Dynia marynowana na słodko-kwaśno, keczup z dyni, konfitura lub kompot dyniowy. To tylko niektóre przetwory z dynią, które warto przygotować w słoikach na zimę. Doskonałe dla dzieci, jak i dla dorosłych. Przetwory z dyni na słodko lub na ostro na pewno uprzyjemnią jesienno-zimowy czas!
Jak przechować dynię na zimę? Najlepiej w słoikach! A konkretnie pod postacią różnego typu przetworów. Dynia jest wprost idealna na zaprawy – dżemy, konfitury, keczupy, sałatki, kompoty, a nawet marynaty octowe. Warto pamiętać, że jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarczy Ci witamin i minerałów, które stają się niezbędne, gdy nadchodzą chłodniejsze dni.
1. Dynia do słoików w zalewie słodko kwaśnej
Dynia w occie, słodko-kwaśna to doskonały smakołyk na zimę. Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem – wieprzowiną i drobiem. Ale można podjadać ją nawet prosto ze słoika! Warto przygotować takie przetwory, dopóki dynia jest jeszcze dostępna. Nie jest to zadanie trudne, a dyniowe zapasy z pewnością będą nieocenione podczas zimy.
Składniki:
- 1 kg dyni
- garść gorczycy
- kilka goździków
Zalewa:
- 1 szklanka octu winnego 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 5-6 szklanek wody (5, jeśli wolimy dynię kwaśniejszą)
Jak wykonać dynię w zalewie?
- Połącz wszystkie składniki na zalewę (oprócz octu) i zagotuj w garnuszku. Dopiero po zagotowaniu dolej ocet.
- Dynię obierz z grubej skóry, wydrąż pestki i pokrój w kostkę.
- Kostki dyni zanurz na pół minuty w gorącej wodzie, a po odsączeniu przełóż do wyparzonych słoików na przetwory.
- Dosyp trochę gorczycy i goździków do każdego słoika, a następnie zalej dynię ugotowaną, jeszcze gorącą zalewą.
- Tak przygotowane przetwory z dyni pasteryzuj około 20 minut od momentu zagotowania wody w garnku.
Dynia w occie, marynowana na słodko-kwaśno, gotowa na zimę!
- Więcej informacji o prawidłowym pasteryzowaniu przetworów znajdziesz w naszym artykule: Domowe sposoby pasteryzacji przetworów.
2. Przecier (puree) z dyni w słoikach
Jakie jeszcze przetwory z dyni warto przygotować? Proponuję przecier dyniowy, inaczej puree lub mus z dyni. Różne nazwy określają ten sam rodzaj przetworu. Taki przecier przygotowany na zimę, możesz wykorzystać do przyrządzenia kremowych zup i sosów, ale również do pieczenia smakowitych ciast i ciasteczek. Przetwory z dyni pozwolą cieszyć się tym warzywem przez cały rok! Aby przygotować przetwory z dyni w postaci puree, najlepiej wykorzystać do tego dynię Hokkaido.
Składniki:
- dynia Hokkaido
Jak zrobić puree z dyni?
- Dynię umyj, przekrój na pół i za pomocą nożyka pozbądź się pestek.
- Ułóż dwie połowy dyni na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i w zależności od rozmiaru dyni, piecz 30-40 minut, aż miąższ stanie się naprawdę miękki.
- Pokrój ostudzone połowy dyni na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze na gładkie puree.
- Dyniowe puree przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i włóż do garnka do gotowania słoików. Po zagotowaniu wody, pasteryzuj domowe przetwory przez około 20 minut.
- Dyniowe puree najlepiej wychodzi z pieczonej dyni, ale możesz ją również ugotować. Więcej informacji o tym jak przygotować i przechowywać przecier z dyni, znajdziesz tutaj: Jak zrobić puree z dyni pieczonej lub gotowanej?
Przygotowane puree z dyni możesz przełożyć do torebek i zamrozić. Przetwory z dyni możesz również przełożyć do słoików. Pamiętaj, by szklane słoiczki i zakrętki najpierw odpowiednio wyparzyć. Jak to zrobić? O metodach wyparzania słoików przeczytasz tutaj:
3. Dżem, konfitura, powidła i marmolada z dyni
Co można jeszcze zrobić z dyni? Przeróżne przetwory! A w tym wszelkie smarowidła kanapkowe. Dynia w takiej postaci, w słoikach, to dobry przysmak na zimę. Chłodny poranek warto zrekompensować sobie kromką świeżego pieczywa ze słodkim dżemem lub marmoladą dyniową. Powidła czy konfiturę będzie można dodać również do jesiennych i świątecznych wypieków. Domowe przetwory będą o niebo lepsze niż te sklepowe!
- Zobacz koniecznie, czym różnią się smarowidła: Dżem a konfitura, marmolada i powidła – różnice. Z artykułu dowiesz się, jakie powinny być proporcje składników i w jaki sposób przygotować przetwory.
Składniki:
- 2 kg dyni (miąższu)
- 4 pomarańcze
- 1 cytryna
- 350 g cukru białego
- 150 g cukru trzcinowego
- otarta skórka z pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
Jak zrobić dżem z dyni?
- Dynię obierz ze skóry, wydrąż pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do garnka.
- Zasyp dynię cukrem białym i trzcinowym, odstaw na ok. 2-3 godziny, aż dynia puści sok.
- Cytryny i pomarańcze wyparz. 1 cytrynę obierz, drugą przekrój na pół i z połówki wyciśnij sok. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Wszystkie obierz.
- Obrane cytrusy pokrój w kostkę (usuń pestki). Dodaj do dyni w garnku, polej sokiem z połowy cytryny.
- Dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz wszystkie przyprawy.
- Postaw garnek na kuchence i gotuj na wolnym ogniu. Dynia powinna stopniowo zmieniać swoją konsystencję, aż do bardzo gęstej
- Gorący jeszcze dżem przełóż do wyparzonych słoików. Możesz je zagotować lub po prostu zakręcić, ustawić do góry nogami i nakryć kocem.
4. Kompot z dyni do słoików
Dynia do słoików, która będzie świetna także dla dzieci? Najlepiej przygotować ją w formie kompotu dyniowego. Taki smakołyk powinny docenić zarówno dzieci, jak i dorośli. Kompot z dyni będzie dobrą alternatywą dla słodkich i kolorowych napojów. Może być serwowany do obiadu lub popijany w każdej chwili. Najlepiej już teraz przygotować zapasy na zimę. Dynia znów wędruje do słoika!
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 2 duże, słodko-kwaśne jabłka (np. reneta)
- parę goździków
- szczypta cynamonu
- kawałek korzenia imbiru (obranego)
- cukier – wedle uznania
Jak zrobić kompot dyniowo-jabłkowy?
- Dynię i jabłka obierz ze skóry i oczyść z pestek. Miąższ z dyni pokrój w kostkę, a jabłko przekrój na cząstki.
- Wrzuć składniki do garnka, zalej wodą i zacznij gotować na wolnym ogniu, przez około 1 godzinę.
- Pod koniec dorzuć aromatyczne goździki, szczyptę cynamonu, a nawet kawałek rozgrzewającego imbiru.
- Dopiero po koniec gotowania dodaj cukier, według uznania.
- Gotowy kompot z dyni przelej do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i poddaj pasteryzacji, by przetwory na długo zachowały świeżość - ok. 20 minut od zagotowania wody.
- Przygotowane w ten sposób naczynia, oznacz za pomocą naklejek na przetwory, by mieć pewność, co znajduje się w danym słoiku.
5. Sałatka z dyni na zimę do słoików
Przetwory z dyni przygotowane na zimę będą doskonałym dodatkiem do wielu dań. Do obiadu, oprócz dyniowego kompotu, będzie pasować sałatka z dyni! Nie tylko świetnie smakuje, ale i dostarcza sporej dawki witamin, które przydadzą się zarówno jesienią, jak i zimą. Najlepiej, by sałatka składała się z różnych składników. Oprócz samej dyni przygotuj marchewkę, czerwoną paprykę i cebulę.
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni (waga po obraniu)
- 2 duże papryki
- 3 cebule
- 3 średnie marchewki
- 1-2 łyżki soli
- olej (rzepakowy lub słonecznikowy)
Zalewa:
- 1 szklanka octu winnego/jabłkowego
- 4 łyżki cukru
- 2 małe łyżeczki soli
- 5 szklanek wody
- szczypta papryki ostrej
- 4 liście laurowe
- parę ziaren ziela angielskiego
Jak zrobić sałatkę z dynią?
- Dynię obierz ze skóry i wydrąż pestki. Marchewkę obierz i umyj. Warzywa pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Warzywa wymieszaj w dużej misce, posól.
- Wszystkie składniki na zalewę przełóż/wlej do garnka (oprócz octu) i zagotuj na małym ogniu. Dopiero po zagotowaniu, dodaj ocet. Jeszcze gorącą zalewą zalej pokrojone i wymieszane warzywa w jednej misce.
- Warzywa zalane zalewą pozostaw na ok. 3 godziny.
- Po tym czasie, warzywa wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików.
- Do każdego słoika dolej po 1 łyżeczce oleju (na wierzch).
- Zakręć, pasteryzuj w garnku do gotowania słoików 20-30 minut od zagotowania wody.
- Sałatka gotowa do jedzenia po ok. 1 miesiącu od przygotowania.
6. Domowy keczup z dyni
Dynia do słoików na zimę może przybrać nawet postać ketchupu! Bo domowy ketchup nie musi być wcale z pomidorów! 🙂 Prosty przepis na keczup z innych warzyw znajdziesz w artykule:
Składniki:- 1,5 kg miąższu dyni
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg papryki czerwonej
- 2 łyżki soli
Dodane później:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta papryki ostrej w proszku
- 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Jak zrobić ketchup z dyni i papryki?
- Dynię pokrój w kostkę, zasyp 1 łyżką soli i odstaw na ok. 1 godzinę.
- Cebulę i paprykę poszatkuj, również zasyp 1 łyżką soli i odstaw na ok. 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu, podsmaż cebulę na maśle w garnku, dodaj paprykę oraz dynię. Duś pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie.
- Zmiksuj składniki blenderem. Dodaj przecier pomidorowy, cukier, wszystkie przyprawy i czosnek. Zagotuj i dodaj ocet.
- Gotuj wszystko jeszcze ok. 20 minut.
- Gotowy ketchup z dyni przełóż do wyparzonych słoików lub butelek.
Będzie doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju dań – ryżu, makaronu, sosów, mięs i przystawek. Domowy keczup z dyni gotuje się z dodatkiem poszatkowanej cebulki, a następnie blenduje na gładką masę z octem, przecierem pomidorowym i aromatycznymi przyprawami.
Jedna dynia to wiele pomysłów na przetwory na zimę! Smak późnego lata zamknięty w słoikach na pewno uprzyjemni nam jesienne i zimowe poranki, popołudnia i wieczory. Powyższe propozycje na przetwory dyniowe można oczywiście wzbogacać o dodatkowe składniki, dzięki czemu takie skarby na pewno nam się nie znudzą.