Kawa jako taka jest bardzo ciekawym tematem, o którym można wiele napisać i rozmawiać godzinami. W codziennym pędzie niekiedy o tym zapominamy, jednak prawda jest taka, że zagadnień związanych z kawą jest naprawdę dużo i każdy jej miłośnik zgłębiając je, może wpłynąć na to, jaką kawę ostatecznie pije i serwuje innym!
Jednym z takich zagadnień jest wiedza na temat stopni wypalania ziaren. Podobnie jak rodzaj kawy, stopień jej zmielenia oraz sposób parzenia – wypalanie ma bardzo duży wpływ na to, jaką kawę otrzymujemy i jakie ma ona właściwości smakowe. Jeśli czujesz, że do pełni szczęścia brakuje Ci właśnie informacji na ten temat, czytaj dalej – w tym artykule piszemy o tym, czym charakteryzuje się kawa jasno, średnio, średnio ciemno i ciemno palona oraz jaki ma to wpływ na kawę, która trafia do Twojego kubka lub filiżanki!
Wypalanie kawy – dlaczego to takie istotne?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta: palenie kawy ma decydujący wpływ na jej smak, zawartość kofeiny oraz zapach. To najważniejszy etap w procesie obróbki kawy, który zależny jest między innymi od gatunku kawy. Rzecz nie jest prosta i wymaga tak wiedzy, jak i doświadczenia ze strony osób, które zajmują się wypalaniem kawy i jej sprzedażą. Kiedy ziarna po zerwaniu zostają oczyszczone, trafiają do specjalnych pieców, gdzie poddawane są działaniu wysokiej temperatury dostosowanej właśnie do rodzaju kawy i tego, jaki efekt, jeśli chodzi o aromat i smak, jest pożądany. Stopnie palenia kawy związane są z czasem, jaki ziarna znajdują się w piecu. Później są chłodzone na wcześniej przygotowanych do tego tacach.
Rodzaje palenia kawy
Jaka jest ogólna zasada palenia ziaren i jak wpływa ona na smak kawy? Im krócej ziarna są wypalane, tym bardziej kawa jest kwaskowata i tym więcej ma kofeiny. Jeśli ziarna wypalamy dłużej, nabierają one z kolei bardziej głębokiego, czekoladowo-orzechowego aromatu, a sam napar pod względem smaku jest mocniejszy. A oto stopnie palenia kawy z ich dokładniejszą charakterystyką!
Kawa jasno palona
Kolor ziaren jest zbliżony do koloru cynamonu, a więc delikatnie brązowy. Taka kawa cechuje się naturalnym smakiem i lekkością, których nie należy mylić z niską zawartością kofeiny – jak zostało wcześniej wspomniane, kawa jasno palona ma jej najwięcej! Jest to również kawa najbardziej kwaskowata – wyczuwalne są w niej nuty cytrusowe.
Kawa średnio palona
Ziarna są ciemniejsze niż w przypadku kawy jasno palonej. Taki rodzaj wypalenia gwarantuje, że kawa jest pod względem smaku bardziej zbilansowana – ani za kwaśna, ani zbyt gorzka. Nie ma ona już tych kwaskowatych, cytrusowych nut. Zawartość kofeiny jest w tym przypadku optymalna – niższa niż w kawie wypalanej jasno, ale wyższa niż w tej palonej ciemno.
Kawa średnio ciemno palona
Ziarna w tym wypadku są dość ciemne. W odróżnieniu do wcześniej wymienionych mają też lekki połysk, co wynika z wytrącania się z nich naturalnych olejków. Smak jest mocniejszy, wyczuwalne są akordy czekoladowe, nawet lekko pikantne. To kawa o znacznie obniżonej zawartości kofeiny w stosunku do kawy palonej jasno i ciemno.
Kawa ciemno palona
Jak zapewne nietrudno się domyślić, ziarna po ciemnym paleniu mają ciemnobrązowy kolor i wyraźny połysk. To kawa o intensywnym aromacie i paradoksalnie niskiej zawartości kofeiny. W smaku dominują nuty gorzkiej czekolady. Palenie na ciemno powoduje przy tym zatracanie się cech charakterystycznych kawy, wynikających z jej pochodzenia i sposobu uprawy. Często producenci aromatyzują swoje produktu. Do takich przykładów należy chociażby kawa Bialetti. W ofercie tej włoskiej marki znajdziemy m.in. kawę o smaku waniliowym, czekoladowym i wiele innych!
Stopień palenia kawy a jej parzenie
Pewnie zastanawiasz się, czy do sposobu wypalenia kawy należy dobrać odpowiedni sposób jej parzenia, a co za tym idzie akcesoria, które będą do tego potrzebne? Jeśli tak, spieszymy z odpowiedzią. Co prawda pobudzający napar parzymy na wiele różnych sposób i każdy ma prawo wybrać taki, jaki odpowiada mu najbardziej, ale rzeczywiście zarówno stopień zmielenia kawy, jak i jej wypalenia powinniśmy dostosowywać do sposobu przygotowania tego napoju. Warto zwrócić przy tym uwagę na ofertę topowych marek, oferujących sprzęt do parzenia kawy. Wśród nich na pewno wymienić należy firmę Bialetti, która od lat 30. XX wieku produkuje swoje najpopularniejsze akcesoria czyli makinetki. Wszystkie kawiarki Bialetti gwarantują, że otrzymany napar może śmiało konkurować z kawą podawaną w kawiarniach. Jaka jest jednak zależność między stopniem palenia kawy a sposobem parzenia? Uznaje się, że najbardziej wymagającą w przygotowaniu kawą jest kawa jasno palona, ponieważ do jej przygotowania najlepiej sprawdzają się urządzenia takie jak chemex czy drip. Do kaw ciemno palonych nadaje się tak kawiarka, jak i ekspres ciśnieniowy. Kawy średnio palone z kolei są pod tym względem najbardziej uniwersalne – kawę możemy przygotować w dowolny sposób.
Akcesoria do parzenia kawy – co wybrać?
Jeśli wspomnieliśmy o marce Bialetti, warto przyjrzeć się jej ofercie. Co tu znajdziemy? Przede wszystkim prosty sprzęt do parzenia kawy w warunkach domowych!
Kawiarki
Jest to łatwy w obsłudze i wygodny sprzęt do parzenia kawy, który sprawdzi się w domu, w pracy, a także w podróży. Producent oferuje kawiarki aluminiowe, np. Bialetti Venus, a także stalowe. W zależności od modelu i materiału, z jakiego są one wykonane, używać ich można na właściwym typie kuchenki. Włoska firma idzie z duchem czasu. Widząc duże zapotrzebowanie na sprzęt, z którego korzystać można na płytach indukcyjnych, taki właśnie znajdziemy w jej ofercie. Kawiarki na kuchenkę indukcyjną Bialetti są idealnym połączeniem tradycji z nowoczesnością!
Kawiarki elektryczne
Są sytuacje i miejsca, gdzie niełatwo o kuchenkę. Co zrobić w takich okolicznościach, jeśli marzy nam się, aby w trakcie podróży mieć możliwość przygotowania ulubionej kawy? Warto wówczas postawić na kawiarki elektryczne Bialetti. Kuchenka nie będzie nam wówczas potrzebna do tego, by móc zaparzyć najlepszej jakości napar!
French press
Kolejną propozycją są french pressy, czyli szklane naczynia z tłokiem. Ich obsługa jest niezwykle prosta. Wystarczy nasypać kawę do dzbanka, zalać gorącą wodą, a następnie użyć tłok, który oddziela je od płynu. Jaki french press Bialetti wybrać? Możemy wybrać albo model Coffee Press Smart, albo Preziosa.
Stopień palenia kawy, stopień zmielenia ziaren, a w końcu sposób przygotowania naparu – wybór jest, jak widać, naprawdę duży. Warto sprawdzić różne możliwości, by przekonać się, co smakuje nam najbardziej. Bez względu na to, co wybierzesz, rozkoszuj się wyśmienitym napojem w ulubionej filiżance, np. jednej z filiżanek Bialetti i poczuj, jak wstępuje w Ciebie nowa energia!
Przeczytaj także: