Pomidory faszerowane serem feta, chudym twarożkiem i warzywami to doskonały pomysł na pyszną i lekką przekąskę. Zapiekane w piekarniku i podawane na ciepło zachwycą gości soczystym i pełnym aromatu smakiem. Po przepis na faszerowane pomidory z fetą możesz sięgać wtedy, gdy chcesz przygotować ciekawe danie na śniadanie, kolację, na przekąskę, na grilla, na przyjęcie, domówkę czy spotkanie w gronie znajomych.
Faszerowane, dojrzałe pomidory zapiekane z fetą to pyszne, a zarazem pożywne danie na każdą okazję. Pomidory faszerowane serem najlepiej zjadać na ciepło, dlatego zawsze serwuję je na stół od razu po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu, pomidory zachowują swój kształt i nie stają się zbyt miękkie. To doskonałe danie na sobotnie czy niedzielne śniadanie z rodzinką, ale również na kolację w gronie znajomych. Zdrowy farsz przygotowany z białych, lekkich serów i bogatych w witaminy warzyw będzie dobrym rozwiązaniem dla osób dbających o linię i dla tych, którzy po prostu cenią swoje zdrowie.
Pomidory do faszerowania i zapiekania najlepiej wybrać lekko spłaszczone, takie, które nie będą wywracały się na boki, ale pozwolą na dokładne wypełnienie farszem i zapieczenie w piekarniku. Zapieczone przekąski wyłóż na półmisek i tak podaj gościom na stół.
Przepis na pomidory faszerowane fetą i zapiekane w piekarniku
Pomidory faszerowane serem feta i zapiekane w piekarniku – przepis
Składniki
- 6 średnich pomidorów
- 250 g sera feta
- 250 g chudego twarożku
- 1 świeży ogórek
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 cebulka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Umyj pomidory i odetnij ich „czapeczki”. Delikatnie wybierz z nich miąższ, uważając aby nie uszkodzić ścianek.
- Ogórka i paprykę umyj. Ogórka obierz, a z papryki wytnij gwiazdko nasienne za pomocą nożyka do papryki. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser feta wymieszaj z chudym twarożkiem. Do sera dodaj przetarte na tarce warzywa i posiekaną cebulkę. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że ser feta jest sam w sobie słony, więc nie przesól farszu!
- Gotowy farsz ostrożnie przenieś do wydrążonych pomidorów. Na faszerowane pomidory możesz nałożyć odkrojone wcześniej czapeczki.
- Przygotuj naczynie żaroodporne i posmaruj je lekko oliwą z oliwek lub innym tłuszczem. Ułóż w nim gotowe do zapieczenia pomidory. Nałóż pokrywę na naczynie.
- Piecz przez 20 minut w 180° C. Gotowe faszerowane pomidory zapiekane z serem podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami.