Zobacz podstawowy przepis na domowe, chrupiące placki ziemniaczane w wersji wege, czyli bez jajka! Klasyczne placki ziemniaczane z cebulą, podane z jogurtem i cukrem to mój przysmak z dzieciństwa, którym zajadam się do dzisiaj. Wegańska wersja nie wymaga zbyt wielu modyfikacji, a po prostu rezygnacji z jednego składnika.
Proste rozwiązania niemal zawsze są najlepsze. Kiedy nie mamy pomysłu na obiad, zazwyczaj stawiamy na sprawdzone dania, które nigdy nas nie zawodzą. Dla mnie jednym z nich są tradycyjne, domowe placki ziemniaczane. Są przepyszne, dlatego warto poświęcić czas na ich smażenie. Wegańskie placki ziemniaczane podawać można na wiele sposobów i z pewnością każdy znajdzie na nie swój własny. Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej – z sosem (np. grzybowym), jak i na słodko – z cukrem. Ja jem je na dwa sposoby, zazwyczaj układam placki na talerzu, polewam jogurtem roślinnym i posypuję cukrem. A kiedy akurat nie mam jogurtu – po prostu jem je z samym cukrem.
Przepis na klasyczne placki ziemniaczane bez jajek:
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek – prosty przepis
Autorką przepisu i zdjęć jest Iwona Szulgo z bloga mojapasjazycie.pl
Notatki
Chrupiące placki ziemniaczane możesz serwować na dwa sposoby. Na słodko - z cukrem i jogurtem roślinnym lub w wersji wytrawnej - z sosem, np. grzybowym.
Składniki
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj mąkę, sól i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcję masy (ok. 1 łyżkę) na patelnię i rozprowadzaj ją na cienki placek.
- Smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Przewróć placki na drugą stronę i ponownie smaż około 2-3 minuty.
Usmażone placki ziemniaczane w wersji wege podałam z cukrem i jogurtem roślinnym na niezawodnych, klasycznych talerzach Bormioli Rocco.