Czasem przychodzi ochota na słodki, owocowy obiad lub deser… Możliwości jest całkiem sporo, ale mam dla Ciebie przepis na placuszki bananowe, który zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Sprawdź przepis na pyszne placki z bananów!
Tylko kilka składników potrzeba, aby zrobić kilkanaście okrągłych, miękkich placuszków bananowych. Sięgają po nie chętnie i ci starsi, i ci młodsi. Ja uwielbiam je odkąd pamiętam! Zanim jednak rozpoczniecie smażenie placków, mam dla Was jedną radę! Gdy banany dojrzeją i mają już czarną skórkę, często nie są zbyt apetyczne, ale nie warto ich wyrzucać – do moich placków sprawdzają się wprost idealnie!
Reklama
Placuszki bananowe – przepis
Kategoria Przepisy kulinarne Przepisy na śniadania
Przepis na szybkie i proste placuszki bananowe - to świetna przekąska dla dzieci i dla dorosłych.
Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_
Autorką przepisu i zdjęć jest Katarzyna Stranc z instagrama @kat_str_
Składniki
Placuszki bananowe:
- 1 banan
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki (najlepiej ryżowa, owsiana lub kukurydziana)
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
Polewa:
- 3 łyżki kefiru
- kilka borówek
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Przygotowanie placków:
- Banana i jajko blendujemy.
- Dosypujemy cynamon, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli jest potrzeba, dolewamy kefir lub dosypujemy odrobinę mąki, jeżeli ciasto nie ma odpowiedniej konsystencji.
- Smarujemy patelnię niewielką ilością oleju kokosowego i wylewamy na nią powstałą masę.
- Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Przygotowanie polewy:
- Wszystko blendujemy. Polewamy placuszki polewą i dekorujemy ulubionymi owocami, bakaliami i wszystkim, na co mamy ochotę 😉
Do wykonania przepisu wykorzystałam patelnię nieprzywierającą do jajek i placuszków oraz blender.