Przepis na udka z kurczaka pieczone w piekarniku, podane z różnymi warzywami, to pomysł na pyszny obiad. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczysty posiłek. Złota skórka kurczaka i kolorowe warzywa na pewno przypadną do gustu zarówno domownikom, jak i gościom. Pieczone, chrupiące udka z kurczaka w sosie miodowym to ciekawa propozycja dla amatorów słodko-słonych dań.
Udka z kurczaka pieczone w piekarniku z kolorowymi warzywami to mój sposób na pyszny, dość prosty, a zarazem wykwintny obiad. Pieczone udka z kurczaka przygotowuję w miodzie, a dokładnie w sosie miodowo-musztardowym, który stanowi idealne połączenie słodko-słonych smaków. Za jednym zamachem przygotowuję mięso, warzywa i talarki ziemniaków. Nie muszę dodawać już nic więcej. Zapraszam na przepis na chrupiące udka!
Reklama
Co będzie Ci potrzebne?
- Udka (ćwiartki) z kurczaka możesz upiec na blaszce wyłożonej pergaminem lub przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Naczynie do zapiekania łatwo jest nakryć pokrywką, ale piekąc udka na blaszce też możesz zapobiec zbytniemu przypiekaniu – wystarczy, że nakryjesz składniki folią aluminiową.
- Z pewnością przyda się również spryskiwacz do oleju, dzięki któremu natłuścisz udka i warzywa nie wylewając na składniki zbyt dużej ilości tłuszczu.
Pieczone udka z kurczaka z miodem i z warzywami – przepis
Udka z kurczaka pieczone z warzywami, w sosie miodowo-musztardowym.
Persons
4
Składniki
Kurczak
- 4 udka (ćwiartki) z kurczaka
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej
Warzywa:
- cukinia
- ziemniaki
- pomidorki koktajlowe
- pół papryki
- mała cebula
- marchewka
Sos miodowy
- 4 łyżki musztardy
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Kurczak
- Oczyść i umyj udka. Skrop olejem, natrzyj sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i solą. Oprósz pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Odstaw na około godzinę, by mięso lepiej wchłonęło przyprawy.
Warzywa
- Warzywa umyj. Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Paprykę pokrój w paseczki, cebulę w piórka, cukinię w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Warzywa rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem lub ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przypraw solą, pieprzem i skrop olejem.
Sos miodowy
- Musztardę, miód wymieszaj. Rozpuść masło i dodaj do sosu.
- Udka kurczaka ułóż na warzywach i polej sosem miodowym. Włóż gałązki rozmarynu pomiędzy ćwiartki.
Pieczenie
- Nagrzej piekarnik do 190°C. Piecz udka ok. 40 minut. Przemieszaj warzywa i piecz kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia możesz polewać udka przygotowanym sosem, a nawet ciepłym bulionem. Jeśli udka zaczną się zbytnio przypiekać, nakryj je folią aluminiową.