Do tego śniadania potrzebujemy tylko podstawowych produktów, które zawsze znajdują się w lodówce. Nie jest to jednak nudna kanapka czy tost, ale smaczne, ziołowe placki, które zachęcą niejednego niejadka do zjedzenia posiłku. Zobacz przepis na aromatyczne placuszki śniadaniowe z szynką i serem, dodaj kilka pomidorków koktajlowych czy sałatę i voilà, gotowe!
Mówię Wam – dla tego smaku i radości jedzenia warto poświęcić dodatkowe pięć minut w kuchni podczas porannych rytuałów. Mali do szkoły, duzi do pracy, ale każdy musi zjeść smaczne, energetyczne śniadanie… i takie właśnie są moje wytrawne placki z szynką i żółtym serem. Na kolację też pasują idealnie. Przekonaj się sam!
Reklama
Wytrawne placki śniadaniowe na słono z szynką i serem – przepis
Wytrawne placki z serem i szynką.
Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com
Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com
Persons
16
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 400g jogurtu
- 80g startego żółtego sera
- 100g szynki drobiowej
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- W misce przygotowujemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, olej, oregano oraz żółtka. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy ją do masy wraz ze startym żółtym serem. Chwilę miksujemy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy.
- Placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni, nakładając łyżką porcję i nadając jej kształt.
- Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem lub lekką sałatką (ja tym razem postawiłam na świeżo zerwane pomidorki koktajlowe).
Do wykonania przepisu wykorzystałam patelnię do jajek i placuszków. Placuszki świetnie prezentują się na półmisku porcelanowym Lubiana Lawenda.