Sernik na zimno sprawdza się wspaniale w upalne dni, kiedy potrzebujemy chwil wytchnienia od towarzyszącego nam gorąca. A nic tak nie orzeźwia i nie zaspokaja ochoty na słodkości, jak wyjęty z lodówki zimny serniczek! Duet doskonale uzupełniających się smaków pomarańczy i czekolady powoduje, że proponowany poniżej przepis na sernik smakuje naprawdę smacznie. Smacznego!
Pomarańczowo-czekolady sernik na zimno to prawdziwy hit tego lata – rodzina i znajomi wprost oszalała na jego punkcie. Jemy go na podwieczorek w ogrodzie, gdzie wśród zieleni i pod parasolem rozpływa się w ustach. Muszę go robić przynajmniej raz w tygodniu, bo inaczej moi bliscy nie dadzą mi spokoju. Liczę na to, że Tobie również będzie tak smakował!
Reklama
Przepis na sernik na zimno z pomarańczą i czekoladą
Pomarańczowo-czekoladowy sernik na zimno.
Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com
Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com
Notatki
Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie ciasta dzień wcześniej. Wówczas biszkopty zmiękną, a masa serowa dobrze stężeje.
Składniki
Masa serowa:
- 750g ricotty
- 250g mascarpone
- 2 galaretki pomarańczowe
- 350 ml wrzątku
- 100g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- kakao do dekoracji
Sposób przygotowania
- Dno kwadratowej bądź okrągłej formy wykładamy biszkoptami (u mnie forma kwadratowa 24x24cm).
Masa serowa:
- Galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
- Ricottę oraz mascarpone przekładamy do miski, miksujemy do połączenia się obu serów. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewamy lekko ciepłą galaretkę. Gdy masa zaczyna tężeć, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i mieszamy.
- Gotową masę wylewamy na dno formy. Wierzch wyrównujemy.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa serowa stężała.
- Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao.
Do wykonania przepisu wykorzystałam kwadratową tortownicę oraz ręczny kuchenny mikser.