cukrowa.
Wykonanie:
- Ciasteczkowe kulki piekę od razu w specjalnej silikonowej foremce do lizaków. Najpierw przygotowuję ciasto na około 20 kuleczek: w misce mieszam suche składniki, dodaję pozostałe i wyrabiam mikserem na puszystą masę. Przelewam ją do formy. Zazwyczaj piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Dobra rada: po ostudzeniu kuleczek, dobrze jest włożyć je na chwilę do lodówki, żeby były bardziej zwarte.
- Nadziewam wypieczone kulki na patyczki do cake pops. Powoli rozpuszczam kawałki białej czekolady w miseczce nad wrzącą wodą – w tak zwanej kąpieli wodnej. Raz po raz zanurzam w czekoladowej masie kulki na patykach. Ustawiam je na specjalnym stojaku do cake popsów i wstawiam na chwilę do lodówki, aby polewa stwardniała.
- Teraz rozpuszczam ciemną czekoladę i przelewam ją do tylki cukierniczej lub wykonanego z pergaminu rożka. Ostrożnie rysuję fryzury à la Dracula oraz oczy i usta. Wampirze zęby można dokleić z masy cukrowej lub z wyciętych, małych kawałków białych pianek.
Moja wampirza armia jest już gotowa! Słodkie przekąski na Halloween muszą jedynie schować się przed słońcem w lodówce. No i ukryć się przede mną, bo od razu mam ochotę zjeść je wszystkie!
5 Łatwe ciastka dyniowe na imprezę Halloween
Kruche, halloweenowe ciasteczka to dobry pomysł nie tylko na samo Halloween. Nawet jeśli goście nie spałaszują wszystkiego w czasie imprezy, ciastka długo zachowają świeżość i będą dobrym dodatkiem do codziennej filiżanki kawy czy herbaty. Na pewno się nie zmarnują! Przepis na ciasteczka halloweenowe jest bardzo prosty w wykonaniu i warto wykorzystywać go również na inne okazje. Jak zrobić takie ciasteczka na Halloween?
Potrzebne:
- przepis na kruche ciasteczka (np. 170 g masła, szkl. cukru, jajko, niecałe 2 szkl. mąki pszennej, łyżka ekstraktu waniliowego),
- kolorowy lukier królewski.
Wykonanie:
- Do wypieku wykorzystuję przepis na kruche ciasteczka maślane – na pierniki przyjdzie jeszcze czas w tym roku. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajko, ekstrakt waniliowy (ciasteczka będą pięknie pachnieć) i ponownie wszystko ucieram. Przesiewam mąkę i dodaję do tak powstałej masy. Dokładnie wyrabiam ciasto. Bardzo się klei, ale to nie powód do zmartwień. Takie ma być! Po małej „walce” z ucieraniem, w końcu udaje mi się uzyskać właściwą masę. Ufff! Wkładam ciasto do lodówki i czekam godzinę.
- Na schłodzone ciasto kładę folię spożywczą i rozwałkowuję na półcentymetrową grubość. W końcu mogę wykroić z niego moje dynie! Pomaga mi w tym wykrawacz do ciastek w kształcie dyni – wycinam dynię za dynią, aż mam ich całą masę. Możecie wyciąć z ciasta również inne kształty, za pomocą innych wykrawaczy do ciastek – nietoperze, duszki, pająki, koty z wygiętym grzbietem, pajęczyny i wiele innych.
- Układam wycięte kształty na blaszce, nagrzewam piekarnik do 180°C i piekę ok. 15 minut, podpatrując jak ładnie zaczynają się rumienić.
- Czekam, aż maślane ciasteczka ostygną, a w międzyczasie przygotowuję lukier królewski do ich dekoracji. Miksuję 1,5 szklanki cukru pudru, 1 kurze białko i 3 łyżeczki soku z cytryny – i gotowe! Rozdzielam lukier do miseczek, by przygotować jego kolorowe wersje. Jestem zwolenniczką naturalnych składników, dlatego, by zyskać pomarańczowy kolor dodaję do lukru odrobinę soku z marchwi, a by zyskać zielony – miksuję liście szpinaku.
- Za pomocą tylki cukierniczej robię najpierw pomarańczowe kontury dyni, a potem wypełniam ją w całości tym kolorem lukru. Rysuję zielony ogonek. Po wyschnięciu pomarańczowej warstwy dokładam białe paski i rysuję buźkę z roztopionej ciemnej czekolady.
Takie straszne wypieki na Halooween to prawdziwe pole dyniowe! W halloweenowych ciasteczkach możesz zrobić wcześniej małą dziurkę – wtedy możesz je powiesić na sznureczku jako smakowite ozdoby.
6 Zielony makaron, czyli zdrowe przekąski na Halloween
Szybkie i zdrowe dania na Halloween? Proponuję zielony, czyli brokułowy makaron, ustylizowany na halloweenowego potworka! Gotowanie makaronu na Halloween nie jest przecież zbyt czasochłonnym zajęciem. 🙂 Do tego pasta z brokuła, kilka ozdób i gotowe! Sprawdź przepis na danie i przekonaj się, że jest wyjątkowo proste!
Potrzebne:
- makaron spaghetti,
- brokuł świeży lub mrożony,
- ser żółty,
- papryka czerwona,
- czarne oliwki,
- czosnek,
- jogurt naturalny,
- pieprz i sól.
Wykonanie:
- Zaczynam od ugotowania makaronu spaghetti. W tym nie ma żadnej filozofii. Wrzucam makaron do gotującej się, osolonej wody, a w tym czasie zabieram się za następny krok przepisu.
- Przygotowuję pastę brokułową, która nada daniu zielonego koloru. Gotują różyczki brokuła, odcedzam i czekam aż przestygną.
- Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i parę łyżek jogurtu naturalnego.
- Wszystko blenduję i doprawiam do smaku.
- Ugotowany makaron mieszam z pastą brokułową. Powinien nabrać zielonego koloru. 😉
- Pełną miskę makaronu zamieniam w halloweenowego potworka! Z sera wycinam kółka i układam na nich plasterki oliwek. To będą oczy. Z czerwonej papryki odkrajam paseczek, który posłuży za długi język. Gotowe!
Halloween to doskonała okazja, by przygotować „straszne” jedzenie, które tak naprawdę jest bardzo smaczne! Wszystkie przekąski na imprezę Halloween nie tylko będą dobrze smakować, ale również będą bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Gwarantuję, że nie mogą Ci nie wyjść! Pozbieraj pomysły, zaproś już wcześniej swoich gości i do dzieła! 😉
Obchodzicie Halloween? Jeśli tak, to co najczęściej króluje na Waszych “imprezowych” stołach?