Pożegnajcie ociekające tłuszczem, pozbawione zdrowych składników placki. Poznaj przepis na zdrowe placuszki warzywne z własnoręcznie przygotowanym kremem czekoladowym! Doskonałe o każdej porze dnia, i dla dużych, i dla małych.
Do łatwiejszego smażenia naleśników wykorzystałam patelnię do naleśników z powłoką nieprzywierającą Krem czekoladowy przełożyłam do miseczki do dipów i na przekąski Kropla, a placuszki ułożyłam na deserowym talerzu Organic w kolorze jasnoróżowym.
Reklama
Placuszki szpinakowe z kremem czekoladowym – przepis
Warzywne placuszki z kremem czekoladowym.
Autorką zdjęć i przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama @iwnbrnck
Autorką zdjęć i przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama @iwnbrnck
Persons
10
Składniki
Placuszki:
- 1 jajo
- 50g jogurtu naturalnego
- 40g szpinaku
- 1/3 łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g mąki orkiszowej jasnej
- 15g ksylitolu
- 5g oleju
Krem czekoladowy:
- 100g daktyli
- 10g kakao
- 10g masła orzechowego
Sposób przygotowania
- Daktyle moczymy przez 15 minut w gorącej wodzie. Odciskamy i blendujemy z kakao i masłem orzechowym. Odkładamy.
- W drugiej misce jajo, jogurt i szpinak blendujemy na gładką masę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, mąkę i ksylitol. Mieszamy.
- Patelnię cienko smarujemy olejem i rozgrzać. Nakładamy po 1 łyżce masy i smażymy małe placuszki.
- Podajemy z czekoladowym kremem i owocami jak np.: malinami, jeżynami.